GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cozza: Za inovacije je ključna saradnja zemalja u regionu

Cozza: Za inovacije je ključna saradnja zemalja u regionu
INTERVJU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.12.2015 / 19:50
Autor: Vesna Glišić
INTERVJU - Za razvoj inovacija u regionu ključna je saradnja i razmena iskustva između zemalja Jadranske regije, zaključak je konferencije “Inovacije u Srbiji - izazovi i mogućnosti” koju je u okviru Pacinno projekta u Beogradu organizovao Institut “Mihajlo Pupin”.
Pacinno projekat je jedan od strateških projekata koji se finansira iz programa Evropske unije IPA Adriatic, a koji ima za glavni cilj podsticaj, širenje i rast inovacija u zemljama Jadranske regije koja u jedinstven sistem povezuje akademske i istraživačke institucije, nosioce inovacionih politika i poslovni sektor u cilju razmene iskustva i razvoja saradnje u inovacijama između zemalja.

U projektu učestvuje osam zemalja Jadranske regije: Italija, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Albanija i Grčka. Koordinator projekta je Univerzitet u Trstu, a mi smo razgovarali sa Claudiom Cozzom sa tog univerziteta.

SEEbiz: Šta je Pacinno projekat i koji su njegovi osnovni ciljevi?

Cozza: Pacinno projekat je projekat Evropske unije koji za cilj ima kreiranje platforme za saradnju u oblasti inovacija u istraživanju u Jadranskoj regiji. Glavni cilj je podrška različitim ciljnim grupama u ovoj saradnji. Sa jedne strane, Pacinno pomaže istraživačima da postanu inovativniji, preduzimačima da pomognu start up projektima da prežive u areni inovativnosti i takođe da podrže kreatore politika različitim alatima, a jedan od tih alata je mapiranje sistema inovacija da bi bolje razumeli šta se dešava na polju inovacija u Jadranskoj regiji.

SEEbiz: Koji su dosadašnji rezultati Pacinno projekta?

Cozza: Ostvarili smo brojne rezultate, na primer obučili smo brojne istraživače, oni su naučili kako da postanu inovativni preduzetnici, pomogli smo kreatorima start up projekata i oni su svoje ideje razvili i prezentovali investitorima, kako domaćim, tako i stranim. Drugi rezultat je alat vizuelizacije inovativnih sistema. To je vebsajt gde su prikazani brojni grafikoni i mape inovacionih indikatora u Jadranskoj regiji.

SEEbiz: U čemu je značaj saradnje između zemalja Jadranske regije na polju inovacija?

Cozza: Saradnja je ključna u bezmalo svim aktivnostima Pacinno projekta. Među aktivnostima koje sam ja koordinirao, tu je online mapiranje. Bilo je važno uključiti i nove podatke i informacije, jer nisu svi podaci bili dostupni. Na primer, neke zemlje koje nisu članice Evropske unije nemaju podatke, tako da je saradnja sa lokalnim partnerima za dobijanje informacija bila od krucijalnog značaja. Takođe, sa druge strane, bilo je važno identifikovati najinovativnije start up projekte. Veoma je važno da je svaki od partnera imao svoje načine da upotrebi najbolje prakse i da je konstatno komunicirao sa članovima konzorcijuma. Imamo sjajnu saradnju sa svim zemljama učesnicima, a to je ključna stvar u ovom projektu.

SEEbiz: Zbog čega je značajno mapiranje sistema inovacija u Jadranskoj regiji?

Cozza: Važno je za kreatore politika, jer smo u mnogo slučajeva lansirali politike inovacija koje su relevantne za važne zemlje, kao i za najrazvijenije zemlje Evrope. Možda su one bile manje korisne zemljama Jadranske regije, jer one imaju različit sistem. Mapiranje sistema inovacija novim indikatorima je važno, jer sugeriše kreatorima politika i mi pokazujemo najbolju praksu jedni drugima. Urađene su brojne analize da bi se razumeli indikatori koji bolje objašnjavaju raskorak u inovacijama u Jadranskoj regiji i da bi pomogli da se potencijalni problemi prevaziđu. Dakle, Pacinno projekat sa jedne strane podržava mala i srednja preduzeća, istraživače i preduzetnike, a sa druge strane mi pravimo evidenciju mapiranja istraživačkih inovacija i politika u Jadranskoj regiji. Pacinno ima ključnu ulogu u umrežavanju akademskih i poslovnih institucija sa namerom da stvori mrežu javnih i privatnih istraživačkih institucija u regionu povezanih u platformu i da kroz analizu inovativnih sistema i procesa razvije detaljne inovacione mape za svaku zemlju učesnicu u ovom projektu.

Među ciljevima projekta Pacinno su: prevazilaženje glavnih prepreka i barijera ekonomskog razvoja zemalja Jadranske regije, povezivanje istraživača i naučnih institucija sa privredom, podsticanje konkurentnosti manjih firmi (u Hi-Tech i u tradicionalnim industrijama), upoznavanje istraživača sa biznis i menadžerskim veštinama i promocija kreiranja inovativnih start-up kompanija. Namera je da se iskoristi proaktivna uloga univerziteta i istraživačkih organizacija za jačanje inovativnosti u regionu kroz razmenu i prekogranični transfer najboljih praksi širom Jadranske regije.

Pacinno projekat ima osam partnera iz osam različitih zemalja: osim Instituta “Mihajlo Pupin”koji predstavlja Srbiju, u projektu učestvuju i Univerzitet u Trstu (Italija), koji je i koordinator projekta, Ekonomski fakultet u Sarajevu (Bosna i Hercegovina), COBIK Centar (Slovenija), Medicinski fakultet Univerziteta u Rijeci (Hrvatska), Ekonomski fakultet u Podgorici (Crna Gora), Univerzitet u Tirani (Albanija) i Jonski univerzitet (Grčka). Ukupna vrednost projekta je više od pet miliona evra, a sprovodi se od novembra 2013. do novembra 2016. godine.Tagovi: Pacinno projekat, Claudio Cozza, inovacije, IPA Adriatic, Institut Mihajlo Pupin, COBIK Centar, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci
PROČITAJ I OVO
Britanski turisti ne moraju u karantenu nakon posjeta Hrvatskoj
PUTOVANJA
Britanski turisti ne moraju u karantenu nakon posjeta Hrvatskoj
LONDON - Britanski građani koji posjete Hrvatsku neće nakon povratka morati u 14-dnevnu samoizolaciju kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, pokazuje popis zemalja koje vlada u Londonu smatra manje rizičnima u vrijeme pandemije.
Zagrebačka burza: Mizeran promet i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Mizeran promet i pad indeksa
ZAGREB - Tijekom cijelog tjedna investitori nisu pronašli dovoljno razloga za rizik. Niti danas nije bilo izdanja s milijunskim prometom.
Dolar blago ojačao na kraju tjedna
FOREX
Dolar blago ojačao na kraju tjedna
LONDON - Dolar je u petak blago ojačao prema košarici najznačajnijih svjetskih valuta na međunarodnom tržištu u relativno mirnom trgovanju zbog praznika u SAD-u i izostanka važnijih gospodarskih vijesti koje bi potaknule tržište.
U Hrvatskoj 330.000 turista, što je na razini 60 posto u odnosu na isti dan lani
STATISTIKA
U Hrvatskoj 330.000 turista, što je na razini 60 posto u odnosu na isti dan lani
CRIKVENICA - U Hrvatskoj se danas, po podacima eVisitora, odmara oko 330 tisuća turista, što je na razini oko 60 posto u usporedbi s istim danom prošle godine, a najviše ih boravi u Istri i na Kvarneru, rekao je u petak nakon koordinacijskog sastanka s predstavnicima turističkih zajednica iz Primorsko-goranske županije direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjan Staničić.
Ugostitelji od Marića traže niži PDV, dostupnost financiranja i ukidanje parafiskalnih nameta
ZAHTJEVI
Ugostitelji od Marića traže niži PDV, dostupnost financiranja i ukidanje parafiskalnih nameta
ZAGREB - Vodstvo Nacionalne udruge ugostitelja održalo je sastanak s potpredsjednikom Vlade i ministrom financija Zdravkom Marićem u sklopu kojeg su u ime članova udruge predali popis mjera koje smatraju nužnima za očuvanje svoje industrije u okolnostima krize izazvane epidemijom koronavirusa i nastavak normalnog poslovanja po završetku iste.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE