GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dačić: Nema više skrivanja, pogotovo ne iza Kosova

Dačić: Nema više skrivanja, pogotovo ne iza Kosova
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.04.2013 / 07:22
Autor: SEEbiz / Tanjug / Politika
BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić ocenio je da u Srbiji, zbog njene budućnosti, više niko nema prava na skrivanje, a pogotovo ne iza Kosova, jer bi novi pokušaj skrivanja završio još jednim egzodusom, novim žrtvama i novim porazom.
U autorskom tekstu za današnju "Politiku" Dačić kaže da je sporazum u Briselu kraj početka, skidanje s leđa čitave nacije 20-godišnjeg bremena, kao i da je devastiranje Srbije moralo da se zaustavi.

Premijer je citirao reči koje se pripisuju Pikasu, tvorcu "Gernike", slike totalnog uništenja - ko hoće nešto da učini, nađe način - ko neće ništa da učini, nađe opravdanje, navodeći da se možda baš zbog te veze savršeno uklapaju u našu trenutnu stvarnost.

"I možda će se neko ljutiti ako se kaže da smo postali Gernika Balkana, ali niko ne može da ospori da smo u proteklih 20 godina doživeli sve oblike kataklizme. Raspad nekoliko država, izbacivanje iz međunarodne zajednice, sankcije, siromaštvo, bombe, glad i samoubilačko pljačkanje samih sebe i sopstvene imovine", naveo je Dačić.

On ocenjuje da deo toga nije bio samo do Srbije, jer je svet često bio više nego okrutan prema Srbiji, ali je drugi deo onaj koji smo sami sebi činili, kako kaže, sve vreme praćen opravdanjima i savršenim izgovorima.

"Svako zlo koje smo sami sebi bespoštedno nanosili, ne želeći i ne pokušavajući pritom da nešto za sebe zaista uradimo, pravdali smo višim ciljevima, nebom, svetinjama, nacijom".

Premijer objašnjava da kada je pre više od tri godine prvi put javno rekao da se mora prestati sa lažima i da o važnijim temama - kakva je i Kosovo - treba govoriti istinu, u prvom trenutku nesvesno, pokrenuo lanac događaja koji je išao ka jednom cilju - ukidanju izgovora.

"Sporazum u Briselu kraj početka, kako bi rekao Čerčil, jeste pre svega to. Skidanje s leđa čitave nacije 20-godišnjeg bremena, opasnosti da će biti kriva i optužena ako ne reši nemogući zadatak. Kao da smo celoj Srbiji rekli da mora da nađe rešenje kvadrature kruga. Ko ne traži, izdajica je. To što nema kvadrature kruga nevažno je. Ona je prosto nacionalni zadatak", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Knin, Vukovar, Bosna, Kosovo... sve su to delovi tog nerešivog matematičkog problema, zbog kojeg je bilo dozvoljeno ne baviti se bilo čime drugim.

"Biološki izumiranje Srbije, devastiranje njene infrastrukture, uništavanje privrede, kulture, nauke, zdravstva, školstva... sve to je bilo opravdano velikim nacionalnim zadatkom - traženjem kvadrture u balkanskim krugovima. To je moralo da se zaustavi", poručio je premijer.

On podseća da je zato prvo što su vlada i koalicija uradili bilo da prestanu sa lažima - i međusobno, i sve druge ljude u Srbiji, i prijatelje, pa i neprijatelje u svetu.

"Da priznamo da u kosovskom krugu nema kvadrata i da, onda, polako, Srbiju počnemo da spuštamo na zemlju. I na toj zemlji, još opustošenoj, počeli smo da tražimo način, a ne izgovore", navodi premijer.

"Morali smo tako, jer u Srbiji, zbog njene budućnosti, više niko nema prava na skrivanje. A bogami, i nema više iza čega da se sakrije. Pogotovo ne iza Kosova. Zato što bi novi pokušaj skrivanja završio još jednim, sasvim vidljivim i ogoljenim egzodusom, novim žrtvama, novim gubitkom i novim porazom", smatra Dačić.

On ocenjuje da bi se to završilo i novom nepravdom - "Kosovo bi nastavilo, bez ikakve osude ili odgovornosti ka Evropi, mi bismo ponovo bili gurnuti u duboku balkansku rupu beznađa, nesreće, gladi i čemera".

Premijer konstatuje i da je Srbija mnogo mala za toliku količinu nepravde, da je mnogo slabašna da bi se samo krili, izgovarali i trpeli, da ne bismo radili ništa - da ne bi konačno, probali da nađemo način.

"Taj način nije važan samo zbog Kosova, ni samo zbog Srba sa Kosova, mada je i za njih strašno važan. Važan je zbog cele, nenaseljene, siromašne, nezaposlene i nesrećne Srbije", ukazao je Dačić.

On dodaje da je način važan i zbog naše dece, kojoj nemamo pravo da ne ostavimo ništa osim besmislene potrage za nemogućim rešenjima nemogućih problema, a da je važan i zbog nasušne potrebe da ubuduće svaka vlada Sribje, počevši od ove, svoju vlast zasniva na odgovornosti i jasno plaćenoj ceni za ono što jeste, ili nije uradila.

"I cela suština briselskog sporazuma je u tome. Da označimo početak kraja i kraj početka i da nađemo način, i nacine, da uradimo ono zbog čega smo i izabrani. A izabrani smo zbog toga da bi Srbija bila zemlja u kojoj ima posla, puteva, škola, bolnica, knjiga, pozorišta, lekova i zadovoljnih i ostvarenih ljudi", istakao je premijer.

"I izabrani smo na zemaljskim, a ne na nebeskim izborima, za zemaljsku Srbiju. Na onim nebeskim, za nebesku Srbiju, ta priča je završena. Ima i ko da bira i ko da sudi. I neka njih, a mi ćemo se baviti našim stvarima, na našoj zemlji. Bez skrivanja. I bez izgovora", zaključio je Dačić u autorskom tekstu.

Tagovi: Ivica Dačić, Kosovo, Vlada Srbije
PROČITAJ I OVO
S&P Global pregovara o preuzimanju IHS Markita za oko 44 milijarde dolara
PREGOVORI
S&P Global pregovara o preuzimanju IHS Markita za oko 44 milijarde dolara
NEW YORK - S&P Global približava se sporazumu o preuzimanju londonske analitičke tvrtke IHS Markit za oko 44 milijarde dolara, prema neslužbenim informacijama, prenosi Wall Street Journal.
U Njemačkoj, božićni sajmovi i zatvoreni i otvoreni
SAJMOVI
U Njemačkoj, božićni sajmovi i zatvoreni i otvoreni
BERLIN - Umjetni snijeg, kuhano vino, palačinke i božićna glazba: sajmovi u Njemačkoj su otkazani zbog pandemije koronavirusa ali neki su se dosjetili rješenju - 'drive in'.
Azijska tržišta: Blagi pad indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Blagi pad indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica blago pale jer su ulagači odlučili povući dio zarade s tržišta nakon što su u studenom burzovni indeksi snažno porasli i dosegnuli rekordne razine.
Krenuo izvoz hrvatskih vina u SAD-u
VINO
Krenuo izvoz hrvatskih vina u SAD-u
DUBROVNIK - U podrumu obitelji Crvik nema odmora - započeli su suradnju s Mirenom Bagur, Metkovkom s američkom adresom, kojoj je cilj dovesti hrvatska vina u SAD.
U BiH počela sezona skijanja, računa se na goste iz Hrvatske
SKIJANJE
U BiH počela sezona skijanja, računa se na goste iz Hrvatske
SARAJEVO - Skijališta u Bosni i Hercegovini ozbiljno se pripremaju za predstojeću zimsku sezonu računajući da će unatoč pandemiji koronavirusa koja je nanijela teške udarce turizmu u svijetu privući goste kojima će omiljena zimska odredišta u Austriji ili Francuskoj biti nedostupna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE