GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Crna Gora dužna 2,4 milijarde eura

Crna Gora dužna 2,4 milijarde eura
DUG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.05.2017 / 16:49
Autor: SEEbiz / Vijesti
PODGORICA - Neto državni dug Crne Gore na kraju marta ove godine iznosio je 2,42 milijarde eura ili 64,18 odsto bruto domaćeg proizvoda. U odnosu na kraj 2016. dug je veći za 66 miliona eura, pokazuju podaci Ministarstva finansija.

Nije uračunat dug opština od oko 150 miliona eura, pa bi sa ovim iznosom javni dug na kraju marta bio 2,57 milijardi ili 68 odsto procijenjenog BDP-a od  3,77 milijardi eura.

Državni dug je porastao za  tri mjeseca jer je Vlada iznose kredita kod domaćih banaka povećala sa 60 na 123 miliona eura, kao i dug po osnovu državnih zapisa sa 77 na 104 miliona eura. 

Ovo ukazuje da nije ispunjen osnovni cilj fiskalnih mjera sa kraja prošle godine - da se tekući izdaci državnog budžeta finansiraju iz tekućih prihoda bez povećanja zaduženja. Iz Vlade je krajem prošle godine saopšteno da će ukoliko  mjere štednje (djelimično smanjenje zarada funkcionerima od osam odsto koje su prethodno povećane za 30 do 50 odsto, smanjenje naknada majkama za 25 odsto, povećanje akcize na gorivo,...) ne budu dale rezultate, do kraja juna ove godine uraditi novu fiskalnu strategiju koja bi predvidjela nove mjere. 

Nove mjere mogle bi biti oštrije, poput linearnog smanjenja zarada u javnom sektoru, zamrzavanja  penzija i povećanja poreskih stopa, do onih “lakših” za građane i privredu - vraćanje zarada javnih funkcionera na raniji nivo, bolja naplatu poreza, smanjenje poreskog duga, efikasnija javna uprava... 
Nove mjere se kreiraju u saradnji sa Svjetskom bankom i MMF-om, a njihov cilj  je obuzdavanja javnog duga i njegovo postepeno smanjenje  ispod 60 odsto BDP-a.

Državni dug sada nije rastao zbog izgradnje autoputa. Dug kineskoj Eksim banci, odakle se povlači novac za finansiranje autoputa, na kraju prošle godine je bio 189 miliona eura, a na kraju marta je 192 miliona eura. To znači da nisu povlačena nova sredstva za autoput, već je ova suma simbolično povećana zbog kursnih razlika, odnosno jačanja dolara, u kojem se obračunava osnovni iznos duga kod kineske banke, u odnosu na euro. Dug po osnovu zaduženja za autoput počeće da raste u nastavku godine, jer se konačno intenziviraju radovi nakon godinu kašnjenja, kao i u naredne dvije godine za koliki bi dionica Smokovac - Mateševo trebalo da  bude završena.

Očekuje se da će nakon završetka gradnje autoputa javni dug preći 80 odsto BDP.
Do većeg rasta državnog duga u ova tri mjeseca nije došlo i jer je povećana vrijednost depozita države sa 47 na 61 milion eura, smanjen dug po osnovu državnih obveznica sa 17 na 11 miliona eura, državnih kompanija sa 40 na 38 miliona...

Tagovi: dug Crne Gore, zaduženost Crne Gore, autoput Bar-Boljare
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Dalekovod dobitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Dalekovod dobitnik dana
ZAGREB - Zagrebačka je burza danas ponudila slabašan promet i pad indeksa.
Dolar blago ojačao; u fokusu predsjednička debata u SAD-u
FOREX
Dolar blago ojačao; u fokusu predsjednička debata u SAD-u

LONDON - Tečaj dolara blago je ojačao u utorak na međunarodnim tržištima premašest najznačajnijih svjetskih valuta dok tržišta čekaju prvu debatu američkih predsjedničkih kandidata Donalda Trumpa i Joa Bidena.

Naručeno više od 1,2 milijardi doza ruskog cjepiva protiv koronavirusa
CJEPIVO
Naručeno više od 1,2 milijardi doza ruskog cjepiva protiv koronavirusa
MOSKVA - Ruski fond za izravna ulaganja (RDIF) dosad je iz raznih zemalja svijeta zaprimio zahtjeve za ukupno više od 1,2 milijarde doza cjepiva Sputnik V koje se koristi za borbu protiv koronavirusa, prenose u utorak ruski mediji.
Azijska tržišta: Drugi uzastopni rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Drugi uzastopni rast indeksa
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, pa tako prate jučerašnji rast Wall Streeta jer su ulagači procijenili da je dobra prilika za kupnju dionica nakon oštrog pada cijena proteklih tjedana.
Wall Street snažno porastao na početku tjedna
SKOK INDEKSA
Wall Street snažno porastao na početku tjedna
NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica snažno porasle jer su ulagači procijenili da je povoljna prilika za kupnju nakon što su burzovni indeksi pali četiri tjedna zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE