GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Coinbase u debiju dosegao vrijednost od preko 85 milijardi dolara

Coinbase u debiju dosegao vrijednost od preko 85 milijardi dolara
DOGAĐAJ DANA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.04.2021 / 22:12
Autor: Siniša Malus
NEW YORK - Dugoočekivani tržišni debi Coinbasea bio je baš onakav kakvog su mnogi i očekivali. Spektakularan.

Kompanija je prvog dana trgovine dosegnula tržišnu vrijednost od 85,8 milijardi dolara, odnosno dionice su zaključile na 328,28 dolara. Dapače, u jednom trenutku današnje trgovine uspjela je i preskočiti magičnu granicu od 100 milijardi dolara tržišne vrijednosti. Odmah na otvaranju dionice su s početnih 256 skočile na 381 dolar da bi u naletu najvećeg optimizma stigle do 429 dolara što daje tržišnu vrijednost od 112 milijardi dolara.

Zaobilazeći tradicionalni postupak IPO-a, Coinbase je izravno stavio svoje dionice na raspolaganje, omogućujući zaposlenicima i postojećim dioničarima da odmah prodaju dionice po tržišnoj cijeni. U potrazi za izravnim uvrštavanjem, Coinbase je slijedio tehnološke tvrtke poput Spotifyja, Slacka, Palantira i Robloxa, što je pomoglo standardiziranju procesa.

Isključujući opcije i ograničene jedinice dionica, početna tržišna kapitalizacija Coinbasea bila je oko 80 milijardi dolara po ishodišnoj cijeni. Računajući opcije i dionice, Coinbase je već jedna od 85 najvrjednijih američkih tvrtki.

Osnovan 2012. godine kao način za pojednostavljivanje kupnje bitcoina, Coinbase se pojavio kao najpopularnija kripto burza u SAD-u i vinuo u vrijednost zajedno s digitalnim valutama bitcoin i ethereum. Usluga sada ima 56 milijuna korisnika, u odnosu na 43 milijuna na kraju 2020. i 32 milijuna godinu prije toga. U posljednjem krugu privatnog financiranja 2018. godine, ulagači su procijenili Coinbase na 8 milijardi dolara.

Coinbase pogađa javno tržište jer se rekordna količina novca slijeva u kriptovalute, a tehnološki su investitori žedni priča o velikom rastu. Snowflake, Palantir, DoorDash, Airbnb i Roblox u posljednjih su šest mjeseci izašli u javnost i imaju tržišnu kapitalizaciju u rasponu od 45 do 106 milijardi dolara.

Ako su poklonici Coinbasea u pravu, tvrtka je u središtu kritične transformacije interneta. Neki ga uspoređuju s Netscapeom koji je potrošačima predstavio web preglednik. Drugi gledaju na to kako je Amazon donio fizičku maloprodaju na web ili kako je Facebook postao način na koji se ljudi povezuju.

Bez obzira na budućnost, prihode Coinbasea barem tijekom ove godine u velikoj će mjeri odrediti opseg transakcija, koji je trenutno usko povezan s cijenama bitcoina. Coinbase zaračunava naknadu za trgovanje koja se razlikuje ovisno o veličini transakcije.

U svom prošlogodišnjem izvješću o zaradi u prvom tromjesečju, Coinbase je rekao da ima 6,1 milijuna mjesečnih transakcijskih korisnika ili MTU-a. Ako kripto cijene porastu, MTU-ovi za godinu mogu doseći 7 milijuna, najagresivnija je procjena Coinbasea. U srednjem rasponu, pod pretpostavkom ravnog kripto tržišta, MTU-ovi bi sletjeli na 5,5 milijuna. Najkonzervativnije predviđanje, pod pretpostavkom pada cijena, je 4 milijuna MTU-a.

Tagovi: Slack, Coinbase, bitcoin, Goldman Sachs, Spotify, Nasdaq, kriptovalute, dionice, Wall Street
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE