GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene zlata uzletjele na najvišu razinu od listopada 2012.

Cijene zlata uzletjele na najvišu razinu od listopada 2012.
PLEMENITI METALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.05.2020 / 11:06
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Cijena zlata je porasla jutros za preko 1,0 posto, na najvišu razinu u više od sedam godina, jer su sumorni ekonomski podaci iz SAD-a otkrili razmjere štete koju trpi najveća svjetska ekonomije od pandemije Covid-19, ali i zbog novog zaoštravanja američko-kineskih odnosa.

Vrtoglavi rast cijene bilježi i paladij uslijed veće potražnje nego što se očekivalo, izvještava CNBC.

Cijena zlata za spot isporuku skočila je jutros na trgovanju u 4:02 časa po srednjoevropskom vremenu za 1,1 posto na 1.760,85 dolara po unci, prvi put od listopada 2012. kada je dostigla razinu od 1.763,51 dolara po unci.

Istovremeno, cijena futuresa američkog zlata za lipanjske isporuke porasla je za 0,8 posto, na 1,770,50 dolara po unci.

Tome su doprinijeli loši statistički podaci za travanj o padu industrije i potrošnje stanovništva u SAD-u objavljeni u petak, kao i novo zaoštravanje američko-kineskih odnosa zbog mjera Washngtona protiv Huaweija, na koje je kinesko ministarstvo trgovine reagiralo najavom da će poduzeti sve neophodne mjere da zaštiti prava i interese kineskih kompanija, navodi CNBC.

Utjecaj ovih faktora na raspoloženje investitora ilustrira činjenica da je holding SPDR Gold Trust, najveći svjetski fond koji trguje zlatom, povećao zlatne rezerve u petak za 0,8 posto, na 1.113,78 tona.

Od ostalih plemenitih metala, cijena paladija je ojačala za 4,2 posto, na 1.980,25 dolara jutros, nakon što je u prethodnoj trgovini skočila za više od 9,0 posto.

Cijena platine je napredovala za 0,8 posto, na 804,43 dolara, dok je srebro ojačalo za 3,3 posto, na 17,17 dolara.

Tagovi: cijene zlata, zlato, nafta, unca zlata, SPDR Gold Trust, koronavirus, srebro, platina, paladij, američka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Kolanović: Korekcija američkih dionica nije gotova
ANALITIČARI
Kolanović: Korekcija američkih dionica nije gotova
NEW YORK - Pad američkih dionica u posljednja tri tjedna bio je početak rasprodaje koja će se vjerojatno produbiti zajedno s rastućim makroekonomskim rizicima, uključujući rastuće prinose na državne obveznice, snažan dolar i povišene cijene nafte, kaže JPMorgan Chase & Co.' s Marko Kolanović.
Fidelity revidirao srednjoročne izglede za bitcoin
PROGNOZE
Fidelity revidirao srednjoročne izglede za bitcoin
NEW YORK - Fidelity Digital Assets zadržao je svoje pozitivne kratkoročne izglede za Bitcoin nakon prvog kvartala, ali je revidirao svoje srednjoročne izglede na temelju nekoliko paramaetara.
Boštjan Noč prvi predsjednik Europskog pčelarskog saveza
PČELARI
Boštjan Noč prvi predsjednik Europskog pčelarskog saveza
LJUBLJANA - Na današnjoj izbornoj skupštini Europskog pčelarskog saveza (EBA) predsjednik Slovenskog pčelarskog saveza Boštjan Noč izabran je za prvog predsjednika spomenute organizacije sa sjedištem u Sloveniji.
Opicina, Divača i Rijeka od srijede povezane izravnom željezničkom vezom
ŽELJEZNICA
Opicina, Divača i Rijeka od srijede povezane izravnom željezničkom vezom
LJUBLJANA - Slovenske željeznice u srijedu uspostavljaju novu izravnu željezničku vezu između talijanske Opicine, slovenske Divače i Rijeke u Hrvatskoj.
Globalne cijene hrane ove će godine napokon početi padati
HRANA
Globalne cijene hrane ove će godine napokon početi padati
NEW YORK - Rastuće cijene hrane diljem svijeta možda će ove godine napokon dosegnuti dno.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE