GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijena maslinova ulja ove godine leti u nebo

Cijena maslinova ulja ove godine leti u nebo
SLAB UROD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.08.2020 / 10:14
Autor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
SPLIT - Dalmatinski otočni maslinari su očajni, kiše nema mjesecima, stabla su puna sitnih, malih boba, iz kojih puno ulja neće poteći.

A to bi lako moglo značiti da bi cijena domaćem otočnom maslinovu ulju, po zakonu ponude i potražnje, mogla skakati u nebo. Pa bi u prodaji na vratima cijena litre ulja mogla dosegnuti i 150 kuna. Otočani viču kako im je s koronom došla i katastrofa. A da je stvarna, može se vidjeti u ovoljetnim maslinicima. Puni su malih, sitnih boba, neke već poprimaju crnu boju. Lišće je sparušeno žegom, stabla se suše, a najgore je mladim maslinama, koje se još ne mogu adekvatno obraniti od vatre s neba.

– Na puno mista berbe neće ni bit. Nema se šta obrat. Postali smo jači od Vakule, stalno gledamo di su oblaci. Čekat ćemo još malo, ako makar dvi kiše ne padnu za deset dana, odnit će đava svu muku – vele Slobodnoj Dalmaciji maslinari sa srednjodalmatinskih otoka.

Na istoku Brača, upravitelj Poljoprivredne zadruge Selčanka Ivica Stančić kaže kako je stanje iznimno loše, štoviše katastrofalno, jer od početka travnja značajnijih oborina nije bilo. Naznake su da berbe za neke maslinare neće ni biti.

– Ovakvu situaciju u maslinicima nisam doživio. Ma da nam kiša i padne u ovih idućih deset dana, ništa ovu žalosnu situaciju prominit neće. Šteta je već učinjena. Mi smo ovdje u prosjeku imali po tisuću tona uroda. A ove godine, šta čujem od ljudi, puno njih u berbu neće poć. Katastrofa – veli upravitelj, navodeći kako će zadruga i nadalje držati cijenu od 70 kuna za litru, te drži da će se inozemno ulje u ovakvim slučajevima ukazati kao model održanja cjenovne ravnoteže.

Kod susjeda na Hvaru, neke mikrolokacije su dobile nešto malo kiše, no ne i središnji dio, onaj od Jelse prema gradu Hvaru. Jedan od najvećih otočnih maslinara, Ivo Lučić iz Poljica, koji je prije nekoliko godina zbog uroda od 20 tona maslina dobio županijsku nagradu, u ljeto 2020. s tugom gleda u nebo. Lošu zimu je naslijedilo sušno proljeće, a onda i gadno ljeto, bez kiše.

Ne padne li uskoro, i ovo malo što je ostalo bit će upitne količine i kvalitete.

– Da je kiša pala, ove bi godine očekiva urod od 15 tona, a bez nje bit će puno, puno manje. A i pitanje je kakvo će od tog ploda bit uje, jer kad je velika suša, ono je malo gorče. A stranci takvo ne vole. Korona nam je uništila turizam, pa se dogodilo i to da ljudi nisu uspili prodat ni uje od lani. Neki bi bili sritni da ga prodaju i za manju cinu, a neki neće prodat ništa – veli.

Lučić je nadaleko poznati maslinar s iznimnim uljem, od kojeg se neke sorte, kao što je dužica, mogu bez problema prodati i za po 150 kuna za litru. Kaže nam kako je ovaj tjedan jednom strancu prodao u cugu pet litara. I to je cijena koju drži stalno. Veli nam kako on pred kupcima puni boce nakon što ga probaju. Pa nikada nema ni vraćanja ni reklamacije, i svi zadovoljni.

Zadovoljni su do sada bili i na Visu, koji je svoje zalihe prodavao na svom otoku.

– Lanjsku rekordnu godinu smijenila je loša i nikakva sezona. Toliko loša da ćemo biti sretni ako ulovimo trećinu lanjskog uroda. Ulje smo držali za po 70 do 100 kuna za litru, ali, čujte, povećanje cijene je uvijek moguće – kaže Željko Vojković iz Podstražja.

A na udaru je i Šolta, posebice zapad, od Grohota do Maslinice, koji je pohodila jaka suša. Loše je, katastrofalno, kaže Zlatko Burić, predsjednik Udruge "Zlatna Šoltanka". Skupina maslinara iz ove udruge nedavno je medalje za svoje ekstra djevičansko maslinovo ulje, nakon New Yorka, pobrala i na natjecanjima u Japanu i Dubaiju. Ova im je godina problematična, ali ako kiša padne do kraja rujna, još ima šanse za popravak stanja.

– Suše su sve gore i od ozbiljnog maslinarstva na srednjodalmatinskom području neće u budućnosti biti ništa ako se ozbiljno ne pristupi navodnjavanju. Uz ujedinjavanje maslinarskih snaga, uz pomoć općina i države te sredstvima europskih fondova, trebamo krenuti u projekte navodnjavanja maslinika – veli Burić.

Tagovi: maslinovo ulje, masline, Poljoprivredna zadruga Brača, Zlatna Šoltanka, Ivica Stančić, berba maslina
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
ZAGREB - Solidan rast indeksa i vrlo dobar promet obilježili su četvrtak na Zagrebačkoj burzi.
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE