" /> "> Chomsky: Sudbina Balkana zavisi od sukoba Rusije i Zapada | SEEbiz.eu

Chomsky: Sudbina Balkana zavisi od sukoba Rusije i Zapada

Chomsky: Sudbina Balkana zavisi od sukoba Rusije i Zapada
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.01.2015 / 11:12
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Čuveni svetski antiglobalista Noam Chomsky ocenio je da će sudbina balkanskih zemalja zavisiti od ishoda sukoba Rusije i Zapada, kao i opstanka Evropske unije.
Chomsky je, u interevjuu za jubilarno izdanje lista "Nin", naveo da su obe strane u ukrajinskom sukobu svesne opasnosti dalje eskalacije i izrazio nadu da će naći načina da smanje napetost.

Upitan kako vidi budućnost EU, on je odgovorio: "Evropski projekat se svakako nalazi u opasnosti, ali ima i određene vrline zahvaljujući kojima će možda i prevazići trenutne tinjajuće krize."

Profesor Masačusetskog instituta za tehnologiju ocenio je da neoliberalne politike štednje tokom recesije, koje sprovode Nemačka i finansijske institucije, daju katastrofalne rezultate, posebno u manje razvijenim zemljama. Prema njegovim rečima, gubitak vere u glavne političke partije i samu EU nije iznenađenje.

"Levičarske partije u Grčkoj i Španiji, Syriza i Podemos, blizu su sticanja konkretne političke moći, a njihova politika zasniva se na suprotstavljanju neoliberalnoj ofanzivi, koja je zapravo oblik žučnog kasnog rata koji vodi krupni kapital", rekao je Chomsky.

Na pitanje da li smatra da će Balkan ući u EU, on je odgovorio:

"Ne zna se ni da li će EU opstati, a rezultat trenutnog konflikta između Rusije i Zapada jednako je predvidiv. Sudbina Balkana će zavisiti upravo od razvoja ovih neizvesnih događaja."

Govoreći o američkom ratu protiv Islamske države (ID), Chomsky je ocenio da je politika Vašingtona prema toj ekstremističkoj grupi nekoherentna. On je primetio da su glavne sile koje se protive ID Iran, Sirija i Kurdi bliski Radničkoj partiji Kurdistana, a koje SAD smatraju za neprijatelje.
Tagovi: Noam Chomsky, Balkan, Rusija, Evropska unija, Syriza, Podemos
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi porasli, ohrabruju rezultati američkih kompanija
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi porasli, ohrabruju rezultati američkih kompanija
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle, zahvaljujući ohrabrujućim gospodarskim pokazateljima i novim rekordima burzovnih indeksa na Wall Streetu.
Što je uzrok nedjeljne katastrofe bitcoina?
RASPRODAJA
Što je uzrok nedjeljne katastrofe bitcoina?
NEW YORK - Bitcoin se u nedjelju srušio više od dvanaest posto i pao na najnižu razinu u tri tjedna. Bio je to i najteži dnevni pad bitcoina u dva mjeseca.
Coinbaseov CEO prodao dionice u vrijednosti 291,8 milijuna dolara prvi dan trgovine
PRODAJA
Coinbaseov CEO prodao dionice u vrijednosti 291,8 milijuna dolara prvi dan trgovine
NEW YORK - Glavni izvršni direktor Coinbasea Brian Armstrong prodao je dionice u vrijednosti 291,8 milijuna dolara prvi dan trgovine.
Britanski turisti mogli bi biti dobra vijest za Hrvatsku
PUTOVANJA
Britanski turisti mogli bi biti dobra vijest za Hrvatsku
LONDON - Sjedinjene Američke Države, Gibraltar, Izrael i Island naći će se na 'zelenoj' listi osam zemalja ili teritorija koje britanska vlada planira označiti sigurnima za putovanja od 17. svibnja, prema istraživanju koje je naručio tamošnji sektor putovanja.
Bitcoin potonuo dvanaest posto
KRIPTOVALUTE
Bitcoin potonuo dvanaest posto
NEW YORK - Najpopularnija kriptovaluta potonula je čak dvanaest posto u nedjelju ujutro.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE