GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Croatia osiguranje je hrvatska kompanija preuzeta uz najvišu premiju

Croatia osiguranje je hrvatska kompanija preuzeta uz najvišu premiju
ANALIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.04.2014 / 12:50
Autor: SEEbiz / iCapital
ANALIZA - Danas smo odlučili promotriti preuzimanja hrvatskih kompanija na Zagrebačkoj burzi (kompanije koje su bile uvrštene u vrijeme preuzimanja) izvršena putem dobrovoljne ponude za preuzimanje.

U obzir smo uzeli preuzimanje Croatia osiguranja (Adris grupa), Sonic banke (Banco Popolare), Ine (MOL), Plive (Barr), Jadranke (Beta Ulaganja d.o.o.), Dukata (Lactalis) te Arenaturista (W2005/Dvadeset Osam d.o.o.). Premije su računate u odnosu na tržišnu cijenu na Zagrebačkoj burzi dan prije pojave prve najave o preuzimanju.

Od navedenih preuzimanja najveća premija je isplaćena kod Croatia osiguranja kojoj je tržišna cijena bila 3.850 HRK, a Adris grupa je pristala platiti 7.401 HRK po dionici, što predstavlja premiju od 87,4%. Slijedi je premija za Sonic banku, gdje je Banco Popolare pristao platiti 4.382 HRK što je 68,3% više od tržišne cijene koja je bilo 2.603 HRK. Slično njoj, INA je postigla premiju od 64,6% nakon što je MOL pristao platiti 2.800 HRK po dionici, dok je prije toga tržišna cijena bila 1.701,54 HRK. Pliva je postigla nešto manju, ali i dalje zavidnu premiju na tržišnu cijenu dionice od 51%, odnosno Barr je platio 820 HRK po dionici, dok je tržišna cijena prije prvog spomena preuzimanja i nadmetanja Barra i Actavisa iznosila 543 HRK. Prva kompanija koja je prodana s ispodprosječnom premijom (35,9%) je Jadranka za koju je društvo Beta Ulaganja d.o.o. ponudilo 700 HRK po dionici, dok je tržišna cijena bila 515 HRK.

Dukat je postigao manju premiju kod preuzimanja od strane Lactalisa (12%), no to možda možemo pripisati posebnim uvjetima ugovora u kojima je predviđena obveza Lactalisa na daljnji razvoj poslovanja Dukata te primarne proizvodnje mlijeka, uz obvezu zadržavanja najmanje postojećeg broja zaposlenih u Dukatu i povezanim poduzećima. Naime, Lactalis je Dukat platio 749,78 HRK po dionici, dok je tržišna cijena prije objave preuzimanja bila 670 HRK. Najniža premija je ostvarena kod preuzimanja Arenaturista. Društvo W2005/Dvadeset Osam d.o.o. je ponudilo 534,21 HRK po dionici, dok je tržišna cijena bila 502,5 HRK, što predstavlja premiju od 6,3%.

Iz navedenih podataka možemo vidjeti da je prosječna premija na tržišnu cijenu prilikom preuzimanja hrvatskih kompanija uvrštenih na ZSE 46,5%, dok je median 51%, što znači da dionice koje su potencijalne mete preuzimanja mogu biti vrlo atraktivne investitorima za ostvarivanje kapitalnog dobitka.www.icapital.hr

Tagovi: Croatia osiguranje, Adris Grupa, Pliva, Barr, Sonic banka, Banco Popolare, Dukat, Lactalis
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Akcije Tehnohemije prodate za 32,5 miliona dinara
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Akcije Tehnohemije prodate za 32,5 miliona dinara
BEOGRAD – Investiciona aktivnost na domaćem trzištu kapitala ostala je mlaka i danas, a veći promet nego u sredu je u najvećoj meri rezultat trgovanja akcijama dve kompanije, dok su BELEX indeksi zabeležili negativne vrednosti.
Bank of America: Cijena bakra ide na 20.000 dolara po toni tijekom četiri godine
PROGNOZE
Bank of America: Cijena bakra ide na 20.000 dolara po toni tijekom četiri godine
NEW YORK - Postupni porast deficita potražnje i opskrbe mogao bi dovesti do globalne nestašice bakra, što će za četiri godine povisiti cijenu "crvenog metala" na 20.000 američkih dolara po metričkoj toni, prema analizi Bank of America ( BofA).
Zagrebačka burza: CROBEX u plusu četvrti dan zaredom, Atlantska skočila na 317 kuna
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: CROBEX u plusu četvrti dan zaredom, Atlantska skočila na 317 kuna
ZAGREB - Četvrtak je donio nastavak optimistične trgovine na Zagrebačkoj burzi koja je obilježila cijeli ovaj tjedan.
Podaci iz njemačke industrije podigli euro
FOREX
Podaci iz njemačke industrije podigli euro
LONDON - Euro je u četvrtak ojačao prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta zahvaljujući podacima iz njemačke industrije, a trgovci pozorno prate i stanje u američkom gospodarstvu kako bi procijenili izglede za podizanje kamatnih stopa.
EK: Do listopada tri lijeka protiv covida-19
LIJEKOVI
EK: Do listopada tri lijeka protiv covida-19
BRUXELLES - Europska komisija predstavila je u srijedu strategiju za razvoj lijekova protiv covida-19 koja predviđa odobrenje tri lijeka do listopada ove godine, s mogućnošću da još dva budu odobrena do kraja godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE