GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cres se nada kakvoj-takvoj sezoni

Cres se nada kakvoj-takvoj sezoni
SEZONA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.04.2020 / 11:48
Autor: SEEbiz / Novi list
CRES - Turizam je za Hrvatsku jedna od najvažnijih gospodarskih djelatnosti, a za otoke gotovo jedina. Bez turizma otočani će teško preživjeti godinu, a resorni ministar Gari Cappelli nedavno je izjavio da očekuje svega četvrtinu uobičajenog turističkog prometa.

Više od 90% smještajnih kapaciteta na Cresu odnosi se na kampove i privatni smještaj, upravo one kategorije za koje se očekuje da će uspjeti ostvariti kakav-takav promet. Predsjednik creske Udruge iznajmljivača Oliver Filipas ističe za Novi list da smještaj u domaćinstvu nije masovan, tj. nema koncentracije velikog broja ljudi na istom mjestu i stoga je definitivno u prednosti.

- Većina creskih iznajmljivača se time bavi kao drugom djelatnošću, uz svoj glavni posao ili mirovinu. U težem su položaju oni koji žive samo od iznajmljivanja jer nemaju nikakav drugi prihod, kao i oni vezani uz njih, primjerice turističke agencije ili usluge čišćenja i održavanja.

Predsezona je definitivno izgubljena, a time i dio ukupnog prometa, ističe Filipas koji tračak optimizma vidi u najavama iz nacionalnog Stožera Civilne zaštite o djelomičnoj normalizaciji stanja.

Dosadašnje mjere pomoći gospodarstvu ne znače puno iznajmljivačima jer od njih koristi imaju tvrtke i obrti koji imaju zaposlene, što s iznajmljivačima nije slučaj, a nisu dobili ni odgodu ili oprost od plaćanja poreza.

- Od Ministarstva turizma očekujem otpis turističke pristojbe, poreza, turističke članarine i pomoć oko otpisa TV pretplate, barem za šest mjeseci, a kasnije ovisno o razvoju situacije - kaže Filipas koji očekuje da će sezona na Cresu podbaciti za više od 50 posto.

Cresanka, vodeća turistička tvrtka na otoku, uz hotel Kimen i apartmane, u svom sastavu ima i dva kampa, Kovačine u Cresu i Zdovica u Valunu. Direktor Cresanke Stevo Filinić smatra da je pred creskim turizmom teško razdoblje.

- Dijelimo sudbinu ostalih europskih turističkih odredišta čiji su kapaciteti zatvoreni i prazni. Nepostojanje lijeka ili cjepiva protiv ovog agresivnog i opasnog virusa onemogućava siguran rad i siguran boravak gostiju, a to će presudno utjecati na ovogodišnju sezonu.

Hrvatska Vlada je produljila ograničenja za putovanja do 18. svibnja te ni kamp Kovačine niti hotel Kimen sigurno neće biti otvoreni do tog datuma. O tome smo obavijestili svoje goste neposrednim porukama te putem društvenih mreža - kaže Filinić.

Cresanka je u travnju prošle godine ostvarila 2.659 noćenja u hotelu i 8.966 u kampu, pa su dosadašnje štete za poslovanje tvrtke velike. Brojna su otkazivanja rezervacija za predsezonu, a značajna i za glavnu sezonu za koju se Cresanka i dalje priprema.

- Dio radova na pripremi sezone još nije dovršen zbog nemogućnosti dolaska na otok dijela izvođača radova. Uređujemo plaže, a obavljaju se i svi predviđeni hortikulturni radovi. Nabavljamo zaštitnu opremu i sredstva za koje očekujemo da će nam biti potrebni - kaže Filinić i od novosti u ponudi najavljuje nove kvalitetne mobilne kućice u kampu, s apartmanima za obitelji te nove kućice za dvije osobe.

Direktorica Turističke zajednice Sanja Živanović naglašava da se situacija mijenja iz dana u dan i teško je bilo što planirati.

- Moramo biti spremni na sve. Ukoliko budemo imali mogućnost organizirati tradicionalne manifestacije, u novim uvjetima one će znatno drugačije izgledati - kaže direktorica Živanović koja ipak očekuje da će Hrvatska u ovoj godini zasigurno biti privlačnija destinacija od npr. Španjolske i Italije.

- Cres je interesantan i zbog svoje blizine stranim tržištima. Naši stalni gosti ne mogu dočekati dolazak na naš otok kako bi uživali u slobodi prirode i mora te u tradicionalnoj creskoj gostoljubivosti. Kao otočna destinacija vrlo smo osjetljivi, ali bez obzira na to, želimo našim gostima pružiti sigurnost, a da bismo u tome uspjeli, moramo čuvati vlastito zdravlje te očekivati da gosti koji dolaze na otok čine isto - podsjeća Živanović.

Turistička zajednica je već u veljači započela s uređivanjem pješačkih staza koje bi u ovo vrijeme socijalne distance, uz plaže, trebale biti najveći mamac za turiste. Svima je dosta zatvorenog prostora te im Cres može dati priliku da ponovo prodišu punim plućima, uživajući u predivnoj prirodi i čistom zraku, creskim turističkim adutima.

Tagovi: Cres, otok Cres, hrvatski turizam, Oliver Filipas, Sanja Živanović, Gari Cappelli
PROČITAJ I OVO
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
PREDVIĐANJA
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
NEW YORK - Čini se da se petomjesečni uspon američkih dionica bliži kraju. Ali ako pitate hrvatskog analitičara Dubravka Lakosa-Bujasa iz JPMorgan Chase Co., ulagači možda neće vidjeti da će doći kad dođe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE