GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Croatia osiguranje sve uvjerljivije vodi u segmentu životnih osiguranja

Croatia osiguranje sve uvjerljivije vodi u segmentu životnih osiguranja
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.04.2015 / 12:23
Autor: SEEbiz / iCapital
ANALIZA - Hrvatski ured za osiguranje je jučer objavio statistiku bruto zaračunatih premija u Hrvatskoj za prva tri mjeseca ove godine iz koje se vidi rast njihove ukupne vrijednosti u usporedbi s istim periodom lani za 92m HRK, ili 3,76%, na nešto iznad 2,5 mlrd HRK.
Pritom se oporavak o kojem smo pisali na kraju veljače nastavio i u ožujku, u kojem je zabilježeno 6% više premija nego u ožujku 2013. Inače, kroz cijelu 2014. je bio prisutan trend pada premija, uglavnom zbog liberalizacije cijena osiguranja od odgovornosti za upotrebu motornih vozila. Njihova vrijednost je u 2014. pala za 544m HRK ili 18% u odnosu na 2013., dok su ukupne zaračunate premije u 2014. pale za 516m HRK ili 5,7% u odnosu na godinu ranije.

Oko 68% ukupnih bruto zaračunatih premija u ovoj godini se zasad odnosi na neživotna osiguranja, iako su tu premije snižene za 67m HRK ili 3,77% u odnosu na prva 3 mjeseca lani. Pad u ovom segmentu je uglavnom posljedica nastavka pada premija za osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, koje su niže za 124m HRK ili 19% u odnosu na isti period lani. Daleko najveći udio u ovom segmentu ima Croatia osiguranje (zajedno s Croatia zdravstvenim osiguranjem), zabilježivši 735m HRK premija (-1%), čime drži udio od 43% (42% u prva 3 mjeseca lani). Na drugom mjestu je Allianz sa 213m HRK (-1,5%), a na trećem Euroherc sa 186m HRK (-12%).

Premije životnih osiguranja su se povećale za 159m HRK (ili 24%) te čine 32% od ukupnih premija na tržištu. Croatia osiguranje je ovdje snažno ojačala svoj tržišni udio i prešla u vodstvo (s 14% na 26%) nakon što je ostvarila čak 123% više premija, koje u prva 3 mjeseca dosežu skoro 211m HRK. Allianz je pao na drugo mjesto s udjelom od 22% (26% u prva 3 mjeseca 2014.) sa zabilježenih 178m HRK premija (4,3%).

www.icapital.hr
Tagovi: Croatia osiguranje, Allianz, Euroherc, životno osiguranje
PROČITAJ I OVO
Cijena srebra u godinu dana skočila više od 70 posto
PLEMENITI METALI
Cijena srebra u godinu dana skočila više od 70 posto
LONDON - Cijena srebra, metala koji često zasjenjuje blistaviji rođak, zlato, skočila je više od 70 posto u posljednjih godinu dana, a robni stratezi kažu kako će se rast vjerojatno nastaviti s ponovnim otvaranjem globalne ekonomije.
Zagrebačka burza: Valamar dobitnik tjedna, blagi rast CROBEX-a
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Valamar dobitnik tjedna, blagi rast CROBEX-a
ZAGREB - Tjedan na Zagrebačkoj burzi donio je blage promjene glavnih indeksa i nešto slabiji promet.
Započeli radovi na Sueskom kanalu, uskoro promet u oba smjera
KANAL
Započeli radovi na Sueskom kanalu, uskoro promet u oba smjera
KAIRO - Uprava Sueskog kanala (SCA) započela je danas radove na produženju drugog plovnog puta, koji bi omogućio plovidbu u oba smjera u južnom dijelu kanala, u blizini mjesta na kojem je zapeo veliki brod "Ever Given" šest dana u ožujku.
Portugal se otvara za turiste iz EU-a i UK s negativnim testom
OTVARANJE
Portugal se otvara za turiste iz EU-a i UK s negativnim testom

LISABON - Portugal će dozvoliti turističke letove iz zemalja EU-a s niskom stopom infekcije koronavirusom te iz Ujedinjenog Kraljevstva, ali putnici moraju pokazati negativni test na koronavirus, objavilo je u subotu ministarstvo unutarnjih poslova.

Što kaže DuPontova analiza hrvatskih kompanija?
ANALITIČARI
Što kaže DuPontova analiza hrvatskih kompanija?
ANALIZA -  Ericsson Nikola Tesla predvodi popis (27,3%). Takav povrat ulaganja dolazio je zahvaljujući solidnom prometu imovine od 1,93 (najveći među promatranim tvrtkama) i multiplikatoru kapitala od 2,68.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE