GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Covid putovnice: Kako će izgledati putovanja ovog ljeta?

Covid putovnice: Kako će izgledati putovanja ovog ljeta?
EU TRAŽI RJEŠENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.03.2021 / 08:47
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Nakon što je predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen, ovaj tjedan najavila da razmišljaju o uvođenju "Digitalnog zelenog certifikata" za lakši prelazak granice, postalo je jasno da se na razini Unije definitivno traži zajedničko rješenje za ponovno pokretanje putničkog prometa među zemljama.

Konačan prijedlog Komisije o tome kako bi taj certifikat točno trebao izgledati i kako će se putnici njime služiti trebao bi biti donesen do 17. ožujka, no priču zasad prati cijeli niz nejasnoća, pa čak i temeljnog nerazumijevanja što bi taj certifikat uopće trebao predstavljati.

Kako piše Politico koji je dobio uvid u pismo Ursule von der Leyen o certifikatu, Komisija se zalaže za to da certifikat ne bude isključivo dokaz da su putnici cijepljeni već da on na jednom mjestu objedinjuje i rezultate PCR testiranja, kao i potvrdu da je putnik imunitet na Covid-19 stekao preboljevši tu bolest.

Digitalni zeleni certifikat, dakle, u tom bi obliku zapravo na jednom mjestu objedinjavao formalno-pravne dokaze da osoba nije bolesna, odnosno da je imuna i time joj omogućavao da lakše prijeđe granice, koje je i trenutno moguće prelaziti ograničeno, prvenstveno uz predočavanje negativnog PCR testa, dok su neke zemlje prelazak granica već omogućile i za sve one koji imaju potvrdu da su cijepljeni, odnosno da su preboljeli bolest.

Za uvođenje službenog certifikata, piše Politico, zasad se najviše zalažu o turizmu ovisne zemlje - Španjolske, Malta, Cipar i Grčka, a Cipar je već najavio da od svibnja u zemlju planira bez ikakvih restrikcija početi puštati cijepljene Britance, dok su Cipar i Grčka sličan dogovor već postigle i s Izraelom.

Uvođenju tog dokumenta, međutim, sklone su i neke druge zemlje pa je ovu inicijativu prošlog tjedna pozdravio i austrijski kancelar Sebastian Kurz, dok se Hrvatska, iako ovisna o turizmu, zasad tek sramežljivo javlja na ovu temu.

Kako Jutarnji list doznaje od dobro informiranog izvora, hrvatska politika načelno podržava sve napore koji će kao rezultat imati lakši prelazak granice, no isključivo ako to neće biti diskriminirajuće prema građanima.

Naime, iako je zasad nejasno kako bi taj certifikat trebao izgledati, zasad se razgovara da on zapravo bude aplikacija na smartphoneu u kojoj će putnik imati rezultate testiranja, potvrdu o cijepljenju ili pak prebolijevanju bolesti.

Hrvatska bi certifikat u tom smislu podržala isključivo ako on za putnike ne bi bio obvezan, odnosno ako bi se i onima koji certifikat nemaju, ali mogu predočiti rezultat testiranja ili potvrdu o cijepljenju u nekom drugom obliku također omogućilo prelaženje granica bez restrikcija.

"Jednostavnije rečeno, nismo skloni certifikatu kao obvezi za prelazak granice već isključivo kao jednoj od mogućnosti koja bi vjerojatno bila prikladna za poslovne ljude, mlađu populaciju i slično... No, smatramo da se prelazak granice ne bi smio ograničavati onima koji taj certifikat nemaju ako u nekom drugom obliku mogu predočiti potvrdu da nisu bolesni", kažu nam.

Prema onome što piše Politico, sličan stav ima i francuski predsjednik Emmanuel Macron koji je izjavio da "neće prihvatiti sustav prelaska granica koji će biti uvjetovan certifikatom", kao i belgijska ministrica vanjskih poslova Sophie Wilmès koja je istaknula kako princip nediskriminacije treba ostati temeljni pristup Unije.

Hoće li certifikat doista biti obvezan, kao i hoće li uopće biti u obliku aplikacije za smartphone, zasad nije poznato, ali to su samo neke u nizu nepoznanica koje okružuju cijelu ovu priču.

Naime, stručnjaci upozoravaju da za izradu tog certifikata nije ostalo puno vremena s obzirom na to da ga nacionalne administracije trebaju implementirati u svoje zdravstvene i granične procedure, a Komisija pak mora napraviti "gateway" kako bi se ti dokumenti mogli razmjenjivati među zemljama članicama.

Drugi pak problem tiče se pitanja zaštite osobnih podataka, posebno nakon što su europski regulatori rekli kako su zabrinuti zbog mogućnosti da se podaci o cijepljenju građana negdje čuvaju na duže vrijeme, a novi set problema sa sobom pak donosi nejasan stav o tome koja će se cjepiva uopće priznavati kao prikladna za putovanje.

Mnogi građani EU već su se cijepili ruskim cjepivom Sputnjik V koje nije registrirano u EU, a slovački šef diplomacije Ivan Korčak novinarima je rekao kako smatra da se cjepiva koja nisu registrirana na području EU ne bi smjela tretirati na isti način kao ona koja su registrirana.


I dok EU razglaba o pitanjima certifikata, pokušali smo doznati kolika je mogućnost da je rasprava o certifikatu ionako uzaludna te da će turisti i ove godine, kao i lani, u sezoni u Hrvatsku moći dolaziti bez testiranja i ostalih potvrda.

Naime, jedan od razloga zašto je lanjska sezona za Hrvatsku bila uspješna jest i zbog činjenice da smo turistima omogućili neometan ulazak u zemlju.

"Na to pitanje nitko ne zna odgovoriti", kaže naš izvor.

Tagovi: Covid putovnice, Ursula von der Leyen, putovanja, zatvaranja granica, Sebastian Kurz, PCR test
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE