GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijena pšenice raste zbog obilnih kiša u SAD-u

Cijena pšenice raste zbog obilnih kiša u SAD-u
TRŽIŠTA ROBA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.06.2015 / 09:47
Autor: Ole Hansen, Saxo Bank
ANALIZA - Oporavak pšenice, kukuruza i šećera povukla je poljoprivredni sektor na tržištu roba prema gore dok su cijene nafte u uskom rasponu, ali i to se može vrlo brzo promijeniti s obzirom da je rok za pregovore s Iranom već sutra, 30. lipnja.
Industrijskim metalima trgovalo se prošli tjedan na višim razinama po prvi put u posljednjih sedam tjedana zahvaljujući prvenstveno oporavku bakra i aluminija, nakon 15-postotne rasprodaje zadnjih nekoliko mjeseci. Ulagači su se vratili tim metalima jer su oni, tehnički gledano, bili prerasprodani, ali prvenstveno radi optimizma u rast i potražnju na tržištima SAD-a i Kine gdje su njihovi najveći svjetski potrošači.

Plemeniti metali zapeli su na nižim razinama u aktualnim rasponima, a zlato je uspjelo umanjiti negativni utjecaj sve slabijeg dolara i boljih podataka iz SAD-a zahvaljujući nesigurnosti u Grčkoj, sa stalnim sastancima bez konkretnih rezultata.

Paladij je dosegnuo najnižu dvogodišnju poziciju zbog fundamentalnih pokazatelja za tog nekadašnjeg ulagačkog ljubimca. Naime, najnovije brojke govore da će Južnoafrička Republika, drugi najveći svjetski proizvođač, dosegnuti 30-godišnji vrhunac u proizvodnji. Nervozi ulagača dodatno doprinose kombinacija slabije likvidnosti na tržištu ročnicama (futures) i usporavajuća potražnja auto industrije.

Tržište žitarica je poraslo kako se pogoršava prognoza za žetvu u SAD-u nakon snažnih kiša. Lipanj bi mogao naime biti peti najvlažniji mjesec zaredom na američkom Srednjem zapadu dok će država Illinois jednako tako zabilježiti rekordne razine oborina. Ako se takva vlažna sezona nastavi, promijenit će se fundamentalne procjene i one koje određuju cijene u predviđanjima za proizvodnju u SAD-u. Oporavkom su do sada manevrirali hedge fondovi koji su sredinom lipnja imali više od četvrt milijuna 'net-short' pozicija u ročnicama za tri najvažnije žitarice.

S povratkom El Nina i u Australiji se rade korekcije prema niže za proizvodnju pšenice, radi suše. Radi dodatno očekivane niže proizvodnje u Europi i Indiji, međunarodna institucija International Grains Council predvidjela je za ovu godinu proizvodnju koja će biti najniža u posljednje tri godine.   

Nakon jedne od najvećih rasprodaja u posljednje vrijeme, sirova nafta u oba tipa WTI i Brent uspjela se cjenovno pozicionirati na raspone iz zadnja dva mjeseca. Tržište sirove nafte tako je dosegnulo određeni mir dok se u drugim financijskim instrumentima pozorno prati razvoj situacije u Grčkoj i mogući utjecaj na trgovanje.

Nakon što se oporavila nakon najnižih 42 dolara za barel u ožujku, WTI sirova nafta ustalila se u rasponu od 60 dolara za barel. Prosječna cijena u posljednjih 41 dan trgovanja bila je 59,65 dolara za barel. Tehnički pokazatelji govore da je maksimum oko 65 dolara s obzirom na potencijal oporavka proizvodnje iz škriljevca u SAD-u.

Ako pregovori s Iranom uistinu uspješno završe, ta važna članica Opeca mogla bi donijeti novih 50 milijuna barela na tržište s njihovih trenutnih zaliha što će donijeti novo smanjenje cijena nafte. No, Iranu su nužne investicije kako bi potvrdio proizvođačke sposobnosti i to će utjecati na određeno usporavanje za to tržište.

Opec se nada da će SAD smanjiti proizvodnju na narednom razdoblju, a s paralelnim rastom potražnje, da bi cijene ponovno mogle rasti jer će se prekomjerna količina na tržištu umanjiti, unatoč spomenutom povećanju iz škriljevca u SAD-u.     

Tagovi: pšenica, paladij, zlato, žitarice, tržišta-roba, nafta, plemeniti metali, srebro
PROČITAJ I OVO
SAD zadržao restrikcije za međunarodna putovanja
RESTRIKCIJE
SAD zadržao restrikcije za međunarodna putovanja
WASHINGTON - Sjedinjene Države zadržat će u ovom trenutku postojeće restrikcije za međunarodna putovanja, unatoč zahtjevima za reciprocitetom koji poglavito dolaze iz Europske unije, rekla je u ponedjeljak glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki na redovitom susretu s novinarima.
Beogradska berza: Indeksi nastavili rast, promet slab
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Indeksi nastavili rast, promet slab
BEOGRAD – Indeksi Beogradske berze su nastavili prvog trgovačkog dana u ovoj sedmici uspon započet krajem prošle nedelje, dok je investiciona aktivnost osetno podbacila.
EIF partner Hrvatskoj i Sloveniji u početnom financiranju istraživačkih projekata
PARTNERI
EIF partner Hrvatskoj i Sloveniji u početnom financiranju istraživačkih projekata
LJUBLJANA - Četrdeset milijuna eura namijenjenih pokretanju i komercijalizaciji razvojnih projekata na različitim područjima u Hrvatskoj i Sloveniji bit će dostupno preko regionalne platforme za prijenos tehnologija koju su osnovali Europski investicijski fond (EIF), Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i slovenska razvojna SID banka.
U Hrvatskoj uništeno čak 40 posto pčelinjih zajednica
PČELE
U Hrvatskoj uništeno čak 40 posto pčelinjih zajednica
BJELOVAR - Ovo je već treća zaredom loša pčelarska godina, pa će se itekako osjetiti nedostatak domaćeg meda na tržištu. Mnoge su pčelinje zajednice stradale još zimus, a onda je podbacila i cvatnja medonosnog bilja.
Zagrebačka burza: Slab promet, Podravka i dalje u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet, Podravka i dalje u fokusu
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze u ponedjeljak su stagnirali, a dok se čekaju polugodišnja financijska izvješća kompanija jedina s milijunskim prometom bila je dionica Podravke, koja je svoje poslovne rezultate objavila još prošli tjedan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE