GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene zlata rastu, uskoro bi mogle dotaknuti rekordne razine

Cijene zlata rastu, uskoro bi mogle dotaknuti rekordne razine
ZLATO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.03.2023 / 08:00
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Cijene zlata imaju prostora za dalnji rast u atmosferi bankarske krize, dok se čeka nova odluka Feda o kamatnim stopama.

Rekordna razina cijena zlata uskoro bi mogla postati stvarnost.

"Brži zaokret Fed-a u vezi s povećanjem kamatnih stopa vjerojatno će uzrokovati novi skok cijene zlata zbog potencijalnog daljnjeg pada američkog dolara i prinosa na obveznice", rekla je za CNBC Tina Teng iz tvrtke za financijske usluge CMC Markets.

Ona očekuje da će se zlatom trgovati između 2500 i 2600 dolara za uncu.

Ulagači su pojačano ulazili u zlato i državne obveznice dok su dionice banaka bile pogođene zatvaranjem Silicon Valley Banka i propašću Credit Suissea.

Zlatom se trguje po 1.940,68 dolara za uncu. U ponedjeljak je premašilo 2000 dolara i dostilao najvišu razinu od ožujka 2022. Zlato je poraslo oko 10% od početka ožujka kada se dogodila kriza u SVB-u.

Najviša cijena zlata svih vremena bila je 2075 dolara u kolovozu 2020., prema podacima Refinitiva. Potražnja središnjih banaka vjerojatno će davati dodatni vjetar u leđa.

"Nastavak kupnje zlata središnjih banaka dobar je znak za dugoročne cijene", rekao je izvršni direktor Randy Smallwood iz Wheaton Precious Metals, tvrtke za strujanje plemenitih metala.

Mislim da je vrlo vjerojatno da vidimo snažan rast zlata u narednim mjesecima. Čini se da se zvijezde slažu za zlato koje bi uskoro moglo postići nove vrhunce.

Smallwood predviđa da će cijene zlata doseći 2500 dolara.

Potražnja za zlatom naglo je porasla na 11-godišnji maksimum 2022., zahvaljujući "kolosalnim kupnjama središnje banke", prema Svjetskom vijeću za zlato. Središnje banke prošle su godine kupile najviše 55 godina od 1136 tona zlata.

Krajem ožujka, Fitch Solutions je predvidio da će zlato doseći visoku vrijednost od 2.075 dolara "u nadolazećim tjednima". Tvrtka je temeljila te izglede na "globalnoj financijskoj nestabilnosti", dodajući da očekuje da će zlato "ostati povišeno u narednim godinama u usporedbi s razinama prije Covida".

“Mislim da je vrlo vjerojatno da ćemo vidjeti snažan učinak zlata u nadolazećim mjesecima. Čini se da se zvijezde slažu za zlato koje bi uskoro moglo postići nove vrhunce”, rekao je jedan analitičar.

Craig Erlam, viši tržišni analitičar u mjenjačkoj tvrtki Oanda, slaže se s pozitivnim izgledima Fitcha.

“Mislim da je vrlo vjerojatno da ćemo vidjeti snažan učinak zlata u nadolazećim mjesecima. Čini se da se zvijezde slažu za zlato koje bi uskoro moglo postići nove vrhunce,” rekao je.

"Kamatne stope su na vrhuncu ili blizu njega, rezovi se sada određuju ranije nego što se očekivalo zbog nedavnih događaja u bankarskom sektoru", rekao je Erlam, koji je dodao kako misli da će ta dinamika potaknuti potražnju za zlatom, čak i ako se podudara s s mekšim dolarom.

Ulagači pozorno prate sljedeće poteze Federalnih rezervi i njihov utjecaj na cijene zlata.

Fed je započeo svoj dvodnevni sastanak u utorak, na kojem se očekuje da će u srijedu odobriti povećanje stope za 25 baznih bodova, iako se predviđanja razlikuju među analitičarima.

"Sve u svemu, Fed će morati birati između više inflacije ili recesije, a oba ishoda su pozitivni za zlato", rekao je Nicky Shiels, voditelj strategije metala u tvrtki za plemenite metale MKS Pamp. Ona predviđa da će se zlato povećati na 2200 dolara za uncu.

Slabljenje dolara moglo bi poduprijeti cijene zlata, prema HSBC-jevom glavnom analitičaru za plemenite metale Jamesu Steelu, koji očekuje porast od 25 baznih bodova od Fed-a.

Tagovi: zlato, cijene zlata, ETF fondovi, Sillicon Valley Bank, Credit Suisse, Federalne rezerve, tržište kapitala, volatilnost, GLD ETF
PROČITAJ I OVO
Luksuzni sektor strahuje od kineskog tržišta
STRAHOVANJA
Luksuzni sektor strahuje od kineskog tržišta
LONDON - Luksuzne marke poput Hermesa usprkos lošoj ekonomskoj prognozi i dalje ostvaruju vrtoglave zarade, no kinesko tržište postaje im razlog za brigu, piše The Economist.
Srpski poljoprivrednici zatražili od države da robne rezerve otkupe 300.000 pšenice iz novog roda
PŠENICA
Srpski poljoprivrednici zatražili od države da robne rezerve otkupe 300.000 pšenice iz novog roda
BEOGRAD - Predstavnici poljoprivrednika u Srbiji zatražili su danas da Republička direkcija za robne rezerve pre žetve objavi da će kupiti 300.000 tona pšenice iz novog roda, što bi povećalo tražnju i podiglo cenu na tržištu koja je 12 dinara po kilogramu niža od cena na evropskim berzama.
Azijska tržišta: Nastavljen pad indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen pad indeksa
ŠANGAJ . Azijsko-pacifička tržišta su skliznula jer je Wall Street zabilježio pauzu u svom tržišnom usponu, a široki tržišni indeks fluktuirao je blizu svojih najviših razina zatvaranja od kolovoza 2022.
Njemačka vlada najavljuje bržu obnovu željeznica
ŽELJEZNICA
Njemačka vlada najavljuje bržu obnovu željeznica
BERLIN - Njemačka željeznička mreža djelomično je u lošem stanju - posljedice su kašnjenje vlakova. Vlada je u srijedu usvojila nacrt zakona o proširenju njemačkih željeznica.
Primorac: Veliki interes investitora za  hrvatske euroobveznice
OBVEZNICE
Primorac: Veliki interes investitora za hrvatske euroobveznice
ZAGREB - Ministar financija Marko Primorac je ocijenio da je zanimanje investitora za hrvatsku euroobveznicu bilo iznimno te kazao da je Hrvatska nakon ulaska u eurozonu i šengenski prostor sve snage usmjerila pristupanju OECD-u.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE