GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

CROBEX10tr, novi dionički indeks Zagrebačke burze

CROBEX10tr, novi dionički indeks Zagrebačke burze
INDEKSI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.06.2020 / 08:34
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Zagrebačka burza dana 15. srpnja 2020. godine započinje s objavljivanjem novog dioničkog indeksa – CROBEX10tr.

Riječ je o indeksu ukupnog prinosa, gdje su dividende uključene u izračun. Novi indeks bit će istoga sastava kao postojeći CROBEX10 indeks, a obzirom da se radi o tzv. free float market capitalization weighted indeksu (indeks vagan prema free float tržišnoj kapitalizaciji), težina svake dionice bit će određena sukladno njezinoj free float tržišnoj kapitalizaciji, uz ograničenje težine pojedine dionice na 20%. Bazna vrijednost će biti 1 000 bodova na dan 29. svibnja 2020.

CROBEX10tr jedanaesti je dionički indeks Zagrebačke burze i drugi indeks ukupnoga prinosa: godine 1997. kreiran je indeks CROBEX, u rujnu 2009. njegova uža inačica CROBEX10, u veljači 2013. indeks CROBEXplus i pet sektorskih indeksa, u veljači 2014. CROBEXtr, a u veljači 2019. kreiran je CROBEXprime indeks. Uz to, 2019. formiran je i regionalni indeks vodećega tržišta ADRIAprime, koji uključuje dionice društava s Ljubljanske i Zagrebačke burze.

CROBEX10tr daljnji je korak u kontinuiranom nastojanju Zagrebačke burze da ulagateljima ponudi veći broj obradivih podataka kako bi im omogućila lakše donošenje investicijskih odluka te sveobuhvatnije i jednostavnije praćenje tržišnih kretanja, a ovakvi indeksi ujedno su prikladni i za izdavanje strukturiranih proizvoda ili fondova čijim se udjelima trguje na burzi.

Tagovi: CROBEX10tr, CROBEX10, CROBEX10, ADRIAprime, Zagrebačka burza
PROČITAJ I OVO
Ljubljanska borza najjača od 2008. godine, Telekom Slovenije dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza najjača od 2008. godine, Telekom Slovenije dobitnik tjedna
LJUBLJANA - I dok je rast na zapadnim burzama ove godine zaustavljen, Ljubljanska burza je i dalje zelena, što je svakako posljedica visokih priljeva u domaće investicijske fondove.
Dobar početak godine za euro i jen
TJEDNI FOREX
Dobar početak godine za euro i jen
ZAGREB – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna pala, premda su čelnici američke središnje banke najavili mogućnost povećanja ključnih kamatnih stopa već u ožujku.
Svjetska tržišta: Wall Street pao drugi tjedan zaredom, Fed uskoro povećava kamate
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Wall Street pao drugi tjedan zaredom, Fed uskoro povećava kamate
ZAGREB – Na Wall Streetu su cijene dionica pale i prošloga tjedna, drugoga zaredom, a pala je i većina ostalih najvećih svjetskih burzi jer američka središnja banka poručuje da bi zbog visoke inflacije uskoro mogla povećati kamatne stope.
Zagrebačka burza: CROBEX porastao sedmi tjedan zaredom
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: CROBEX porastao sedmi tjedan zaredom
ZAGREB - Na Zagrebačkoj je burzi protekloga tjedna Crobex indeks porastao sedmi tjedan zaredom i dosegnuo novu najvišu razinu od ožujka 2017. godine, dok je Crobex10 dosegnuo najvišu razinu od uvođenja 2009.
Putin planira izgradnju željeznice na Arktik
ŽELJEZNICA
Putin planira izgradnju željeznice na Arktik
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin zadužio je vladu da iznese prijedloge o izgradnji željezničke pruge koja će voditi do obale Barentsova mora, na sjeverozapadu zemlje, dok Moskva nastoji razviti Arktik.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE