GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Croatia osiguranje je hrvatska kompanija preuzeta uz najvišu premiju

Croatia osiguranje je hrvatska kompanija preuzeta uz najvišu premiju
ANALIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.04.2014 / 12:50
Autor: SEEbiz / iCapital
ANALIZA - Danas smo odlučili promotriti preuzimanja hrvatskih kompanija na Zagrebačkoj burzi (kompanije koje su bile uvrštene u vrijeme preuzimanja) izvršena putem dobrovoljne ponude za preuzimanje.

U obzir smo uzeli preuzimanje Croatia osiguranja (Adris grupa), Sonic banke (Banco Popolare), Ine (MOL), Plive (Barr), Jadranke (Beta Ulaganja d.o.o.), Dukata (Lactalis) te Arenaturista (W2005/Dvadeset Osam d.o.o.). Premije su računate u odnosu na tržišnu cijenu na Zagrebačkoj burzi dan prije pojave prve najave o preuzimanju.

Od navedenih preuzimanja najveća premija je isplaćena kod Croatia osiguranja kojoj je tržišna cijena bila 3.850 HRK, a Adris grupa je pristala platiti 7.401 HRK po dionici, što predstavlja premiju od 87,4%. Slijedi je premija za Sonic banku, gdje je Banco Popolare pristao platiti 4.382 HRK što je 68,3% više od tržišne cijene koja je bilo 2.603 HRK. Slično njoj, INA je postigla premiju od 64,6% nakon što je MOL pristao platiti 2.800 HRK po dionici, dok je prije toga tržišna cijena bila 1.701,54 HRK. Pliva je postigla nešto manju, ali i dalje zavidnu premiju na tržišnu cijenu dionice od 51%, odnosno Barr je platio 820 HRK po dionici, dok je tržišna cijena prije prvog spomena preuzimanja i nadmetanja Barra i Actavisa iznosila 543 HRK. Prva kompanija koja je prodana s ispodprosječnom premijom (35,9%) je Jadranka za koju je društvo Beta Ulaganja d.o.o. ponudilo 700 HRK po dionici, dok je tržišna cijena bila 515 HRK.

Dukat je postigao manju premiju kod preuzimanja od strane Lactalisa (12%), no to možda možemo pripisati posebnim uvjetima ugovora u kojima je predviđena obveza Lactalisa na daljnji razvoj poslovanja Dukata te primarne proizvodnje mlijeka, uz obvezu zadržavanja najmanje postojećeg broja zaposlenih u Dukatu i povezanim poduzećima. Naime, Lactalis je Dukat platio 749,78 HRK po dionici, dok je tržišna cijena prije objave preuzimanja bila 670 HRK. Najniža premija je ostvarena kod preuzimanja Arenaturista. Društvo W2005/Dvadeset Osam d.o.o. je ponudilo 534,21 HRK po dionici, dok je tržišna cijena bila 502,5 HRK, što predstavlja premiju od 6,3%.

Iz navedenih podataka možemo vidjeti da je prosječna premija na tržišnu cijenu prilikom preuzimanja hrvatskih kompanija uvrštenih na ZSE 46,5%, dok je median 51%, što znači da dionice koje su potencijalne mete preuzimanja mogu biti vrlo atraktivne investitorima za ostvarivanje kapitalnog dobitka.www.icapital.hr

Tagovi: Croatia osiguranje, Adris Grupa, Pliva, Barr, Sonic banka, Banco Popolare, Dukat, Lactalis
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Nastavljen uspon Jadroplova, indeksi u plusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Nastavljen uspon Jadroplova, indeksi u plusu
ZAGREB - Srijeda je donijela rast indeksa, ali i slab redovni dionički promet.
Dolar blago oslabio, Fed fokusiran na oporavak ekonomije
FOREX
Dolar blago oslabio, Fed fokusiran na oporavak ekonomije
LONDON - Dolar je u srijedu blago oslabio na međunarodnim tržištima valuta nakon poruka dužnosnika američke središnje banke da oporavak gospodarstva od koronakrize traži više vremena i da neće žuriti sa smanjivanjem potpora.
Ako se vrati masovnom turizmu, Veneciji prijeti upis na crvenu listu UNESCO-a
UPOZORENJA
Ako se vrati masovnom turizmu, Veneciji prijeti upis na crvenu listu UNESCO-a
VENECIJA - Narušen je ugled Venecije koja postaje veliko sidrište turističkih kruzera, takva bi mogla biti budućnost grada upisanog na UNESCO-ov popis svjetske baštine ako ta agencija ostvari prijetnju i stavi je na popis ugrožene baštine.
Mfin: Izdano 600 milijuna kuna vrijednih trezoraca
TREZORCI
Mfin: Izdano 600 milijuna kuna vrijednih trezoraca
ZAGREB - Ministarstvo financija u srijedu je na aukciji prodalo 600 milijuna kuna trezorskih zapisa, nešto više od planiranoga, čime će refinancirati dug po trezorcima koji dospijevaju na naplatu.
Tijekom produljenog vikenda u Hrvatskoj 330.000 turističkih dolazaka
VIKEND
Tijekom produljenog vikenda u Hrvatskoj 330.000 turističkih dolazaka
ZAGREB - U Hrvatskoj je tijekom proteklog produljenog vikenda, od petka 18. do srijede 23. lipnja, ostvareno 330.000 turističkih dolazaka i 1,6 milijuna noćenja, podaci su iz sustava eVisitor koje su u srijedu objavili iz Ministarstva turizma i sporta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE