GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte pale ispod 55 dolara, Rusija želi proučiti predloženo dodatno smanjenje opskrbe

Cijene nafte pale ispod 55 dolara, Rusija želi proučiti predloženo dodatno smanjenje opskrbe
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.02.2020 / 16:57
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod razine od 55 dolara nakon što je Rusija priopćila da će trebati više vremena da prouči predloženo dodatno smanjenje opskrbe zbog smanjene potražnje pod utjecajem epidemije koronavirusa.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 49 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 54,44 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 53 centa nižoj cijeni, od 50,42 dolara.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u četvrtak da Moskva podupire suradnju s drugim proizvođačima što je poduprlo cijene u jutarnjoj trgovini.

Danas je ruski ministar energetike Aleksandar Novak naglasio da Moskvi treba nekoliko dana da analizira naftno tržište i da će stajalište o značajnijem ograničenju opskrbe pojasniti sljedećeg tjedna.

Novak je procijenio da bi zbog epidemije koronavirusa globalna potražnja za naftom u 2020. godini mogla pasti za 150 tisuća do 200 tisuća barela dnevno, što je relativno konzervativna procjena, napominje Reuters.

Odbor koji savjetuje Organizaciju zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezine saveznike na čelu s Rusijom, predložio je privremeno smanjenje proizvodnje za 600.000 barela dnevno, saznao je Reuters iz tri izvora u četvrtak.

OPEC%2B grupa crpi više od 40 posto nafte u svijetu a trenutno ograničava opskrbu za ukupno 1,7 milijuna barela dnevno, što odgovara gotovo dva posto globalne potražnje.

"Tržište nafte možda je spremno pokazati strpljivost dok Kremlj odlučuje o sljedećem koraku - vrijeme će pokazati koliko strpljivo", rekao je Harry Tchilinguirian iz BNP Paribasa.

Trgovce je zabrinula izjava guvernera kineske središnje banke da bi drugo gospodarstvo svijeta moglo zabilježiti poremećaje u prvom tromjesečju.

Grupa Euroasia procjenjuje da će se potražnja za naftom u Kini, drugom uvozniku nafte u svijetu, smanjiti za čak tri milijuna barela dnevno u prvom ovogodišnjem tromjesečju u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim internetskim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 55,72 dolara, što znači da je porasla 73 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Tagovi: cijene nafte, barel nafte, Brent nafta, WTI nafta, nafta
PROČITAJ I OVO
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
PROCJENE
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
NEW YORK - Analitičari Bitfinexa procjenjuju da bi nova ponuda BTC-a dodana tržištu mogla pasti na 30 milijuna dolara dnevno, što je manje od pet puta više od prosječnih dnevnih priljeva u promptne ETF-ove.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE