GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cjepivo stiže u Hrvatsku već kroz nekoliko tjedana

Cjepivo stiže u Hrvatsku već kroz nekoliko tjedana
CIJEPLJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.11.2020 / 08:14
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Po svemu sudeći, vrlo je izgledna mogućnost da će prve doze Pfizerova i BioNTechova cjepiva protiv koronavirusa stići do građana SAD-a i Europe do kraja prosinca.

Naime, nakon što su Pfizer i BioNTech prošli tjedan predali zahtjev za odobrenje Američkoj agenciji za hranu i lijekove (FDA), registracija se očekuje oko 10. prosinca, a već dan kasnije mogla bi početi i prva cijepljenja u SAD-u.

Što se tiče EU, registracija bi Europske agencije za lijekove (EMA) mogla završiti koji dan kasnije pa informacije govore da bi već do 20. prosinca i sve zemlje ove zajednice mogle dobiti prve, skromne količine, ovisno o broju stanovnika. U Hrvatsku bi prema nekim informacijama moglo stići od 20.000 do maksimalno 50.000 Pfizerova cjepiva do Nove godine i to direktno u covid-bolnice za cijepljenje osoblja na prvoj crti borbe protiv koronavirusa. Među prvima, cijepit će se i zaposlenici domova za starije, piše Jutarnji list.

Budući da se cijepljenje tim cjepivom, čija je učinkovitost do 95 posto, obavlja s dvije doze u razmaku od 14 dana, to bi značilo da će ta količina biti dostatna za oko 10.000 do 25.000 ljudi. S obzirom na veliku osjetljivost tog cjepiva koje se mora čuvati na minus 80 stupnjeva Celzijevih, Pfizer će vjerojatno prve doze "pratiti" od izlaza iz tvornice do "krajnjeg potrošača", što znači da bi za prvo vrijeme lokalni distributeri "samo promatrali" tu osjetljivu "operaciju" dosad neviđenu u čuvanju i distribuciji cjepiva.

Inače, Pfizerovo cjepivo distribuirat će se u sarkofazima sa suhim ledom i u kutijama koje su popularno nazvane pizza-kutije, jer podsjećaju na one za dostavu pizze, a u njima će biti po 975 doza cjepiva. Rok da se ta količina potroši je 20 dana, s tim da se prije aplikacije mora odmrznuti i čuvati u običnom hladnjaku.

Opcija je i da se tri puta može dodati suhi led, ali oni bolje upućeni kažu da je najbolje da se potroši u što kraćem roku. Zbog toga tvrtka ima dvije baze, i to jednu u SAD-u, a drugu u belgijskom Puursu, pa bi glavni europski distribucijski centar bio na briselskom aerodromu.

No, već u siječnju i veljači situacija bi mogla biti bolja, odnosno mogle bi stići prve veće količine cjepiva jer se očekuje da i AstraZeneca, od koje je Hrvatska kupila 2,7 milijuna doza, krene s prvim isporukama.

Naime, do kraja godine taj proizvođač namjerava aplicirati za odobrenje kod FDA i EMA-e, a kako su ta dva regulatorna tijela učinila sve predradnje i analizirala dosadašnje rezultate ispitivanja, procedura neće trajati dugo. Naime, EMA je objavila da njezin odbor za humane lijekove (CHMP) obavlja tzv. tekući pregled cjepiva Pfizera, AstraZenece i Moderne kako pretkliničkih, tako i kliničkih rezultata koji se tiču sigurnosti i učinkovitosti, sve kako bi se ubrzala procedura kad stignu konačni rezultati istraživanja.

Kao distributer za sva cjepiva protiv korone u Hrvatskoj izabrana je tvrtka Medoka koja mora osigurati skladištenje i distribuciju cjepiva.

- Zasad nismo dobili nikakvu obavijest o tome kolika će biti prva količina Pfizerova cjepiva koje će stići u Hrvatsku, ali informacije bismo trebali dobiti čim FDA i EMA daju odobrenje. Mi smo spremni na to da cjepivo vrlo brzo stigne na utvrđene lokacije.

Također, u tijeku je proces za odobrenje distribucije cjepiva AstraZenece s kojim dosad nismo radili. No, kako imamo sve europske certifikate za taj posao, očekujem da ćemo dobiti odobrenje za distribuciju i tog cjepiva koje nije toliko zahtjevno za skladištenje jer se može čuvati na temperaturi od plus 2 do plus 8 Celzijevih stupnjeva - objašnjava direktor Medoke Ozren Žuković.

Naime, Europske je unija dosad ugovorila oko 1,4 milijarde doza cjepiva od šest različitih proizvođača, što se pokazalo dobrom strategijom jer u trenutku tog dogovora nije se moglo znati koji će od proizvođača prvi dobiti odobrenje za uporabu.

Čak tri cjepiva, i to ono AstraZenece, Pfizera i BioNTecha, kao i Moderne, bit će u prvom planu u prvih šest mjeseci sljedeće godine. Hrvatska može očekivati da će veći dio cjepiva stići do kraja travnja, dokad bi najvulnerabilnije skupine, odnosno stariji i kronični bolesnici, mogli biti zaštićeni.

Tagovi: cjepivo protiv koronavirusa, Medoka, cjepivo, Pfizer, BioNTech, AstraZeneca, Ozren Žuković
PROČITAJ I OVO
Statista i ITB Berlin: Globalni prihodi od turizma i putovanja u 2021. mogli bi porasti 50 posto
PROGNOZE
Statista i ITB Berlin: Globalni prihodi od turizma i putovanja u 2021. mogli bi porasti 50 posto
LONDON - Unatoč pandemijskoj krizi i velikom padom turizma u 2020. te nastavku negativnih trendova na početku 2021., svjetski turistički analitičari i stručnjaci ipak predviđaju određeni oporavak tržišta s mogućim povećanjem globalnog prihoda od putovanja i turizma za više od 50 posto u odnosu na 2020.S
EU će morati uvoziti šećer, proizvodnja pala 10%
ŠEĆER
EU će morati uvoziti šećer, proizvodnja pala 10%
BRUXELLES - Proizvodnja šećera u EU i Velikoj Britaniji od prošlogodišnjeg roda šećerne repe mogla bi biti niža za 10 posto u odnosu na prethodnu godinu, pa će EU morati uvoziti šećer, prenosi internet portal agroklub.rs.
U Sloveniji 100.000 litara piva kojem je istekao rok trajanja
PIVO
U Sloveniji 100.000 litara piva kojem je istekao rok trajanja
LJUBLJANA - Zbog epidemije koronavirusa slovenski pivari imaju na tržištu i u zalihama najmanje 100.000 litara piva kojem je istekao rok trajanja, obznanilo je Udruženje slovenskih pivovara te pozvalo vladu na hitnu pomoć.
UGP i Nacionalna udruga ugostitelja predlažu mjere za spas poduzetnika od propasti
PRIJEDLOZI
UGP i Nacionalna udruga ugostitelja predlažu mjere za spas poduzetnika od propasti
ZAGREB - Udruga Glas poduzetnika i Nacionalna udruga ugostitelja poslali su dopis Vladi Republike Hrvatske i Nacionalnom stožeru civilne zaštite u kojemu su upozorili na procesne manjkavosti u postupku kreiranja te donošenja odluka kojima se u potpunosti ili djelomično ograničava rad.
Beogradska berza: Sumoran završetak trgovačke nedelje
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Sumoran završetak trgovačke nedelje
BEOGRAD – Indeksi Beogradske berze su poslednjeg trgovačkog dana u ovoj sedmici povećali gubitke, kako na dnevnom tako i na nedeljnom nivou, a trgovanje akcijama i državnim obveznicama je bilo razočaravajuće.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE