GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

CROBEX10tr, novi dionički indeks Zagrebačke burze

CROBEX10tr, novi dionički indeks Zagrebačke burze
INDEKSI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.06.2020 / 08:34
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Zagrebačka burza dana 15. srpnja 2020. godine započinje s objavljivanjem novog dioničkog indeksa – CROBEX10tr.

Riječ je o indeksu ukupnog prinosa, gdje su dividende uključene u izračun. Novi indeks bit će istoga sastava kao postojeći CROBEX10 indeks, a obzirom da se radi o tzv. free float market capitalization weighted indeksu (indeks vagan prema free float tržišnoj kapitalizaciji), težina svake dionice bit će određena sukladno njezinoj free float tržišnoj kapitalizaciji, uz ograničenje težine pojedine dionice na 20%. Bazna vrijednost će biti 1 000 bodova na dan 29. svibnja 2020.

CROBEX10tr jedanaesti je dionički indeks Zagrebačke burze i drugi indeks ukupnoga prinosa: godine 1997. kreiran je indeks CROBEX, u rujnu 2009. njegova uža inačica CROBEX10, u veljači 2013. indeks CROBEXplus i pet sektorskih indeksa, u veljači 2014. CROBEXtr, a u veljači 2019. kreiran je CROBEXprime indeks. Uz to, 2019. formiran je i regionalni indeks vodećega tržišta ADRIAprime, koji uključuje dionice društava s Ljubljanske i Zagrebačke burze.

CROBEX10tr daljnji je korak u kontinuiranom nastojanju Zagrebačke burze da ulagateljima ponudi veći broj obradivih podataka kako bi im omogućila lakše donošenje investicijskih odluka te sveobuhvatnije i jednostavnije praćenje tržišnih kretanja, a ovakvi indeksi ujedno su prikladni i za izdavanje strukturiranih proizvoda ili fondova čijim se udjelima trguje na burzi.

Tagovi: CROBEX10tr, CROBEX10, CROBEX10, ADRIAprime, Zagrebačka burza
PROČITAJ I OVO
U Hrvatskoj oko 16.000 turista iz BiH i Srbije
GOSTI
U Hrvatskoj oko 16.000 turista iz BiH i Srbije
ZAGREB - Hrvatska nije, kako se očekivalo, potpuno zatvorila svoje granice za državljane Bosne i Hercegovine i Srbije, piše u nedjelju Jutarnji list.
Kamperi postali hit u doba pandemije
NOVI TREND
Kamperi postali hit u doba pandemije
LONDON - Pandemija koronavirusa izmijenila je turističke navike, a čini se kako je jedan od pobjednika tih promjena putovanje kamperima.
Istra: Gostiju sve više, prednjače Nijemci
POPUNJENOST
Istra: Gostiju sve više, prednjače Nijemci
PULA - U petak i u subotu do podne granične prijelaze na području PU istarske prešlo je 77.894 putnika, od čega je u Hrvatsku ušlo 45.841 osoba, odnosno 41.737 stranih državljana. Među njima najviše je državljana Slovenije, Njemačke, Italije i Austrije.
Zagrebačka burza: Dukat dobitnik tjedna, indeksi pali
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Dukat dobitnik tjedna, indeksi pali
ZAGREB - Uz nastavak skromnog obujma trgovanja, na Zagrebačkoj burzi protekloga su tjedna indeksi pali, a nešto veći interes investitora privukla je dionica Dukata zbog najave istiskivanja manjinskih dioničara.
Prinos pšenice ove godine iznad očekivanog prosjeka
PŠENICA
Prinos pšenice ove godine iznad očekivanog prosjeka
ZAGREB - Hrvatska će ove godine imati prinos pšenice iznad očekivanog prosjeka te se očekuje oko 750 tisuća tona pšenice sa zasijanih 136 tisuća hektara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE