GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Crnogorski Telekom: Prihodi u devet mjeseci pali 5%

Crnogorski Telekom: Prihodi u devet mjeseci pali 5%
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.10.2015 / 13:59
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Crnogorski Telekom je za prvih devet mjeseci ostvario prihode od 75,7 miliona eura što je manje za pet odsto u poređenju sa prošlom godinom.
"Na finansijski učinak za devet mjeseci 2015. godine najveći uticaj imala je regulacija maloprodajnih i veleprodajnih cijena, kao i pad međunarodnog dolaznog saobraćaja", saopšteno je Telekoma.

Ukupni prihodi od maloprodajnih i veleprodajnih servisa smanjeni su za šest miliona eura, tačnije za osam odsto na godišnjem nivou, uglavnom pod uticajem regulacije.

Kako objašnjavaju u Telekomu, pad prihoda od servisa djelimično je kompenzovan višim ICT prihodima kao i prihodima od prodaje opreme.

"Uspjeli smo da održimo stabilno poslovanje i unaprijedimo mobilne i internet usluge. Dokazali smo da je naša optička mreža najpouzdanija i da smo lideru u postpejd segmentu. Naše dugoročne investicije u nove tehnologije će i dalje rasti, sa ciljem da ispunimo našu strategiju i ponudimo najbolje korisničko iskustvo. Trenutno završavamo jedan od najznačajnijih projekata u 2015. godini, u okviru koga će cijela korisnička baza fiksne telefonije preći na najnapredniju IP mrežu", izjavio je Rudiger Šulc, izvršni direktor Crnogorskog Telekoma.

Poslovna dobit, prije plaćanja kamata, oporezivanja, deprecijacije i amortizacije EBITDA, kada se isključe specijalni efekti, iznosila je 28.6 miliona eura, što je za 3.9 miliona eura, ili 12 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Poslovna dobit EBIT smanjena je u odnosu na isti period 2014. godine za 4.6 miliona eura na 14.4 miliona. Neto dobit je opala za 4.3 miliona na 13.7 miliona eura.

"Ukupan broj širokopojasnih priključaka je 76.9 hiljada, što predstavlja stabilan rezultat u poređenju sa prošlom godinom. Od ove baze korisnika 11.5 hiljada je priključeno na našu optičku mrežu, sa rastom od 31 odsto u odnosu na isti period 2014. Uspješno smo povećali pokrivenost našom optičkom mrežom za 22 odsto. Sada je dostupna za 42.000 domaćinstava", ističu u Telekomu.

Broj Extra TV priključaka je 64.3 hiljade, što čini 37.8 odsto udjela u TV tržištu.

Broj korisnika mobilnog interneta povećao se za 17 odsto, i trenutno iznosi 125 hiljada.

Na kraju septembra bilo je 360 hiljada korisnika Telekomovih SIM kartica, što je 7.5 hiljada, odnosno dva odsto manje u poređenju sa 2014.

Broj pripejd SIM kartica smanjio se sedam odsto, odnosno za 17 hiljada, dok se broj postpejd SIM kartica uvećao za 9.000, odnosno šest odsto. Crnogorski Telekom je ostao lider na postpejd tržištu.

"Zadržali smo lidersku poziciju kada je kvalitet mreže u pitanju, što je potvrđeno P3 mjerenjima na kojima je Telekom mobilna mreža imala najbolji rezultat na testiranju u Crnoj Gori ("Best in test" sertifikat). Pored toga, naša mreža ima najbolju 4G pokrivenost u Crnoj Gori. Uprkos svim izazovima u okruženju, nastavićemo da našim korisnicima obezbjeđujemo najnovije tehnologije i usluge, a posebnu pažnju posvećujemo poboljšanju korisničkog iskustva. Takođe, predstavili smo i potpuno novo televizijsko iskustvo - Pickbox", zaključio je Šulc.

Tagovi: Crnogorski Telekom, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Goldman Sachs prognozira strelovit rast cijene bakra
BAKAR
Goldman Sachs prognozira strelovit rast cijene bakra
NEW YORK – Robni analitičari Goldman Sachsa kažu da je bakar nova nafta i predviđaju rast cijene crvenog metala na 11.000 američkih dolara po metričkoj toni
Dow Jones na novom rekordu nakon odličnih rezultata i dobrih svježih podataka
REKORDI
Dow Jones na novom rekordu nakon odličnih rezultata i dobrih svježih podataka
NEW YORK - Wall Street je i u četvrtak bio preplavljen optimizmom, a to se najviše može zahvaliti brojnim dobrim poslovnim rezultatima, a i kvalitetnim makroekonomskim podacima.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi blago pali drugi dan zaredom
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi blago pali drugi dan zaredom
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak su glavni dionički indeksi blago pali, drugi dan zaredom, uz i dalje skroman promet, pri čemu su u fokusu invstitora bile dionice Adris grupe.
Beogradska berza: Indeksi potonuli dublje, trgovanje akcijama podbacilo
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Indeksi potonuli dublje, trgovanje akcijama podbacilo
BEOGRAD – Promet na domaćem tržištu akcija je podbacio danas, a BELEX indeksi su povećali gubitke.
Udruge njemačkih prijevoznika protiv popusta kod kazni za vozače iz Hrvatske
PROTIVLJENJE
Udruge njemačkih prijevoznika protiv popusta kod kazni za vozače iz Hrvatske
BERLIN - Udruga profesionalnih vozača teretnih vozila Njemačke Camion Pro kritizirala je praksu Saveznog ureda za teretni promet (BAG) koji vozačima teretnih vozila iz istočnoeuropskih zemalja, uključujući hrvatske, kazne u prometu i za nepridržavanje pravila o pauzama smanjuje i do 50 posto, priopćeno je u četvrtak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE