GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Croatia osiguranje je hrvatska kompanija preuzeta uz najvišu premiju

Croatia osiguranje je hrvatska kompanija preuzeta uz najvišu premiju
ANALIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.04.2014 / 12:50
Autor: SEEbiz / iCapital
ANALIZA - Danas smo odlučili promotriti preuzimanja hrvatskih kompanija na Zagrebačkoj burzi (kompanije koje su bile uvrštene u vrijeme preuzimanja) izvršena putem dobrovoljne ponude za preuzimanje.

U obzir smo uzeli preuzimanje Croatia osiguranja (Adris grupa), Sonic banke (Banco Popolare), Ine (MOL), Plive (Barr), Jadranke (Beta Ulaganja d.o.o.), Dukata (Lactalis) te Arenaturista (W2005/Dvadeset Osam d.o.o.). Premije su računate u odnosu na tržišnu cijenu na Zagrebačkoj burzi dan prije pojave prve najave o preuzimanju.

Od navedenih preuzimanja najveća premija je isplaćena kod Croatia osiguranja kojoj je tržišna cijena bila 3.850 HRK, a Adris grupa je pristala platiti 7.401 HRK po dionici, što predstavlja premiju od 87,4%. Slijedi je premija za Sonic banku, gdje je Banco Popolare pristao platiti 4.382 HRK što je 68,3% više od tržišne cijene koja je bilo 2.603 HRK. Slično njoj, INA je postigla premiju od 64,6% nakon što je MOL pristao platiti 2.800 HRK po dionici, dok je prije toga tržišna cijena bila 1.701,54 HRK. Pliva je postigla nešto manju, ali i dalje zavidnu premiju na tržišnu cijenu dionice od 51%, odnosno Barr je platio 820 HRK po dionici, dok je tržišna cijena prije prvog spomena preuzimanja i nadmetanja Barra i Actavisa iznosila 543 HRK. Prva kompanija koja je prodana s ispodprosječnom premijom (35,9%) je Jadranka za koju je društvo Beta Ulaganja d.o.o. ponudilo 700 HRK po dionici, dok je tržišna cijena bila 515 HRK.

Dukat je postigao manju premiju kod preuzimanja od strane Lactalisa (12%), no to možda možemo pripisati posebnim uvjetima ugovora u kojima je predviđena obveza Lactalisa na daljnji razvoj poslovanja Dukata te primarne proizvodnje mlijeka, uz obvezu zadržavanja najmanje postojećeg broja zaposlenih u Dukatu i povezanim poduzećima. Naime, Lactalis je Dukat platio 749,78 HRK po dionici, dok je tržišna cijena prije objave preuzimanja bila 670 HRK. Najniža premija je ostvarena kod preuzimanja Arenaturista. Društvo W2005/Dvadeset Osam d.o.o. je ponudilo 534,21 HRK po dionici, dok je tržišna cijena bila 502,5 HRK, što predstavlja premiju od 6,3%.

Iz navedenih podataka možemo vidjeti da je prosječna premija na tržišnu cijenu prilikom preuzimanja hrvatskih kompanija uvrštenih na ZSE 46,5%, dok je median 51%, što znači da dionice koje su potencijalne mete preuzimanja mogu biti vrlo atraktivne investitorima za ostvarivanje kapitalnog dobitka.www.icapital.hr

Tagovi: Croatia osiguranje, Adris Grupa, Pliva, Barr, Sonic banka, Banco Popolare, Dukat, Lactalis
PROČITAJ I OVO
Dolar blago ojačao; u fokusu predsjednička debata u SAD-u
FOREX
Dolar blago ojačao; u fokusu predsjednička debata u SAD-u

LONDON - Tečaj dolara blago je ojačao u utorak na međunarodnim tržištima premašest najznačajnijih svjetskih valuta dok tržišta čekaju prvu debatu američkih predsjedničkih kandidata Donalda Trumpa i Joa Bidena.

Naručeno više od 1,2 milijardi doza ruskog cjepiva protiv koronavirusa
CJEPIVO
Naručeno više od 1,2 milijardi doza ruskog cjepiva protiv koronavirusa
MOSKVA - Ruski fond za izravna ulaganja (RDIF) dosad je iz raznih zemalja svijeta zaprimio zahtjeve za ukupno više od 1,2 milijarde doza cjepiva Sputnik V koje se koristi za borbu protiv koronavirusa, prenose u utorak ruski mediji.
Azijska tržišta: Drugi uzastopni rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Drugi uzastopni rast indeksa
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, pa tako prate jučerašnji rast Wall Streeta jer su ulagači procijenili da je dobra prilika za kupnju dionica nakon oštrog pada cijena proteklih tjedana.
Wall Street snažno porastao na početku tjedna
SKOK INDEKSA
Wall Street snažno porastao na početku tjedna
NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica snažno porasle jer su ulagači procijenili da je povoljna prilika za kupnju nakon što su burzovni indeksi pali četiri tjedna zaredom.
Zagrebačka burza: Skroman promet, Viro gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skroman promet, Viro gubitnik dana

ZAGREB - Uz skroman redovni promet dionicama, glavni dionički indeksi Zagrebačke burze u ponedjeljak su blago korigirani, uz različite predznake.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE