GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Crna Gora počela s razvojem nacionalne digitalne valute

Crna Gora počela s razvojem nacionalne digitalne valute
DIGITALNE VALUTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.04.2023 / 07:34
Autor: SEEbiz

PODGORICA - Crna Gora u partnerstvu sa provajderom kripto i blokčejn rješenja, kompanijom Ripple, razvija pilot projekat za razvoj nacionalne digitalne valute.

Rippleov CBDC savjetnik, Entoni Velfare, najavio je na Tviteru partnerstvo između Ripple-a i Centralne banke Crne Gore. Partnerstvo će, kako je napisao, omogućiti rad na pilot programu za razvoj crnogorske digitalne valute.

Potpredsjednik RippleXs-a za digitalnu valutu Centralne banke, Džejms Volis, rekao je da će projekat proći kroz različite faze, uključujući identifikaciju praktične primjene nacionalnog stabilcoina ili CBDC-a.

Volis je istakao da će projekat početi tokom ovog mjeseca, te da će proći kroz fazu sandbok-a, koja će cirkulisati digitalnu valutu pod kontrolisanim uslovima. On je dodao da će programeri Ripple-a raditi u tandemu sa Centralnom bankom Crne Gore, kako bi utvrdili upotrebu, vremenske okvire i kritične faktore uspjeha, piše The Crypto Basic.

Radoje Žugić, guverner Centralne banke Crne Gore, saopštio je da će projekat zahtijevati da apeks banka radi sa Vladom i drugim akademskim zajednicama. Po njegovim riječima, saradnja bi pomogla timu da analizira rizike i prednosti digitalne valute, uz uzimanje u obzir drugih faktora, uključujući dostupna elektronska plaćanja, efikasnost, sigurnost itd.

"CBCG aktivno brine o održavanju efikasnog finansijskog sistema. Radujemo se saradnji sa Ripple-om na pilot projektu za stvaranje CBDC-a ili stabilcoina“, dodao je on.

Partnerstvo Ripple-a i Centralne banke Crne Gore prvi je pomenuo crnogorski premijer Dritan Abazović u januaru. Ranije ove godine, Abazović je saopštio da se sastao sa izvršnim direktorom Ripple-a i Vallisom kako bi razgovarali o razvoju platne infrastrukture koja bi obezbijedila veću finansijsku uključenost i pristupačnost.

Tagovi: Crna Gora, digitalne valute, Ripple, Centralna banka Crne Gore, Radoje Žugić, Dritan abazović
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet uvećan
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet uvećan
ZAGREB - Utorak je donio znatno življu trgovinu na Zagrebačkoj burzi.
Prvi slučaj afričke svinjske kuge na području Zadarske županije
KUGA
Prvi slučaj afričke svinjske kuge na području Zadarske županije
ZADAR - U Zadarskoj županiji otkriven je prvi slučaj afričke svinjske kuge (ASK) i to na divljoj svinji čija je lešina prije desetak dana pronađena na području Lovišta Blatski gaj, potvrdio je predsjednik Lovačkoga saveza Zadarske županije Damir Perić.
Tri trgovačka lanca snizila cijene artikala, potrošačka košarica pojeftinila
TRGOVINA
Tri trgovačka lanca snizila cijene artikala, potrošačka košarica pojeftinila
ZAGREB . Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja izvijestilo je da su, sukladno ažuriranim podacima u njihovoj aplikaciji za praćenje cijena, neki trgovački lanci snizili cijene nekih artikala.
Brojke potvrđuju odličnu posezonu
TURIZAM
Brojke potvrđuju odličnu posezonu
ZAGREB - Prema podacima sustava eVisitor u Hrvatskoj je u rujnu ostvareno 2,5 milijuna turističkih dolazaka i 13,5 milijuna noćenja, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine 15 posto više dolazaka i četiri posto više noćenja, izvijestila je u utorak Hrvatska turistička zajednica (HTZ).
Rekordan izvoz njemačke industrije oružja
REKORDI
Rekordan izvoz njemačke industrije oružja
BERLIN - Ove godine njemački proizvođači oružja bilježe rekordan izvoz, prvenstveno zahvaljujući isporukama u Ukrajinu. U prva tri kvartala Vlada je odobrila izvoz oružja u vrijednosti od 8,76 milijardi eura. To je već više od izvoza u cijeloj prošloj godini (8,36 milijardi eura).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE