GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cromaris u uzgoj ribe u općini Kali ulaže 14 milijuna eura

Cromaris u uzgoj ribe u općini Kali ulaže 14 milijuna eura
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.03.2014 / 07:36
Autor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
ZADAR - Predsjednik Uprave "Cromarisa“ Goran Markulin i načelnik općine Kali Duško Vidov potpisali su u ponedjeljak ugovor o suradnji kojim reguliraju odnose vezane za "Cromarisovo“ uzgajalište ribe u Maloj Lamjani. 

Točnije, općina Kali preuzela je obvezu da pripremi projektno-plansku dokumentaciju za uređenje obale u Maloj Lamjani u kojoj "Cromaris“ namjerava u svom postojećem objektu krenuti u novu, važnu investiciju, a sve to stoga što je svojedobno ta tvrtka preplatila koncesiju općini za korištenje pomorskog dobra za svoje uzgajalište.

Međutim, kako su istaknuli i Markulin i Vidov, ovdje je riječ o puno kvalitetnijoj suradnji najjače hrvatske tvrtke u ribljoj uzgojnoj industriji i najribarskije općine u Hrvatskoj. "Cromaris“, naime, u Maloj Lamjani planira investirati u bazene za dohranjivanje riblje mlađi koja će stizati iz njihova mrjestilišta u Ninu. Investicija je teška između dva i tri milijuna eura, a novi pogon zaposlit će novih desetak radnika.

Vidov je bio vrlo zadovoljan ovakvim rješenjem starog duga općine prema "Cromarisu“, ali još više time što se ta tvrtka ponovno aktivno vraća u Kali.
Markulin je istakao kako će novi pogon biti jedna od zadnjih ključnih investicija u tehnologiju vlastite riblje industrije. Od formiranja "Cromarisa“ kao dijela Adris grupacije koja je okupila uzgajališta za uzgoj i pogone za proizvodnju proizvoda od ribe, to znači unatrag zadnje četiri godine, "Adris“ je u tehnologiju uložio oko 300 milijuna kuna. A glavna baza "Cromarisa“ je baš zadarsko područje: Zadar kao sjedište tvrtke u kojemu je njihov glavni pogon, Nin u kojem je glavno mrjestilište, te sada i Kali u kojima će biti formirani uvjeti za dohranu i dodatni rast mlađi iz Nina te kavezi s uzgajalištem.

Zapravo, ključni "Cromarisov“ objekt je staro-novo mrjestilište riblje mlađi u Ninu. Tamo već traju radovi na rekonstrukciji starog mrjestilišta koje je izgradio još "Cenmar“ 1981. Sada se s impozatnih 11 milijuna eura gradi novo mrjestilište koje će godišnje proizvesti 30 milijuna komada riblje mlađi, "Cromarisu“ i više nego dovoljno, pa će biti materijala i za druga hrvatska uzgajališta orade, brancina i druge ribe za uzgoj. 

Sada se praktički sva riblja mlađ kupuje na europskom tržištu. Osim toga, u Ninu se ulaže i u matičnjake, odnosno bazene za čuvanje ribljih matica koje daju mlađ, što je za hrvatske prilike velika novina. Novo mrjestilište u Ninu bit će dovršeno do kraja ove godine, pogon u Kalima koji mjesec poslije, a bit će tehnološki nastavak posla iz Nina: mlađ iz ninskog mrjestilišta puštala se u more već s dva do tri grama veličine, a sada će biti dohranjivana u Kalima do šest grama, čime će dobiti na otpornosti i kvaliteti kad već završi u morskim kavezima.

Tagovi: Cromaris, Adris Grupa, općina Kali, Goran Markulin, Duško Vidov
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Oštar pad akcija Laste, indeksi potonuli
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Oštar pad akcija Laste, indeksi potonuli
BEOGRAD - Pad indeksa i prometa obeležili su trgovački dan na Beogradskoj berzi. Ukupan promet na trgovanju potonuo je na približno 3,7 miliona dinara (31 hiljada evra).
Zagrebačka burza: CROBEX ojačao treći dan zaredom
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: CROBEX ojačao treći dan zaredom
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak je Crobex indeks blago ojačao, ostvarivši dobitak treći dan zaredom, uz i dalje skroman promet, a u fokusu investitora bile su dionice Maistre i Atlantske plovidbe.
Kina prodajom državnih rezervi obuzdava skok cijena metala
METALI
Kina prodajom državnih rezervi obuzdava skok cijena metala
PEKING - Kineska agencija za gospodarsko planiranje (NDRC) najavila je u četvrtak da će "u prikladnom trenutku" prodati dio državnih rezervi bakra, aluminija i cinka kako bi obuzdala snažan skok njihovih cijena.
Imovina investicijskih fondova u godinu dana porasla za četvrtinu
RAST
Imovina investicijskih fondova u godinu dana porasla za četvrtinu
ZAGREB - Nagradu za najbolji obveznički fond dobio je PBZ D-START, a fond menadžerica Ozana Peršić iz PBZ Investa je kazala kako je sretna što je to priznanje dobio fond koji od svog pokretanja 2005. godine svake godine bilježi pozitivan prinos uz niske oscilacije cijene udjela.
Hanfa: Osnovan alternativni investicijski fond u kojeg će ulagati mirovinski fondovi
ZATOVRENI FOND
Hanfa: Osnovan alternativni investicijski fond u kojeg će ulagati mirovinski fondovi
ZAGREB - Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u četvrtak je donijelo rješenje o osnivanju zatvorenog alternativnog investicijskog fonda s privatnom ponudom kombinirane investicijske strategije CRO Value Fond, kojim će upravljati društvo Maverick Wealth Management iz Zagreba.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE