GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene zlata rastu, uskoro bi mogle dotaknuti rekordne razine

Cijene zlata rastu, uskoro bi mogle dotaknuti rekordne razine
ZLATO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.03.2023 / 08:00
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Cijene zlata imaju prostora za dalnji rast u atmosferi bankarske krize, dok se čeka nova odluka Feda o kamatnim stopama.

Rekordna razina cijena zlata uskoro bi mogla postati stvarnost.

"Brži zaokret Fed-a u vezi s povećanjem kamatnih stopa vjerojatno će uzrokovati novi skok cijene zlata zbog potencijalnog daljnjeg pada američkog dolara i prinosa na obveznice", rekla je za CNBC Tina Teng iz tvrtke za financijske usluge CMC Markets.

Ona očekuje da će se zlatom trgovati između 2500 i 2600 dolara za uncu.

Ulagači su pojačano ulazili u zlato i državne obveznice dok su dionice banaka bile pogođene zatvaranjem Silicon Valley Banka i propašću Credit Suissea.

Zlatom se trguje po 1.940,68 dolara za uncu. U ponedjeljak je premašilo 2000 dolara i dostilao najvišu razinu od ožujka 2022. Zlato je poraslo oko 10% od početka ožujka kada se dogodila kriza u SVB-u.

Najviša cijena zlata svih vremena bila je 2075 dolara u kolovozu 2020., prema podacima Refinitiva. Potražnja središnjih banaka vjerojatno će davati dodatni vjetar u leđa.

"Nastavak kupnje zlata središnjih banaka dobar je znak za dugoročne cijene", rekao je izvršni direktor Randy Smallwood iz Wheaton Precious Metals, tvrtke za strujanje plemenitih metala.

Mislim da je vrlo vjerojatno da vidimo snažan rast zlata u narednim mjesecima. Čini se da se zvijezde slažu za zlato koje bi uskoro moglo postići nove vrhunce.

Smallwood predviđa da će cijene zlata doseći 2500 dolara.

Potražnja za zlatom naglo je porasla na 11-godišnji maksimum 2022., zahvaljujući "kolosalnim kupnjama središnje banke", prema Svjetskom vijeću za zlato. Središnje banke prošle su godine kupile najviše 55 godina od 1136 tona zlata.

Krajem ožujka, Fitch Solutions je predvidio da će zlato doseći visoku vrijednost od 2.075 dolara "u nadolazećim tjednima". Tvrtka je temeljila te izglede na "globalnoj financijskoj nestabilnosti", dodajući da očekuje da će zlato "ostati povišeno u narednim godinama u usporedbi s razinama prije Covida".

“Mislim da je vrlo vjerojatno da ćemo vidjeti snažan učinak zlata u nadolazećim mjesecima. Čini se da se zvijezde slažu za zlato koje bi uskoro moglo postići nove vrhunce”, rekao je jedan analitičar.

Craig Erlam, viši tržišni analitičar u mjenjačkoj tvrtki Oanda, slaže se s pozitivnim izgledima Fitcha.

“Mislim da je vrlo vjerojatno da ćemo vidjeti snažan učinak zlata u nadolazećim mjesecima. Čini se da se zvijezde slažu za zlato koje bi uskoro moglo postići nove vrhunce,” rekao je.

"Kamatne stope su na vrhuncu ili blizu njega, rezovi se sada određuju ranije nego što se očekivalo zbog nedavnih događaja u bankarskom sektoru", rekao je Erlam, koji je dodao kako misli da će ta dinamika potaknuti potražnju za zlatom, čak i ako se podudara s s mekšim dolarom.

Ulagači pozorno prate sljedeće poteze Federalnih rezervi i njihov utjecaj na cijene zlata.

Fed je započeo svoj dvodnevni sastanak u utorak, na kojem se očekuje da će u srijedu odobriti povećanje stope za 25 baznih bodova, iako se predviđanja razlikuju među analitičarima.

"Sve u svemu, Fed će morati birati između više inflacije ili recesije, a oba ishoda su pozitivni za zlato", rekao je Nicky Shiels, voditelj strategije metala u tvrtki za plemenite metale MKS Pamp. Ona predviđa da će se zlato povećati na 2200 dolara za uncu.

Slabljenje dolara moglo bi poduprijeti cijene zlata, prema HSBC-jevom glavnom analitičaru za plemenite metale Jamesu Steelu, koji očekuje porast od 25 baznih bodova od Fed-a.

Tagovi: zlato, cijene zlata, ETF fondovi, Sillicon Valley Bank, Credit Suisse, Federalne rezerve, tržište kapitala, volatilnost, GLD ETF
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE