GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Crnogorski BDP u šest mjeseci porastao 2,1 posto

Crnogorski BDP u šest mjeseci porastao 2,1 posto
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.09.2011 / 08:46
Autor: SEEbiz / Portal Analitika
PODGORICA - Crnogorska ekonomija je u prvoj polovini godine rasla po stopi od 2,1 odsto, što je približno projekciji rasta od 2,5 odsto za ovu godinu, saopšteno je iz Vlade, prenosi agencija MINA buseness.
Pomoćnik ministra finansija, Tijana Stanković, kazala je da su osnovni generatori rasta u prvoj polovini godine turizam, sa rastom dolazaka broja turista 8,3 odsto i rastom broja noćenja 6,4 odsto u prvoj polovini godine.

"Pozitivan aspekat je dolazak turista iz razvijenih zemalja, što se može smatrati rezultatom međunarodnih dešavanja, koji su se iz arapskih zemalja i Grčke preselili na druge mediteranske destinacije”, rekla je Stanković nakon sjednice Vlade na kojoj je usvojena Analiza ostvarenja ekonomske politike Crne Gore u prvoj polovini godine.

Na rast su uticala i pozitivna kretanja u trgovini, i to u maloprodaji 16,1 odsto, što ukazuje na povećanje ukupne tražnje i što je uslov za pozitivan investicioni ciklus. U građevinarstvu je rast vrijednosti radova iznosio 18,1 odsto i pozitivan je pokazatelj, ali je s druge strane zabilježen pad broja novih ugovora u toj oblasti.

“Prerađivačka industrija je isto uticala sa rastom 7,9 odsto i nije uslovljena samo većom proizvodnjom aluminijuma, već i rastom u oblasti drvoprerade, hemijske i prehrambene industrije”, navodi se u Analizi.

Inflacija je u prvoj polovini godine bila pod uticajem cijene nafte. Najviša je bila u martu – 3,7 odsto, ali se sa padom cijena stabilizovala u junu na 3,5 odsto.

Relativni rast cijena zabilježen je u transportu, industriji prehrambenih proizvoda, što je indiretni ili direktni rezultat cijena nafte, a kod alkoholonih pića i duvanskih proizvoda zabilježen je rast usljed rasta akciza početkom godine.

Stopa nezaposlenosti u junu iznosila je 11,3 odsto, što je rezultat povećane ekonomske aktivnosti.

Rast zaposlenosti od 5,6 odsto, prosječna zarada u prvih šest mjeseci bila je jedan odsto niža u odnosu na period prošle godine, dok je nominalna zabilježila pozitivan rast.
Tagovi: BDP, crnogorski BDP, Vlada Crne Gore, Tijana Stanković, nezaposlenost, inflacija, crnogorski turizam, turizam
PROČITAJ I OVO
Buffett podnio ostavku u Zakladi Gates
OSTAVKA
Buffett podnio ostavku u Zakladi Gates
NEW YORK - Warren Buffett podnio je ostavku na mjesto povjerenika Zaklade Billa i Melinde Gates.
Ostojić: ECDC zbunjuje strane turiste
SPORNA METODOLOGIJA
Ostojić: ECDC zbunjuje strane turiste
SOLNA - Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) cijelu obalu stavio u narančastu zonu, a brojke su u zelenom.
Azijska tržišta: Investitori oprezni, indeksi stagniraju
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Investitori oprezni, indeksi stagniraju
ŠANGAJ - Azijska su tržišta u četvrtak bila pomiješanog sentimenta jer su investitori dali oduška nakon recentnog rasta, dok pokušavaju procijeniti kada će Federalne rezerve početi ukidati svoj ogromni program monetarnog ublažavanja.
Wall Street: S&P 500 pao, Nasdaq rekordan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao, Nasdaq rekordan
NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 blago pali, dok je Nasdaq indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, zahvaljujući ponajviše snažnom rastu cijene dionice Tesle.
Zagrebačka burza: Nastavljen uspon Jadroplova, indeksi u plusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Nastavljen uspon Jadroplova, indeksi u plusu
ZAGREB - Srijeda je donijela rast indeksa, ali i slab redovni dionički promet.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE