GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Croatia Airlines: Nećemo zbog Lubitza ukinuti "Plati i leti"

Croatia Airlines: Nećemo zbog Lubitza ukinuti
LETOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.04.2015 / 10:18
Autor: ;i:3;s:23:
ZAGREB - Europski profesionalni piloti zatražili su od Europske komisije da se zabrani komercijalno školovanje pilota u aviokompanijama, takozvani Pay to Fly (Plati i leti) program.
Prema tom programu mladi piloti bez iskustva plate aviokompaniji da steknu dovoljan broj sati leta kako bi onda mogli naći posao.

Program komercijalnog školovanja pilota lani je uvela i Croatia Airlines, piše Večernji list. Mladi pilot, koji nije zaposlenik CA i koji svaki sat leta plaća 10 eura, prvih 100 sati leti na redovitim linijama s instruktorom, kopilotom i kapetanom, sljedećih 100 sati samo s instruktorom, a onda idućih 300 samo s kapetanom. U peticiji EK, koju su pokrenuli francuski piloti, a pridružio im se i Hrvatski sindikat prometnih pilota, navodi se da se Pay to Fly programom ugrožava sigurnost letenja jer dovodi u pitanje učinkovitu odgovornost profesionalnih pilota.

S obzirom na nemili događaj s Germanwingsovim airbusom koji je namjerno srušio kopilot, pitali smo CA i Hrvatsku agenciju za civilno zrakoplovstvo hoće li postrožiti mjere provjere pilota u Pay to Fly programu. U CA kažu da svi kandidati iz tog programa moraju zadovoljiti iste uvjete (liječnički pregled, testovi) i proći iste stručne provjere kao i svi piloti koji su prije školovani o trošku kompanije. Standardi osposobljavanja u CA su, tvrde, u mnogim elementima zahtjevniji od zakonske regulative. Navode i da nastavljaju s programom komercijalnog školovanja pilota.

U Agenciji, pak, kažu da prije samostalnog obavljanja dužnosti člana letačke posade, svi piloti, uključujući pilote koje CA angažira temeljem Pay to Fly modela, prolaze propisano osposobljavanje s operatorom, a to je predmet kontinuiranog nadzora Agencije. Kažu da dosadašnjim nadzorom nisu uočena odstupanja od propisa ni negativni sigurnosni trendovi koji bi upozoravali na potrebu povećanog nadzora Croatia Airlinesa.
Tagovi: Croatia Airlines, Plati i leti, Andreas Lubitz, Germanwings, Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Končar EI dobitnik tjedna, turistička izdanja pod pritiskom
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Končar EI dobitnik tjedna, turistička izdanja pod pritiskom
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze bilježe tjedni rast, iako je na samom kraju ovotjedne trgovine došlo do prodajnih pritisaka, prvenstveno zbog turističkih izdanja.
Austrija očekuje povratak turista nakon proglašavanja Hrvatske rizičnom
OČEKIVANJA
Austrija očekuje povratak turista nakon proglašavanja Hrvatske rizičnom
BEČ - Austrijske vlasti očekuju velike gužve na granicama ovog vikenda zbog povratnika s odmora iz Hrvatske koji bi mogli skratiti svoj odmor zbog uvrštavanja Hrvatske na listu rizičnih zemalja.
Korčula: Onečišćenje mora proširilo se na gradsku plažu Banje
SRAMOTNO
Korčula: Onečišćenje mora proširilo se na gradsku plažu Banje

KORČULA - Dubrovačko-neretvanska županija objavila je u subotu da se onečišćenje mora s plaže Hotela Park u Korčuli proširilo i na gradsku plažu Banje pa se na obje plaže do daljnjega ne preporučuje kupanje.

Rusija počinje s proizvodnjom prve serije cjepiva protiv koronavirusa
CJEPIVO
Rusija počinje s proizvodnjom prve serije cjepiva protiv koronavirusa

MOSKVA - Rusija započinje proizvodnju prve serije svojega novog cjepiva protiv covida-19, objavila je u subotu novinska agencija Interfax, pozivajući se na ministarstvo zdravstva.

U Crnu Goru malim avionima stiglo 1.000 turista
DOBAR POSAO
U Crnu Goru malim avionima stiglo 1.000 turista
TIVAT - Direktor Aerodroma Tivat Radovan Marić očekuje da će ruski Aeroflot, ako otkaže letove prema Tivtu, preusmjeriti letove ka Crnoj Gori na neku od svojih low cost kompanija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE