GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cromaris do 2018. investira 370 milijuna kuna

Cromaris do 2018. investira 370 milijuna kuna
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.04.2016 / 09:29
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Tvrtka Cromaris iz Zadra 2015. ocjenjuje uspješnom poslovnom godinom, u ovoj planira daljnji rast proizvodnje te očekuju prihode između 400 i 430 milijuna kuna, a za ostvarenje daljnjih ambicioznih ciljeva do 2018. planira dodatna ulaganja od 370 milijuna kuna.
"Protekla 2015. godina još je jedna uspješna godina na strateškom putu razvoja Cromarisa", kazao je za Hinu direktor Cromarisa Goran Markulin.

U Cromarisu, tvrtki iz sastava Adris grupe, kao najvažniji događaj u prošloj godini izdvajaju otvorenje novoga mrijestilišta u Ninu, investiciju vrijednu 130 milijuna kuna, uz niz drugih unapređenja i u tvrtki.

"Rezultat je rast svih ključnih pokazatelja poslovanja. Primjerice, količinska prodaja je dostigla 6.550 tona od čega je u izvoz plasirano 75 posto", istaknuo je Markulin.

U 2016. godini, kaže, planiraju daljnji rast proizvodnje, pa u tom smislu poduzimaju različite aktivnosti.

"Radi se na novim koncesijama i uzgajalištima, tehničkim unapređenjima u preradi, stavljanju mrijestilišta u puni pogon, a intenziviraju se i marketinške aktivnosti i gradi prepoznatljivost brenda Cromaris", kazao je.

Trenutno im je, kako je naveo, uz Hrvatsko u fokusu i talijansko tržište, kao najveće svjetsko tržište orade i brancina. To je tržište posebno zanimljivo zbog blizine i mogućnosti otpreme ribe vrhunske svježine, ali iz Cromaris ističu važnost i ostalih tržišta na kojima su prisutni.

"U skladu s navedenim, u 2016. godini očekujemo ostvarivanje između 400 i 430 milijuna kuna prihoda", istaknuo je Markulin.

Cromarisovi planovi i za iduće razdoblje su vrlo ambiciozni, planiraju daljnji rast proizvodnje, što neće biti moguće bez investicija.

"Planovi za iduće razdoblje su vrlo ambiciozni, već u 2017. planiramo proizvesti oko 8.500 tona kvalitetne ribe, a u 2018. već oko 10.000 tona, što će, vjerujemo, rezultirati daljnjim rastom profitabilnosti i osvajanjem novih tržišnih udjela", kazao je Markulin.

Ističe i kako dostizanje ovih ciljeva nije moguće bez investicija.

"Dosad je investirano 640 milijuna kuna, a do 2018. u poslovanje Cromarisa bit će uloženo dodatnih 370 milijuna kuna", kazao je.

Od investicija u predostjećem razdoblju izdvaja ulaganja u predrast u Lamjani i dva nova uzgajališta, kao i ulaganja u rast kapaciteta prerade kako bi se pratio rast tvrtke.

Cromaris je tvrtka koja se bavi uzgojem, preradom i prodajom autohtone jadranske ribe i školjki, a dio je Adris grupe od 2009. godine.

Prema podacima s internet stranica, Cromaris je u 2015. ostvario 360 milijuna kuna prihoda, prodaju od 6.500 tona, a 90 posto ukupne prodaje ostvaruje se u Europskoj uniji.

Cromarisu je nedavno isplaćeno i 7,6 milijuna kuna za  ulaganje u opremanje i rekonstrukciju uzgajališta, a riječ je o isplati na osnovi dodijeljenih sredstava iz Europskog fonda za ribarstvo, za završeno ulaganje u sklopu mjere 2.1. "Proizvodne investicije u akvakulturi".

Ta će investicija, kako ističu, pozitivno utjecati na dobru proizvođačku i higijensku praksu te usmjeriti proizvodnju prema vrhunskoj kvaliteti ribljih proizvoda pritom vodeći računa o utjecaju na okoliš.
Tagovi: Cromaris, Goran Markulin, Adris Grupa, ribarstvo, riba
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Oštar pad akcija Laste, indeksi potonuli
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Oštar pad akcija Laste, indeksi potonuli
BEOGRAD - Pad indeksa i prometa obeležili su trgovački dan na Beogradskoj berzi. Ukupan promet na trgovanju potonuo je na približno 3,7 miliona dinara (31 hiljada evra).
Zagrebačka burza: CROBEX ojačao treći dan zaredom
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: CROBEX ojačao treći dan zaredom
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak je Crobex indeks blago ojačao, ostvarivši dobitak treći dan zaredom, uz i dalje skroman promet, a u fokusu investitora bile su dionice Maistre i Atlantske plovidbe.
Kina prodajom državnih rezervi obuzdava skok cijena metala
METALI
Kina prodajom državnih rezervi obuzdava skok cijena metala
PEKING - Kineska agencija za gospodarsko planiranje (NDRC) najavila je u četvrtak da će "u prikladnom trenutku" prodati dio državnih rezervi bakra, aluminija i cinka kako bi obuzdala snažan skok njihovih cijena.
Imovina investicijskih fondova u godinu dana porasla za četvrtinu
RAST
Imovina investicijskih fondova u godinu dana porasla za četvrtinu
ZAGREB - Nagradu za najbolji obveznički fond dobio je PBZ D-START, a fond menadžerica Ozana Peršić iz PBZ Investa je kazala kako je sretna što je to priznanje dobio fond koji od svog pokretanja 2005. godine svake godine bilježi pozitivan prinos uz niske oscilacije cijene udjela.
Hanfa: Osnovan alternativni investicijski fond u kojeg će ulagati mirovinski fondovi
ZATOVRENI FOND
Hanfa: Osnovan alternativni investicijski fond u kojeg će ulagati mirovinski fondovi
ZAGREB - Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u četvrtak je donijelo rješenje o osnivanju zatvorenog alternativnog investicijskog fonda s privatnom ponudom kombinirane investicijske strategije CRO Value Fond, kojim će upravljati društvo Maverick Wealth Management iz Zagreba.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE