GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene hrane na najnižoj razini u gotovo pet godina

Cijene hrane na najnižoj razini u gotovo pet godina
HRANA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.05.2015 / 16:05
Autor: SEEbiz / H
LUXEMBOURG - Cijene hrane kliznule su u travnju na najnižu razinu u gotovo pet godina, izvijestila je u četvrtak agencija Ujedinjenih naroda za hranu FAO, prognozirajući ujedno nastavak silaznog trenda cijena, s obzirom na jaki dolar i obilne zalihe.
FAO-v indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda spustio se u travnju za 1,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, na 171 bod, što je njegova najniža razina od lipnja 2010.

Na godišnjoj je razini indeks smanjen 19,2 posto, izvijestili su iz FAO-a.

Košarica prehrambenih proizvoda obuhvaća žitarice, meso, mlijeko i mliječne proizvode, biljne masnoće i šećer.

Najviše su u travnju pale cijene mlijeka i mliječnih proizvoda, za 6,7 posto u odnosu na ožujak, što u FAO-u tumače povoljnim početkom sezone u Europskoj uniji i ukidanjem kvota za mlijeko a time i očekivanjima velikog izvoza.

Pojeftinili su i šećer i žitarice, za 1,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, te biljne masnoće, jedan posto.

Porasle su samo cijene mesa, za 1,7 posto u odnosu na revidiranu vrijednost podindeksa za ožujak, zbog poskupljenja ovčetine i govedine u Oceaniji.

U FAO-u prognoziraju nastavak silaznog trenda cijena, s obzirom na obilnu ponudu i jaki dolar. "Valutni tečajevi i makroekonomski trendovi mogli bi ponovo značajno utjecati na tržišta u sezoni 2015/2016.", konstatiraju.

Niže cijene hrane i niže vozarine, kao i jaki dolar spustit će pak vrijednost uvoza hrane u ovoj godini na najnižu razinu u pet godina, izračunali su u FAO-u.

U odvojenim dvogodišnjim prognozama FAO također procjenjuje da će ove godine u svijetu biti proizvedeno 1,5 posto manje žitarica u odnosu na prošlogodišnji rekord, ukupno 2,509 milijardi tona, pod uvjetom da vremenske prilike ostanu normalne do kraja sezone.

Prognozirani pad proizvodnje tumače smanjenim površinama zasijanim kukuruzom, pri čemu će utjecaj tog smanjenja ublažiti "iznimno visoke" zalihe.

Najviše bi se ove godine trebala povećati proizvodnja kultura koje se koriste za proizvodnju biljnih ulja, za 5,7 posto, zahvaljujući snažnom urodu soje, ali i slabijom potražnjom u sektoru biogoriva i nižim cijenama, te znatno većim zalihama.

Trendovi u proizvodnji mlijeka i mliječnih proizvoda nagovješćuju daljnji stabilan rast proizvodnje, za oko dva posto u ovoj godini a u sličnom bi postotku, za oko 1,3 posto trebala porasti i proizvodnja mesa.

Proizvodnja šećera trebala bi pak po procjenama FAO-a ostati gotovo nepromijenjena u odnosu na prošlu godinu.

Tagovi: cijene hrane, hrana, FAO, žitarice, šećer, meso, mlijeko
PROČITAJ I OVO
Dalmatinski restorani na rubu kraha
NEIZVJESNOST
Dalmatinski restorani na rubu kraha
SPLIT - Vlasnici poznatih dalmatinskih restorana s velikom dozom opreza, pa i pesimizma ulaze u nikad neizvjesniju sezonu.
Beogradska berza: Skroman oporavak indeksa i trgovanja
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Skroman oporavak indeksa i trgovanja
BEOGRAD - Raspoloženje investitora na domaćem tržištu akcija danas se malo popravilo, budući da je trgovanje bilo nešto življe nego u ponedeljak, a zaustavljen je i pad berzanskih indeksa.
Mfin: Izdano 280 milijuna kuna vrijednih trezorskih zapisa
TREZORCI
Mfin: Izdano 280 milijuna kuna vrijednih trezorskih zapisa

ZAGREB - Ministarstvo financija u utorak je na aukciji prodalo 280 milijuna kuna trezorskih zapisa, što je 80 milijuna kuna više od planiranoga, uz i dalje nisku kamatnu stopu od 0,06 posto.

Zagrebačka burza: Uzlet indeksa, AD Plastik dobitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet indeksa, AD Plastik dobitnik dana
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio snažan rast indeksa i znatno bolji promet.
Europske zemlje ovisne o turizmu iščekuju otvaranje granica 15. lipnja
OTVARANJE
Europske zemlje ovisne o turizmu iščekuju otvaranje granica 15. lipnja
BRUXELLES - Ponedjeljak 15. lipnja europski je 'Dan D' za turizam uoči ljetne sezone, komentirao je u utorak talijanski ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio najavljeni datum ponovnog otvaranja zemalja EU-a nakon tri mjeseca izolacije zbog pandemije koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE