GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Čovjek koji je snimio big-bang domaćih zvijezda

Čovjek koji je snimio big-bang domaćih zvijezda
FOTOGRAFIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.04.2016 / 16:54
Autor: Jurica Ilić
ZAGREB - Slučaj je htio ili je onaj leptir u Amazoni lupao krilima u pravom trenutku, pa se sve pomaklo s mrtve točke ovako: Najprije sam ja na Facebooku postavio pjesmu "Jur nijedna na svit vila", što ju je po antologijskoj pjesmi Hanibala Lucića, jednog od začinjavaca hrvatske književnosti, uglazbio i 1975. objavio Drago Mlinarec, kojega su naši slavni začinjavci rock kritike i publicisti, analogijom nazvali rock začinjavcem, jer je upravo njegova Grupa 220 bila među prvim domaćim rock sastavima, a i prvi su objavili singlice i plejke...

E, na tu moju objavu, kao pohvalu univerzalnoj ženskoj ljepoti, javio se još jedan začinjavac (od riječi - začinjati, onaj koji začinje, započinje...) dakle fotografski začinjavac, ali vrhunskog kalibra - osobno slavni fotograf Željko Koprolčec i poslao mi fotke Grupe 220 koje je snimio 1966. za "Plavi vjesnik", što su mu bili zamalo prvi profesionalni radovi uopće. Željko se sjeća da je Drageca i Grupu 220 (Mlinarec, Vojko Sabolović,  Mišo Tatalović i Ranko Balen snimio na Vrbiku u tamošnjem legendarnom plesnjaku gdje su dečki nastupali u pauzi svirke, a predgrupa su im bile legendarne VIS Lutke!
Impresivna je Željkova biografija, a navedena je na službenim stranicama ULUPUH-a, pa je najbolje da je citiramo:

"Željko Koprolčec rođen je i školovan u Zagrebu. Surađivao je u izdanjima kuće „Vjesnik“ kao novinar napisima o filmu i estradi, zatim kao reportažni fotograf. Vrlo brzo otkrio je područje svog stvaralačkog interesa; reklamnu fotografiju, za koju se uz adekvatno obrazovanje i specijalizirao radom u vodećim studijima u Francuskoj, Njemačkoj i Italiji.

Po povratku afirmira svoj foto studio na Trgu Petra Krešimira i postaje suradnik naših poznatih firmi i reklamnih agencija, gdje s jednakim uspjehom samostalno rješava povjerene mu zadatke ili po potrebi surađuje u kreativnom timu pojedinog projekta. Željko ostvaruje svoj fotografski angažman i uspješnom suradnjom sa agencijama i magazinima izvan naše zemlje.

Radovi su mu izlagani više puta na skupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Dobio je više nacionalnih i međunarodnih priznanja i nagrada na strukovnim manifestacijama i izložbama, među ostalim 2015. godine Zlatnu plaketu časopisa Graphis za najbolji politički plakat. U njujorškoj MOMA-i nalaze se radovi Mirka Ilića s fotografijama Željka Koprolčeca.

Klijenti su mu; Coca-cola, Radgonska Penina, Nivea, Kraš, Pliva, INA, Zepter, Jamnica, Mura, Varteks, Croatia Records, Ledo, Diners, Dukat, Podravka, Hrvatski vinari...Stalni suradnik u agencijama; McCann Ericsson, Grey Hrvatska, Digitel, Imago, BBDO, K&K, SRT... Član je ULUPUH-a i HZSU-a.

Na stranu biografija, ali Koprolčec je započeo s radom usred big-banga domaćih estradnih i drugih zvijezda, baš krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina i dovoljno je reći da je Koprolčec fotografirao ne samo Dragu Mlinarca, nego i Josipu Lisac,  Mišu Kovača, Ibricu Jusića, kasnije i Enu Begović,i mnoge druge velike domaće zvijezde, koje su u kolektivnoj svijesti publike i javnosti velikim ili najvećim dijelom ostale upamćene baš po Koprolčecovim fotografijama. Zapravo upravo je Željko Koprolčec kao jedan od prvih i uopće najboljih, dokaz da je medij fotografije u pop-kulturi jednako važan, nerijetko i važniji  od filma, televizija, ploča ili radija! I ove majstorske fotografije govore najbolje o toj tezi.

Tagovi: Željko Koprolčec, Drago Mlinarec, Grupa 220, Ibrica Jusić, Josipa Lisac, Nivea
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Stagnacija indeksa i vrlo niska likvidnost
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Stagnacija indeksa i vrlo niska likvidnost
ZAGREB - Na hrvatskom tržištu kapitala u četvrtak nije bilo jasnog sentimenta s obzirom na tek manje pomake dioničkih indeksa, dok je likvidnost tržišta osjetno oslabila.
Žigman: Zeleni, cyber i kripto rizici, nova su upozorenja za financijska tržišta
UPOZORENJE
Žigman: Zeleni, cyber i kripto rizici, nova su upozorenja za financijska tržišta
ROVINJ – Na konferenciji „Izazov promjene: Novi obzori“ koja se danas i sutra održava u Rovinju predsjednik Upravnog vijeća Hanfe, Ante Žigman govorio je o lociranju sistemskih rizika i izazovima koje oni donose.
Bitcoin na novom rekordu
KRIPTOVALUTE
Bitcoin na novom rekordu
NEW YORK - Bitcoin je uzletio do novog rekorda i prvi se puta našao iznad razine od 66.000 dolara.
Azijska tržišta: Oprezna trgovina, blagi rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oprezna trgovina, blagi rast indeksa
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u četvrtak trguje oprezno jer ulagače zabrinjava situacija na kineskom tržištu nekretnina, dok podršku burzama pruža jučerašnji rast Wall Streeta.
Wall Street: S&P 500 ojačao šesti uzastopni dan
POZITIVAN NIZ
Wall Street: S&P 500 ojačao šesti uzastopni dan
NEW YORK – Na Wall Streetu su cijene dionica porasle i u srijedu, pri čemu je S&P 500 indeks ojačao šesti dan zaredom, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE