GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Chomsky: EU baš i ne želi Srbiju

Chomsky: EU baš i ne želi Srbiju
PERSPEKTIVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.03.2013 / 17:32
Autor: SEEbiz / Nedeljnik / B92
BEOGRAD - Pogodba "Kosovo za Evropu" nije dobra, jer Evropska unija nije oduševljena idejom da joj pristupe Srbi, kaže Noam Chomsky.
"Pristupanje Srbije EU je u ovom trenutku prilično dubiozan potez. Čak i pod uslovom da će vas Evropa prihvatiti, što ni u kom slučaju nije izvesno. Znate, Evropa je veoma rasistički nastrojena prema ideji da u Uniju uđu Srbi, tako da to neće biti tako jednostavno", kaže Chomsky.

Čak i kada bi bila, navodi Chomsky, to ne bi bio ispravan potez, jer EU trenutno srlja u samoubilačkom pravcu, posebno zbog svoje ekonomske politike, koja urušava siromašnije članice.

"U poređenju s njom, američka finansijska politika izgleda veoma progresivna. Sama ideja da nametnete mere štednje državama predstavlja ekonomsku katastrofu, i sada vidimo šta se događa. Svaki normalan ekonomista to vidi, a čak i Međunarodni monetarni fond to vidi", kaže Chomsky.

Noam Chomsky, najvažniji politički mislilac, u ekskluzivnom razgovoru za novi broj "Nedeljnika" navodi da nije iznenađen pregovorima Beograda i Prištine, i da razume pritiske pod kojima je Srbija. Po njemu, bilo je samo pitanje dana kada će Beograd popustiti.

"Postoji taj šablon, da će Zapad podržavati vlast, kakva god da je, dok god ona ispunjava njihove zamisli. Isti slučaj ste imali s Miloševićem tokom osamdesetih i ranih devedesetih", kazao je Chomsky za "Nedeljnik".

Najveći živi intelektualac, u prvom intervjuu za srpske medije posle mnogo godina, objašnjava da iza američke podrške nezavisnom Kosovu stoji dugotrajno geopolitičko promišljanje.

"Inicijativa Amerike usmerena ka bivšoj Jugoslaviji i posebno Kosovu, upravo je zbog održavanja i proširenja američke moći u onome što se geostrateški posmatra kao prilično krucijalan region. Delom zbog Evrope, a delom zbog Bliskog istoka", govori Chomsky.

Chomskynavodi da svetom upravlja sila, ne zakon, niti sentimentalnost.

"Činjenica da su Srbi bili toliko hrabri i toliko delotvorni u borbi protiv nacista nema apsolutno nikakav značaj za Britaniju i Ameriku posle rata. Oni prate svoje interese, interese moći. Nema osećajnosti, nema pravne odgovornosti. Tako funkcioniše svet", kaže Chomsky.

Chomsky dodaje da je Nemačka priznala nezavisnost Hrvatske bez ikakvog obzira prema međunarodnom pravu i bez ikakve brige za srpsku manjinu u Hrvatskoj.

"Naravno da je Jugoslovenska narodna armija priskočila u pomoć srpskoj manjini. Tako da je nemačka inicijativa predstavljala odlučujući korak koji je doneo taj ogromni sukob", navodi Chomsky.

On upozorava da je Evropa suštinski rasističko društvo, koje ne trpi različitost.

"Ne vlada u Evropi, kako je rekao Dobrica Ćosić, samo srbofobija. Fobije su svuda. Neofašističke partije sve su jače - posebno u Mađarskoj i Austriji, ali i u drugim državama. Evropa je veoma rasističko društvo. Oni ne žele različitost, oni žele homogena društva", kaže Chomsky.

U velikom intervjuu "Nedeljniku", objavljenom na deset strana, profesor čuvenog MIT-a, počasni diplomac 37 univerziteta i autor više od stotinu knjiga, govorio je i o ulozi Nemačke u raspadu SFRJ, o Latinskoj Americi posle smrti Chaveza, Arapskom proleću, širenju NATO-a i ocenio da je američka spoljna politika sa Obamom napravila veliki zaokret - i to nagore, jer je postala brutalnija.

Tagovi: Noam Chomsky, Evropska unija, Kosovo, Slobodan Milošević
PROČITAJ I OVO
Što je uzrok nedjeljne katastrofe bitcoina?
RASPRODAJA
Što je uzrok nedjeljne katastrofe bitcoina?
NEW YORK - Bitcoin se u nedjelju srušio više od dvanaest posto i pao na najnižu razinu u tri tjedna. Bio je to i najteži dnevni pad bitcoina u dva mjeseca.
Coinbaseov CEO prodao dionice u vrijednosti 291,8 milijuna dolara prvi dan trgovine
PRODAJA
Coinbaseov CEO prodao dionice u vrijednosti 291,8 milijuna dolara prvi dan trgovine
NEW YORK - Glavni izvršni direktor Coinbasea Brian Armstrong prodao je dionice u vrijednosti 291,8 milijuna dolara prvi dan trgovine.
Britanski turisti mogli bi biti dobra vijest za Hrvatsku
PUTOVANJA
Britanski turisti mogli bi biti dobra vijest za Hrvatsku
LONDON - Sjedinjene Američke Države, Gibraltar, Izrael i Island naći će se na 'zelenoj' listi osam zemalja ili teritorija koje britanska vlada planira označiti sigurnima za putovanja od 17. svibnja, prema istraživanju koje je naručio tamošnji sektor putovanja.
Bitcoin potonuo dvanaest posto
KRIPTOVALUTE
Bitcoin potonuo dvanaest posto
NEW YORK - Najpopularnija kriptovaluta potonula je čak dvanaest posto u nedjelju ujutro.
Dionice Krke najjače od svibnja 2008.
UZLET
Dionice Krke najjače od svibnja 2008.
LJUBLJANA - Glavni ljubljanski indeks SBITOP ove je godine već zabilježio 16 posto rasta, a dionice Krke vratile su se na razinu iznad 100 eura prvi put od svibnja 2008.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE