GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene šećera uzletjele na najvišu razinu u jedanaest godina

Cijene šećera uzletjele na najvišu razinu u jedanaest godina
HRANA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.04.2023 / 07:17
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Terminske cijene sirovog šećera posljednjih su dana porasle na 24 centa po funti i dosegle najvišu razinu u 11 godina.

"Osnove šećera prilično su optimistične kako bi cijene ostale visoke u kratkom i srednjem roku", rekao je za CNBC Girish Chhimwal, analitičar za šećer u S&P-u, navodeći vremenske rizike koji muče vrhunske proizvođače šećera.

Rastući troškovi mogli bi se prenijeti na potrošače u obliku skupljih slatkiša.

"Rastuće cijene konditorskih proizvoda i pića na bazi šećera uključivat će rastuće vrijednosti šećera", rekao je John Stansfield, viši analitičar za šećer na platformi za podatke o robi DNEXT.

Cijene prerađene hrane globalno rastu, dodao je Stansfield.

“U čokoladici imate mlijeko, kakao prah itd. i ti troškovi također rastu. Troškovi energije i rada za proizvodnju takve robe također rastu”, rekao je.

"Posljednjih tjedana, sezona drobljenja trske u Aziji počela je pristajati i vidjeli smo velike revizije usjeva prema dolje u ključnim zemljama proizvođačima, ponajprije Indiji, Tajlandu, Kini i Pakistanu", rekao je Stansfield.

Indija je drugi najveći svjetski proizvođač šećera nakon Brazila.

Početkom travnja, Sveindijska udruga za trgovinu šećerom smanjila je svoje procjene proizvodnje šećera za gotovo 3% za usjevnu godinu koja se proteže od listopada 2022. do rujna 2023. Udruga je navela nesezonske padaline u Maharashtri, koja čini više od jedne trećine proizvodnje šećera u zemlji .

Stansfield je dodao da je manjoj proizvodnji pridonio loš europski usjev repe koji je posljedica smanjenih površina i jake ljetne suše, kao i potražnja koja se nastavlja oporavljati od razdoblja Covida.

Oko 80% globalne proizvodnje šećera dolazi od šećerne trske, prema Međunarodnoj organizaciji za šećer, dok 20% potječe od repe.

"Cijene bi se trebale kretati prema tome da ostanu visoke u rasponu od 21 do 24 centa po funti", predviđa Chhimwal iz S&P-a.

Iako bi Kina potencijalno mogla iskoristiti državne rezerve kako bi ublažila pritisak na globalnim tržištima, Chhimwal upozorava da postoje mnogi čimbenici koji bi mogli dovesti do povećanja cijena.

"Međutim, rizik od El Nina za izglede za azijsku proizvodnju mogao bi se uvelike ublažiti u srednjoročnom razdoblju i znatno povisiti cijene", upozorio je Chhimwal.

Prema Nacionalnoj upravi za oceane i atmosferu, postoji 62% šanse za El Niño uvjete od svibnja do lipnja.

Ovisno o azijskim monsunskim padalinama, tržište šećera moglo bi postati "vrlo nestabilno" i srednjoročno uvjetovano vremenskim prilikama, dodao je.

Kiša u prvom proizvođaču Brazilu također usporava početak žetve u travnju.

Žetva šećerne trske u brazilskoj južno-središnjoj regiji - koja čini 90% proizvodnje u zemlji - traje od travnja do prosinca i njen bi prinos bio ključno mjerilo za praćenje, rekao je analitičar robe Fitch Solutions Matthew Biggin.

Ali "cijene [šećera] su trenutno tako visoke da čak i ako se cijene značajno ohlade kada brazilska žetva stigne na tržište, cijene bi se još uvijek mogle smatrati povišenima iznad povijesnih razina", rekao je.

Još jedan faktor koji gura cijene naviše je nedavna iznenadna odluka OPEC-a da smanji proizvodnju nafte za oko 1,16 milijuna barela dnevno. To je potaknulo preusmjeravanje šećerne trske prema proizvodnji etanola i dalje od zaliha šećera, piše Fitch Solutions u izvješću od 13. travnja.

“Odluka OPEC-a i porast cijena nafte vjerojatno će zadržati cijene na visokom nivou”, također je istaknuo Biggin.

Pritisak prema povećanim mandatima za biogoriva također će dugoročno smanjiti cijene, rekao je Biggin.

Kao i kod viših cijena hrane, zemlje koje se bore s visokim razinama nesigurnosti hrane bit će najteže pogođene skokovima cijena šećera, rekao je Chhimwal iz S&P-a.

To će "posebno teško" pogoditi zemlje sjeverne Afrike i podsaharske Afrike, gdje su potrošnja šećera i uvozna potražnja visoki, rekao je.

Tagovi: šećer, hrana, cijene hrane, cijene energije, nafta
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE