GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene hrane u 2021. na najvišoj razini u deset godina

Cijene hrane u 2021. na najvišoj razini u deset godina
HRANA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.01.2022 / 12:35
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Cijene hrane poskočile su na svjetskim tržištima u 2021. godini za 28 posto, dosegnuvši najvišu razinu u deset godina, izvijestila je UN-ova agencija za hranu FAO, upozorivši da su šanse za stabilizaciju tržišta u novoj godini vrlo male.

Indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda iznosio je u prosjeku u prošloj godini 125,7 bodova, što je njegova najviša vrijednost od 2011. godine, objavila je u četvrtak UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu.

Na kraju godine cijene su se stabilizirale, ponajprije zbog osjetnog pojefinjenja biljnih ulja i šećera, zatišja u potražnji, zabrinutosti koju je izazvala nova varijanta koronavirusa i veće ponude pšenice iz južne hemisfere. Poskupjelo je samo mlijeko i mliječni proizvodi.

U prošloj godini svi su prehrambeni proizvodi u FAO-ovoj košarici bilježili dvoznamenkasti rast cijena, a najviše su poskupjela biljna ulja, za 65,8 posto, uz najvišu vrijednost indeksa otkada je FAO počeo pratiti podatke.

Značajno su porasle i cijene žitarica, za 27,2 posto, odražavajući skok cijena kukuruza, za 44,1 posto, i pšenice, za 31,3 posto.

Snažan rast cijena umjetnih gnojiva, povezan s velikom poskupljenjem cijena energije, povećao je troškove ratara, potaknuvši sumnje da bi sljedeća žetva mogla biti slabija, napominje Reuters.

Među proizvodima koji su najviše poskupili u 2021. izdvaja se i šećer, čije su cijene porasle 30 posto. Znatno su manje poskupili mlijeko i mliječni proizvodi, za 16,9 posto, i meso, za 12,7 posto.

Godina 2022. krenula je uz nestabilnu trgovinu prema ugovorima za buduće isporuke, a tržišta uljarica bila su gotovo izbrisana zbog suše u Južnoj Americi i poplava u Maleziji.

Više cijene hrane dodatno su potaknule inflaciju u razdoblju oporavka gospodarstva od pandemijske krizee, a FAO je upozorio da viši troškovi dovode u opasnost siromašnije stanovništvo u zemljama koje se oslanjaju na uvoz.

Agencija upozorava da ne vidi naznake popuštanja pritiska na cijene u ovoj godini.

"U normalnim okolnostima očekivali biste da će visoke cijene potaknuti veću proizvodnju, ali visoki troškovi inputa, nastavak pandemije i sve neizvjesniji klimatski uvjeti ostavljaju malo prostora za optimizam", istaknuo je viši ekonomist FAO-a Abdolrea Abbasian.

Ne treba se nadati stabilnijem tržištu ni u 2022., naglasio je Abbassian.

Tagovi: cijene hrane, uljarice, žitarice, mlijeko, šećerna trska, pšenica, meso
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE