GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Crnogorske željezničke kompanije u debelom minusu

Crnogorske željezničke kompanije u debelom minusu
GUBITAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.05.2017 / 08:38
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Željezničke kompanije Željeznički prevoz i Održavanje željezničkih voznih sredstava završile su prvi kvartal ove godine u debelom minusu.

Željeznički prevoz je u minusu od 439,5 hiljada eura, znatno više nego u prošlogodišnjem uporednom periodu kada je njihov minus iznosio 299 hiljada eura. Poslovni prihodi ove kompanije manji su za oko 300 hiljada nego u uporednom periodu i sada iznose 1,5 miliona eura, od kojih se 415 hiljada eura odnosi na prihode od prodaje, piše Dan.

Kompanija ŽPCG je smanjila i poslovne rashode, pa su oni na kraju prvog kvartala iznosili 1,9 miliona, odnosno 2,2 miliona u uporednom periodu 2016. godine. Na troškove zarada, naknada zarada i ostalih ličnih rashoda otišlo je 961,9 hiljada eura, a na troškove rezervisanja i amortizacije 334,9 hiljada eura.

Nedavno je došlo do kompletne promjene u rukovodstvu ŽPCG. Nakon dužeg niza godina smijenjeni su članovi borda direkgora. Jedini član borda direktora koji nije smijenjen je Valjon Mehmedović. Dušana Radonjića, Faruka Agovića, Srećka Medenicu i Draženku Simović zamijenili su Eldin Mucević, Milan Popadić i Nevenka Garović. Preduzeće Željeznički prevoz duguje državi po osnovu poreza i doprinosa cirka tri miliona eura.

Preduzeće Održavanje željezničkih voznih sredstava prvi kvartal ove godine završilo je sa minusom od 218,5 hiljada eura neznatno većim nego u uporednom prošlogodišnjem periodu kada je iznosio 185,7 hiljada eura. Poslovni prihodi te kompanije u prvom kvartalu bili su 354 hiljade eura dok su poslovni rashodi iznosili 563,5 hiljada eura. Na nabavnu vrijednost prodate robe otišlo je 16,7 hiljada eura, odnosno na troškove materijala 12, 2 hiljade eura te na troškove zarade, naknade zarada i ostale lične rashode 453,2 hiljade. Na troškove rezervisanja i amortizacije otišlo je 56,4 hiljade eura, a 24,9 hiljada vodi se u stavci ostali poslovni rashodi.

Izvršni direktor OŽVS je Milorad Vuković. Na istom mjestu su ostali članovi borda Momčilo Mićunović, Milosav Anđelić, Mirsad Džudžević. Novi član borda je Miodrag Vlahović, a smijenjeni su Đok Dedvukaj i Marko Bertanjoli. Preduzeće OŽVS po osnovu poreza i doprinosa na lična primanja duguje 1,6 miliona eura.

Jedina željeznička kompanija koja nije poslovala sa minusom je Montekargo. To preduzeće je završilo prvi kvartal ove godine sa plusom od 196,9 hiljada eura što je mnogo bolji rezultat nego u prošlom uporednom periodu kada su bili u minusu preko 300 hiljada eura. Izvršni direktor Montekarga je Milivoje Pavićević. I u toj kompaniji je bilo smjene rukovodstva, pa su na mjesto Rešada Nuhodžića, Stanislave Martinović i Veselina Kovača sada Iljaz Zejnilović, Dževad Musić i Radmila Milović. Slavenko Jovanović je jedini član borda koji je i dalje ostao na toj funkciji.

Tagovi: crnogorske željezničke kompanije, Željeznički prevoz, Održavanje željezničkih voznih sredstava
PROČITAJ I OVO
Lokacija buduće sojare najslabija karika
ANALITIČARI
Lokacija buduće sojare najslabija karika
ANALIZA - SMARTER, konzultantska tvrtka specijalizirana za poljoprivredno-prehrambeni sektor, već je više puta u svojim analizama upozorila na potrebu izgradnje novog pogona za preradu soje u Hrvatskoj, s ciljem da se povećanoj količini proizvedene NON – GMO soje, da dodana vrijednost kroz preradu, bilo u ulje, bilo u sojinu sačmu ili sojine proteine.
Europa: Korona ukrala božićno opuštanje
STROGE MJERE
Europa: Korona ukrala božićno opuštanje
RIM - Pandemija koronavirusa već mjesecima diktira Europljanima uvjete putovanja i druženja, ali pravi izazov za vlade je odluka treba li tijekom Božića pooštriti ili ublažiti ograničenja.
Azijska tržišta: Mirna trgovina, stagnacija indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Mirna trgovina, stagnacija indeksa
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u petak trguje mirno jer nema vijesti koje bi mogle dodatno značajnije pokrenuti ulagače, s obzirom da se azijski MSCI indeks kreće na rekordnim razinama.
Austrija odbila Merkel: Nećemo zatvoriti skijališta!
JASNA PORUKA
Austrija odbila Merkel: Nećemo zatvoriti skijališta!
BEČ - Austrijska ministrica turizma Elisabeth Köstinger odbila je danas inicijativu njemačke kancelarke Angele Merkel da ove godine ostavi zatvorena skijališta širom Europe. Tvrdi da austrijske vlasti mogu osigurati sigurnost na skijalištima.
Michelin odložio izbor restorana u Srbiji za 2021.
RESTORANI
Michelin odložio izbor restorana u Srbiji za 2021.
BEOGRAD - Zbog pogoršanja situacije izazvane pandemijom Covid-19, vodič Michelin je prinuđen da prilagodi svoje aktivnosti širom sveta, te da odloži otkrivanje nekih selekcija restorana za sledeću godinu, među kojima je i ona najavljena za prvu polovinu decembra u Srbiji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE