GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene hrane pale u veljači, potražnja pod znakom pitanja zbog epidemije

Cijene hrane pale u veljači, potražnja pod znakom pitanja zbog epidemije
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.03.2020 / 12:30
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Cijene hrane pale su u veljači na svjetskim tržištima zbog bojazni da će epidemija koronavirusa zakočiti globalnu potražnju, izvijestila je u četvrtak agencija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu FAO.

FAO-v indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda pao je u veljači za 1,0 posto u odnosu na prethodni mjesec, na prosječnih 180,5 bodova.

U odnosu na prošlogodišnju veljaču njegova je vrijednost viša 8,1 posto.

Najviše su u prošlom mjesecu pale cijene biljnih ulja, za 10,3 posto u odnosu na siječanj, zbog neočekivano velike proizvodnje palminog ulja u Maleziji, privremenog pada indijskog uvoza i zabrinutosti koju izaziva širenje novog koronavirusa.

Znatno je pojeftinilo i meso, za 2,0 posto, zbog smanjenog kineskog uvoza povezanog s kašnjenjem isporuka. Pale su i cijene peradi, zbog pada uvoza iz Azije.

Blago su smanjene i cijene žitarica, za 0,9 posto u odnosu na siječanj, što u FAO-u objašnjavaju nižim cijenama pšenice zbog obilne opskrbe. Pojeftinio je i kukuruz, zbog slabije potražnje u sektoru stočne hrane koji očekuje slabljenje svjetskog gospodarstva.

Porasle su pak cijene mlijeka i mliječnih proizvoda i šećera, za 4,6 odnosno 4,5 posto. U FAO-u izdvajaju snažan rast cijena sira zbog smanjene proizvodnje mlijeka u Australiji i predviđanja pada proizvodnje šećera u Indiji, i to u uvjetima snažne uvozne potražnje.

Podignuta procjena proizvodnje žitarica

U odvojenom izvješću o ponudi i potražnji za žitaricama FAO je povisio procjenu prošlogodišnje proizvodnje, na 2,719 milijardi tona, zbog više proizvodnje kukuruza u zapadnoj Africi i Ukrajini. Time je u prošloj godini proizvodnja povećana za 2,3 posto u odnosu na godinu ranije.

Preliminarno su također procijenili da će ove godine u svijetu biti proizvedeno ukupno 763 milijuna tona pšenice, što bi značilo da će se proizvodnja zadržati na prošlogodišnjoj rekordnoj razini.

Predviđaju i visoku razinu proizvodnje žitarica koje se koriste u prehrani ljudi i životinja, poput kukuruza, u Argentini, Brazilu i Južnoafričkoj Republici.

Potražnja za žitaricama trebala bi u sezoni 2019/2020. dosegnuti rekordnih 2,721 milijardi tona, potaknuta potrošnjom u prehrambenom i sektoru stočne hrane i u industriji.

Podignuta je procjena svjetskih zaliha žitarica na kraju sezone, na gotovo 866 milijuna tona.

Svjetska trgovina žitaricama trebala bi porasti 2,3 posto, na 420 milijuna tona, pri čemu bi više od polovine očekivanog povećanja trebalo otpasti na pšenicu.

Tagovi: cijene hrane, žitarice, šećer, palmino ulje, biljno ulje, koronavirus, mlijeko, meso,
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE