GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Čuvar Kutlinih tajni propjevao o vezi odbjeglog tajkuna i Čačića

Čuvar Kutlinih tajni propjevao o vezi odbjeglog tajkuna i Čačića
TAJNE VEZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.04.2012 / 23:26
Autor: Domagoj Margetić


KOLUMNA - Kontroverzni pretvorbeno-privatizacijski revizor Miroslava Kutle i nekih drugih ratnoprofiterskih tajkuna, Tomislav Dragun, inače i sam optuženik u nekim slučajevima pred Županijskim sudom u Zagrebu, odlučio je, izgleda, propjevati o svojim nekadašnjim poslovnim partnerima.
Podneskom kojeg je 25. srpnja 2011. godine uputio sucu Županijskog suda u Zagrebu, Siniši Plešeu, na broj spisa Kir-Us-394/11, otkrio je detalje o poslovno financijskoj povezanosti odbjeglog tajkuna s međunarodne tjeralice i aktualnog ministra gospodarstva i prvog potpredsjednika Vlade. Između Kutle i Čačića, sudeći prema podacima koje sudu otkriva Dragun, postoji neka tajna veza.

„Dragunov ured d.o.o. - u mom vlasništvu - prodao je dne 31. prosinca 1999. trgovačkom društvu JUROR d.d. iz Zagreba – u vlasništvu Miroslava Kutle - 41.162 dionice trgovačkog društva EXPORTDRVO d.d. iz Zagreba za 19,499.219,52 kuna. Dionice nisu plaćene. Iznos štete narastao je u međuvremenu (3. kolovoza 2009.) na 48,996.463,53 kuna.

Nastojeći sakriti trag, JUROR d.d. Zagreb promijenio je sjedište u: JUROR d.d. Varaždin, da bi onda postao TAR d.d. Varaždin, zatim FIMA GRUPA d.d. Varaždin, te konačno PLURIS d.d. Varaždin.

Novac od prodaje predmetnih dionica Exportdrva d.d. - ostvarene preko FIMA GRUPE d.d. i IF VALIDUS d.d. Varaždin – njihovi vlasnici Miroslav Kutle i Radimir Čačić (po 50%) koristili su za kupnju dionica trgovačkog društva "Podravka" d.d. Koprivnica. Sad je ponovno "Podravka" d.d. Došla u posjed svojih dionica, ali su novci od prodanih dionica "Exportdrva" d.d. - kad se uključio Pluris d.d. - jednostavno nestali.

Sve je to ostvareno i putem krivotvorenih isprava, a što su proveli odvjetnici Darko Štirmer iz Zagreba, Oleg Uskoković iz Varaždina i Davor Palatinuš iz Zagreba“, navodi u svojoj izjavi Županijskom sudu u Zagrebu, nekadašnji Kutlin poslovni suradnik i revizor, Tomislav Dragun, kojega su mnogi smatrali autorom inženjeringa nastanka Kutlinog poslovnog carstva 1990.-ih godina.

U nastavku svog podneska sucu Siniši Plešeu, Dragun detaljno iznosi navode iz Izvješća Nadzornog odbora Exportdrva, koji detaljno opisuju poslovno financijske veze Miroslava Kutle i Radimira Čačića.

„Zbog prethodno opisanog odbijanja Exportdrva d.d. da kupi svoje dionice od Jurora d.d., a u namjeri prikrivanja pravog vlasnika navedenih dionica, sjedište tvrtke JUROR d.d. odlukom od 26. srpnja 2000. god. prenosi se u Varaždin, na adresu Anina ul. 2, te se mijenja osoba direktora, tako da novi direktor postaje Milan Horvat, a isto tako mijenjanju se i članovi NO u koji ulaze Ljiljana Weissbarth, Rajko Mlinarić (Kutlin odvjetnik) i Marko Milinković.

Navedenih 25.731 dionicu Exportdrva d.d. unose se u bilancu Jurora d.d. po cijeni od 1 kune za ukupan broj svih dionica, time da se koncem 2000. god. njihova vrijednost revalorizira na iznos nominalne vrijednosti od 10,292.400,00 kn. Na istovrsno nezakonit način u Juror d.d. unose se i dionice MILS Mljekare Split d.d. u vrijednosti od 10,612.820,00 kn, čime Juror d.d. ostvaruje dobit u iznosu 20,905.220,00 kn, time da Juror d.d. nikada nije platio 30% poreza na dobit čime je država oštećena za 6,271.566,00 kn.

U daljnjoj realizaciji namjere prikrivanja pravog vlasnika dionica i nezakonite imovinske koristi koju su stekli beznaknadnim pribavljanjem dionica Exportdrva d.d. i drugih tvrtki, dana 12. prosinca 2001. god. došlo je do promjene imena tvrtke društva iz JUROR d.d. u TAR d.d. sa sjedištem na istoj adresi, ali nastavlja poslovati pod istim sudskim mat. brojem 080144704 i JMB-om: 1283161. Napominje se da je Juror d.d., odnosno TAR d.d. dioničko društvo osnovano na temelju čl. 165. st. 1. Zakona o trgovačkim društvima, gdje su vlasnici tajne osobe tj. dionice glase na donositelja.

Nakon toga TAR d.d. 19. lipnja 2002. god., putem FIMA-Vrijednosnice d.o.o. (osnivač i jedini vlasnik FIMA Holding d.d.) iz Varaždina, Anina ul. 2, kojeg trg. društva je Milan Horvat isto tako direktor, prodaje 25.731 dionicu Exportdrva d.d. po cijeni od 400,00 kn po dionici za ukupni iznos od 10,292.400,00 kn PIF-u (kasnije ZIF-u) Pleter d.d. (predsjednik NO: Milan Horvat), (sudski registar, te Ispis godišnjega financijskog izvještaja poduzetnika od 2002. do 2004. god. koji izdaje FINA).

TAR d.d. dijelom iznosa dobivenog prethodnom prodajom dionica u visini 4,500.000,00 kn dokapitalizira trg. društvo FIMA holding d.d. za upravljanje drugim društvima (prije FIMA d.o.o.), pa je postao većinski vlasnik FIMA holdinga d.d. (64,29% temeljnog kapitala) na način da je na temelju odluke skupštine od 11. rujna 2002. god. TAR d.d. pristupio FIMA holdingu d.d., kojeg trg. društva je, također, direktor Milan Horvat, time da FIMA holding d.d. kao kćer TAR-a d.d., dakle, u biti TAR d.d. preko svoje tvrtke kćeri, prethodnim transakcijama postao najveći pojedinačni dioničar PIF-a (ZIF-a) Pleter d.d. (cca. 18,00%), te na taj način, ponovno, kontrolira prethodno prodane dionice Exportdrvo d.d.

Tijekom 2002. god. Radimir Čačić mijenja 49,60% vlasničkog udjela u tvrtki Congama d.d., vrijednosti 7,940.650,00 kn, za trezorske dionice ZIF-a Pleter iste vrijednosti i sprema ih u tvrtku Retis d.o.o. kojom upravlja Jasna Gledić, sestra Ljiljane Weissbarth.

Ugovorom o prijenosu poslovnog udjela Pinia d.o.o. od 1. 8. 2003. član društva Radimir Čačić, Varaždin, prenosi na društvo FIMA holding d.d. Varaždin udio u visini 3,75% (682.500,00 kn) temeljnog kapitala.

Dana 8. 11. 2003. ZIF Pleter s temeljnim kapitalom 191,114.100,00 kn pripaja se Trgovačkom društvu Validus s kapitalom 4,039.700,00 i preuzima naziv Validus d.d. s kapitalom od 195,153.800,00 kn.

Iz izjave o imovini na dan prestanka obnašanja dužnosti od 19. prosinca 2003. god., koju je sastavio Radimir Čačić, proizlazi da je on 50%-tni vlasnik tvrtke TAR d.o.o.“, stoji u citiranom Izvješću Nadzornog odbora Exportdrva od 29. ožujka 2006. godine, koju je Dragun poslao Županijskom sudu u Zagrebu.

„Očito je radi zamagljivanja tvrtku TAR d.d. pogrešno označio kao TAR d.o.o., no, kako je naznačio da 50% te nepostojeće tvrtke vrijedi 60.000,00 kn, posve sigurno se radi o famoznom TAR d.d. jer kapital te tvrtke iznosi ukupno 120.000,00 kn, a Čačić u njemu sudjeluje s 50% vrijednosti.

Ako se tome pridoda i priznanje (istom prigodom) o vlasništvu 93.187 dionica tvrtke Validus d.d. u vrijednosti od 2,842.203,00 kn, očita je Čačićeva povezanost s Kutlom.

Daljnji dokaz prethodnim tvrdnjama su osobe koje preko uprave ili nadzornih osoba upravljaju prethodno naznačenom piramidom na čelu s TAR-om d.d., a to su, među inima, Ljiljana Weissbarth, Milan Horvat, Dubravko Žganec i dr., sve odreda Čačićevi ljudi. (križaljka o članovim uprava i NO rečenih tvrtki, imovinska kartica R. Čačića).

Zahvaljujući dionicama Exportdrva d.d., Mljekare Mils, Mirne Rovinj (Vidi Dalta d.d.) i Nikomat d.d. ukradenim iz stečajne mase Globus holdinga, te kriminalnom podjelom i pripajanjem hotela Helios, Kutle i Čačić su preuzeli Validus d.d.

Daljnju sudbinu tih ”Kutlinih/Čačićevih” dionica Exportdrva d.d., kao njihov kupac određuje Spačva d.d. iz Vinkovaca, kojega je većinski vlasnik Čvor d.o.o. u vlasništvu Darija Puljiza i Tomislava Konjevoda, time da je Dario Puljiz istodobno i predsjednik Uprave Spačve d.d.“, stoji u zaključku podneska Tomislava Draguna.

Kutlin revizor je očito odlučio progovoriti o tajnim poslovnim vezama tajkuna s tjeralice Miroslava Kutle i prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića, a kako je opće poznato da je Dragun na neki način „čuvar“ brojnih pretvorbeno privatizacijskih tranzicijskih tajni, kao i brojnih poslovnih tajni Kutlinog carstva, njegova odluka da „propjeva“ pred nadležnim pravosudnim institucijama mogla bi ozbiljno uzdrmati ne samo Kutlino najbliže okružje, nego očito i brojne političke i financijske moćnike poput Čačića, koji su poslovno i financijski povezani s osuđenim tajkunom.
Tagovi: Miroslav Kutle, Tomislav Dragun, Radimir Čačić, Exportdrvo, Podravka, Fima, Validus, Juror, Siniša Pleše
PROČITAJ I OVO
Bitcoin potonuo dvanaest posto
KRIPTOVALUTE
Bitcoin potonuo dvanaest posto
NEW YORK - Najpopularnija kriptovaluta potonula je čak dvanaest posto u nedjelju ujutro.
Dionice Krke najjače od svibnja 2008.
UZLET
Dionice Krke najjače od svibnja 2008.
LJUBLJANA - Glavni ljubljanski indeks SBITOP ove je godine već zabilježio 16 posto rasta, a dionice Krke vratile su se na razinu iznad 100 eura prvi put od svibnja 2008.
Penzijski fond RS-a kupio dionice Facebooka, Raiffeisena i Berkshirea
TRŽIŠTE
Penzijski fond RS-a kupio dionice Facebooka, Raiffeisena i Berkshirea
BANJA LUKA - Penzijski rezervni fond RS (PREF) ostvario je u prošloj godini dobit od 8,4 miliona KM, od čega će Zavodu za penzijsko invalidsko osiguranje ovog entiteta isplatiti dividendu od 5,08 miliona KM, ali tu nije kraj dobrih vijesti.
Anketa Bank of Americe otkrila od čega investitori najviše strahuju
INVESTITORI
Anketa Bank of Americe otkrila od čega investitori najviše strahuju
NEW YORK - Istraživanje Bank of America pokazuje da se 32 posto stručnjaka širom svijeta trenutno više plaši mogućeg pooštravanja monetarne politike ili smanjenja obujma kupnji obveznica (sužavanje) nego koronavirusa i inflacije.
Dolar prema košarici valuta oslabio drugi tjedan zaredom
TJEDNI FOREX
Dolar prema košarici valuta oslabio drugi tjedan zaredom
LONDON - Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala i prošloga tjedna, drugoga zaredom, što je posljedica poruka američke središnje banke da će i dalje voditi popustljivu monetarnu politiku, unatoč jačanju inflacije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE