GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Crna Gora lider na Balkanu po broju objavljenih knjiga po glavi stanovnika

Crna Gora lider na Balkanu po broju objavljenih knjiga po glavi stanovnika
KNJIGE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.02.2015 / 14:18
Autor: SEEbiz / Anadolija
PODGORICA - Posmatrano po "glavi stanovnika", Crna Gora je lider u regionu, te je u samom svjetskom vrhu prema broju objavljenih knjiga tokom jedne godine.
Velika Britanija godišnje objavi 2.875 naslova knjiga na milion stanovnika, što je ubjedljivo najviše u svijetu.

„Crna Gora, Hrvatska i Srbija godišnje u prosjeku objave najviše naslova knjiga u odnosu na broj stanovnika, dok najmanje objave Kosovo i Bosna i Hercegovina", pokazalo je istražovanje agencije Anadolija.

Vesna Kovačević, iz Odjeljenja obrade serijske publikacije Nacionalne biblioteke Crne Gore "Đorđe Crnojević", istakla je da je u Crnoj Gori prošle godine objavljeno oko 1.200 naslova u kategoriji "knjiga" koji su legalno upisani u Katalogizaciju u publikaciji (CIP).

"Prošle godine u Crnoj Gori je objavljeno 1.100 do 1.200 naslova knjiga za koje su izdati CIP-ovi. Možemo kazati da je zadnjih godina na području Crne Gore ta cifra, uglavnom, ostala ista", rekla je Kovačević za agenciju Anadolija.

Prema broju stanovnika, koji u Crnoj Gori prema posljednjem popisu iznosi 620.029, ova zemlja godišnje objavi 1.854 naslova knjiga na milion stanovnika, jedinična mjeru koju koristi Međunarodno udruženje izdavača (IPA) za ukupni broj objavljenih naslova knjiga.

Primjera radi, Crna Gora po glavi stanovnika godišnje objavi više knjiga nego Kosovo i BiH zajedno.

Odmah nakon Crne Gore slijedi Hrvatska gdje se godišnje, u prosjeku, objavi oko 6.500 naslova raznih knjiga i štiva, odnosno 1.511 naslova na milion stanovnika.

Srbija je sa oko 10.500 naslova odmah iza Hrvatske, ako se uzme u obzir broj stanovnika u zemlji.

Posmatrano prema broju stanovnika, koji u Srbiji iznosi oko 7,2 miliona, u toj zemlji se na milion stanovnika godišnje objavi 1.458 naslova knjiga.

Odmah nakon Srbije, od zemalja regiona slijedi Makedonija. Prema najnovijim podacima kojima raspolaže Narodna i univerzitetska biblioteka u Skoplju, u Makedoniji su prošle godine objavljena 2.684 naslova. Ako se uzme u obzir broj stanovnika u Makedoniji, koji trenutno iznosi oko dva miliona, u toj balkanskoj zemlji se na milion stanovnika godišnje objave 1.342 naslova.

Ipak, od zemlja regiona, najmanje knjiga objavljuju Albanija, Kosovo i Bosna i Hercegovina. Podaci Nacionalne biblioteke Albanije pokazuju da je na području Albanije 2014. godine objavljeno 2.650 naslova knjiga razne tematike. Prema broju stanovnika u toj zemlji, koji trenutno iznosi oko 2,9 miliona, u Albaniji se na milion stanovnika godišnje objavi 913 naslova.

Prema najnovijim podacima kojima raspolaže Nacionalna biblioteka Kosova, na području Kosova je prošle godine objavljeno 1.260, a godinu ranije 1.350 naslova knjiga. Ako se uzme u obzir broj stanovnika na Kosovu, koji trenutno iznosi oko dva miliona, na Kosovu se na milion stanovnika godišnje objavi 652 naslova knjiga.

Tagovi: Crna Gora, knjige, izdavaštvo, Nacionalna biblioteka Crne Gore Đorđe Crnojević, Vesna Kovačević
PROČITAJ I OVO
Kina bi mogla testirati svoju digitalnu valutu na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu
TEST
Kina bi mogla testirati svoju digitalnu valutu na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu
PEKING - Kina bi mogla testirati svoju digitalnu valutu među stranim sportašima na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022. godine.
Svjetska potrošnja vina najmanja od 2002.
VINO
Svjetska potrošnja vina najmanja od 2002.
PARIZ - Svjetski potrošnja vina u 2020. godini pala je za tri posto u odnosu na 2019., na najnižu razinu od 2002. godine, navodi se u izvješću koje je objavila Međunarodna organizacija za vinogradarstvo i vinarstvo.
Stratezi JPMorgana zabrinuti za bitcoin
BITCOIN
Stratezi JPMorgana zabrinuti za bitcoin
NEW YORK - Kad je u posljednjih nekoliko navrata Nikolaos Panigirtzoglou svjedočlio ovako negativnom trendu u cijeni bitcoina, kupci bi se vratili i spriječili dublju korekciju. Ovoga puta, strateg JPMorgana je zabrinut.
Azijska tržišta: Indeksi pali, zabrinjava rast broja zaraženih
PAD
Azijska tržišta: Indeksi pali, zabrinjava rast broja zaraženih
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer ulagače zabrinjava daljnji rast broja novozaraženih koronavirusom u svijetu, što bi moglo usporiti oporavak globalnog gospodarstva.
Novi pad na Wall Streetu, katastrofa United Airlinesa
KOREKCIJA
Novi pad na Wall Streetu, katastrofa United Airlinesa
NEW YORK - Američki su indeksi pali drugi uzastopni dan, a najviše su stradale dionice u sektoru zračnog prijevoza.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE