GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cipar jedini s većom važnošću turizma u bruto dodanoj vrijednosti od Hrvatske

Cipar jedini s većom važnošću turizma u bruto dodanoj vrijednosti od Hrvatske
USPOREDBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.01.2012 / 10:41
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Turizam je u Hrvatskoj, po zadnje dostupnim relevantnim podacima iz 2007., imao udjel u izravnoj bruto dodanoj vrijednosti u ukupno ostvarenoj bruto dodanoj vrijednosti od 8,5 posto, što u usporedbi sa 19 europskih zemalja pokazuje da je važnost turizma u Hrvatskoj među najvišim, jer je jedino Cipar imao taj udjel viši, od 8,7 posto.
Podaci su to iz izvještaja "Hrvatski turizam i konkurentsko okruženje" koji je u sklopu izrade dokumenta "Glavni plan i strategija razvoja turizma RH" priredio zagrebački Institut za turizam temeljem natječajem dodijeljenog im tog posla od strane Ministarstva turizma.

U sklopu tog izvještaja je i analiza o izravnom i neizravnom doprinosu turizma gospodarstvu Hrvatske, u vezi koje autori izvještaja napominju da je mjerenje izravnog ekonomskog doprinosa turizma zasnovano na konceptu satelitskog računa turizma (TSA).

Pritom mjerenje ukupnih (izravnih i neizravnih) utjecaja turizma na gospodarstvo podrazumijeva integriranje satelitskog računa turizma s različitim modelima koji mogu sagledati njegov makroekonomski utjecaj.

Prema takvim mjerenjima udjel izravne bruto dodane vrijednosti turizma u ukupno ostvarenoj bruto dodanoj vrijednosti Hrvatske 2007. bio je spomenutih 8,5 posto, dok se u drugih 19 zemalja kretao od najmanjih 1,8 posto (Poljska i Finska) do 8,7 posto (Cipar).

U najvećem broju zemalja taj se udjel kreće od 3 do 4 posto, pri čemu Francuska i Njemačka, koje imaju najvišu razinu dolazne i domaće turističke potrošnje, ostvaruju te udjele od 3,7 odnosno 3,2 posto.

S druge strane, udjel turizma u izravnom bruto domaćem proizvodu u ukupno ostvarenom BDP-u Hrvatske 2007. bio je 8,3 posto, i to, kako navode autori, usklađen s vrijednošću domaće ponude u kupovnim cijenama.

Ukupni učinci turizma, izravni i neizravni, u Hrvatskoj su prema procjenama turističke potrošnje u 2005. imali udjel od 14,7 posto u ukupnoj bruto dodanoj vrijednosti cijelog gospodarstva, što, prema autorima, pokazuje važnost turističke potrošnje na gospodarstvo Hrvatske.

Osim toga, to, kako navode, pokazuje i da u usporedbi s ostalih 19 analiziranih zemalja turizam u Hrvatskoj ostvaruje najveći doprinos, jer je primjerice udjel ukupnih učinaka turizma u Španjolskoj, koja je i među rijetkim zemljama s takvim podatkom, oko 11 posto.

Ipak, većina zemalja važnost turizma za svoju ekonomiju mjeri udjelom izravne bruto dodane vrijednosti turizma u ukupno ostvarenoj bruto dodanoj vrijednosti gospodarstva, pri čemu najveću izravnu bruto dodanu vrijednost turizma ostvaruju Francuska, Njemačka i Španjolska.

Ističući kako su ti udjeli važni za sagledavanje ukupne slike hrvatskog turizma u međunarodnoj konkurenciju, voditelj projekta izrade Strategije u Institutu za turizam Siniša Horak napominje kako bi od udjela, većih ili manjih, ipak bilo važnije da hrvatski turizam dođe do zarade od 10 do 12 milijardi eura godišnje.

To se može postići povećanjem turističke potrošnje, prije svega u segmentima zabave, sporta i rekreacije te kupnje ('shoping'), u čemu Hrvatska ima negativne trendove u odnosu na ostale analizirane zemlje, dok je općenito po cijenama u turizmu vrlo konkurentna te samo malo skuplja od 'najpovoljnije' Turske, naglašava Horak.

Tagovi: turizam, hrvatski turizam, bruto dodana vrijednost, Cipar
PROČITAJ I OVO
EK: Do listopada tri lijeka protiv covida-19
LIJEKOVI
EK: Do listopada tri lijeka protiv covida-19
BRUXELLES - Europska komisija predstavila je u srijedu strategiju za razvoj lijekova protiv covida-19 koja predviđa odobrenje tri lijeka do listopada ove godine, s mogućnošću da još dva budu odobrena do kraja godine.
Hanfa: Upravitelj platforme Platime.hr mora surađivati u postupcima nadzora
STAVOVI
Hanfa: Upravitelj platforme Platime.hr mora surađivati u postupcima nadzora

ZAGREB - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) stajališta je da tvrtka Plati me d.o.o. sa svojom internetskom platformom Platime.hr i poslovnim modelom nije subjekt nadzora Hanfe, no kao upravitelj platforme dužno je surađivati u postupcima regulatornog nadzora, izvijestili su u četvrtak iz Hanfe.

Cijene hrane u travnju na najvišoj razini u gotovo sedam godina
HRANA
Cijene hrane u travnju na najvišoj razini u gotovo sedam godina
RIM - Cijene hrane u svijetu porasle su u travnju na najvišu razinu od svibnja 2014. godine, potaknute poskupljenjem šećera, objavila je u četvrtak agencija Ujedinjenih naroda za hranu FAO.
Brojke iz travnja ipak daju razloga za turistički optimizam
SIGNALI
Brojke iz travnja ipak daju razloga za turistički optimizam
ANALIZA - Brojke su donekle ohrabrujuće, posebno s obzirom na to da čak 61,9% ostvarenih noćenja dolazi od stranih turista.
Raste potrošnja turista u Hrvatskoj
DOBRE BROJKE
Raste potrošnja turista u Hrvatskoj
ZAGREB - Pad broja dolazaka turista u RH tijekom ove i protekle sezone otegotna je okolnost za turistički sektor, ali i cjelokupno domaće gospodarstvo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE