GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte porasle šesti tjedan zaredom

Cijene nafte porasle šesti tjedan zaredom
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.06.2020 / 07:29
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte na svjetskim tržištima porasle su i prošloga tjedna, šestoga zaredom, jer su OPEC i njegovi partneri ostali pri odluci o smanjenju proizvodnje, dok bi potražnja za naftom trebala porasti jer se najveća svjetska gospodarstva postupno oporavljaju od koronakrize.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 19,2 posto, na 42,30 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 10,7 posto, na 39,55 dolara.

Skok cijena na najviše razine u tri mjeseca zahvaljuje se dogovoru Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih partnera na čelu s Rusijom u subotu o produljenju odluke o smanjenju proizvodnje za 9,7 milijuna barela dnevno do kraja srpnja.

U posljednja dva mjeseca cijene su se nafte udvostručile upravo zahvaljujući tom dogovoru o smanjenju gotovo 10 posto globalne proizvodnje, koji je stupio na snagu u svibnju, a sada je produljen do kraja srpnja.

Prema ranijem dogovoru, ti rezovi proizvodnje trebali su se smanjiti na 7,7 milijuna barela dnevno u razdoblju od srpnja do prosinca.

U posljednjih šest tjedana cijene su nafte snažno porasle i zbog toga što mnoge zemlje u svijetu ublažavaju restriktivne mjere uvedene radi suzbijanja širenja koronavirusa, pa se gospodarska aktivnost postupno pokreće, a potražnja za naftom jača.

U petak su podršku cijenama pružili i neočekivano dobri podaci s američkog tržišta rada, koji su podržali nadu ulagača da će se najveće svjetsko gospodarstvo i najveći potrošač nafte u svijetu brzo oporaviti od koronakrize.

U svibnju je broj zaposlenih u SAD-u porastao za 2,5 milijuna, pri čemu je stopa nezaposlenosti pala sa 14,7 na 13,3 posto.

To su znatno bolji podaci nego što se očekivalo, s obzirom da su analitičari u anketi Reutersa procjenjivali da će broj zaposlenih pasti za 8 milijuna, a stopa nezaposlenosti skočiti na rekordnih 19,7 posto.

„Brojke predstavljaju veliko pozitivno iznenađenje i novu potvrdu da se gospodarstvo oporavlja. Ovo je snažan signal da je utjecaj koronavirusa na gospodarstvo privremen i da se situacija poboljšava“, kazao je Michael Arone, strateg u tvrtki State Street Global Advisors.

Rast broja zaposlenih, nakon što je u travnju bez posla ostalo 20,7 milijuna Amerikanaca, pokazuje da su kompanije brzo počele zapošljavati nakon što su polovicom svibnja mnoge savezne države počele postupno popuštati restriktivne mjere i ponovno pokretati gospodarske aktivnosti.

Niz makroekonomskih podataka pokazuje da se i u kineskom, ali i u drugim azijskim gospodarstvima aktivnost poboljšava, nakon oštrog pada prethodnih mjeseci zbog koronakrize.

No, cijene nafte i dalje su za trećinu niže nego krajem 2019. godine. Ipak, očekuje se njihov daljnji rast, s obzirom na smanjenje proizvodnje, na što, među ostalim, ukazuje višemjesečni pad broja aktivnih bušotinskih postrojenja u SAD-u.

U petak je kompanija Baker Hughes objavila da je prošloga tjedna broj tih postrojenja pao 12. tjedan zaredom, i to za njih 17, na samo 284, najnižu razinu od 1940., od kada se prate ti podaci.

To je za otprilike 690 postrojenja ili 70 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
ZAGREB - Dan uoči parlamentarnih izbora, slabašna trgovina na Zagrebačkoj burzi.
Lagarde: ECB uskoro reže kamate; nafta je najveći rizik u ovom trenutku
MONETARNA POLITIKA
Lagarde: ECB uskoro reže kamate; nafta je najveći rizik u ovom trenutku
FRANKFURT - Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde rekla je u utorak da je središnja banka odlučna smanjiti kamatne stope u kratkom roku, podložno bilo kakvim većim šokovima.
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
OPTIMIZAM
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
NEW YORK - Cijene zlata nastavile su se kretati blizu rekordno visokih razina nakon što su se rasplamsale napetosti na Bliskom istoku, što je povećalo privlačnost poluga kao sigurnog utočišta.
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
TRGOVINA
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
ZAGREB - Datum parlamentarnih izbora se približio. Pogledajte koje će trgovine i šoping-centri raditi tijekom izbornog dana.
CVC Capital Partners priprema IPO
JAVNA PONUDA
CVC Capital Partners priprema IPO
LONDON - CVC Capital Partners, moćni luksemburški fond koji upravlja imovinom vrijednom 186 milijardi eura kroz niz investicijskih strategija, namjerava prikupiti više od 1,25 milijardi eura u inicijalnoj javnoj ponudi na amsterdamskoj burzi i ciljat će na procjenu između 13 i 15 milijardi eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE