GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Chomsky: Amerika i NATO vode nas u nuklearni rat (VIDEO)

Chomsky: Amerika i NATO vode nas u nuklearni rat (VIDEO)
UPOZORENJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.11.2014 / 19:44
Autor: SEEbiz
MOSKVA - Američki filozof Noam Chomsky smatra da proširenje NATO-a i američka težnja za hegemonijom mogu izazvati nuklearni rat.

- Novi NATO koji je nastao nakon raspada Sovjetskog Saveza zapravo je američki vođena sila za intervenciju s potpuno drugačijim zadaćama u odnosu na one originalne, kazao je Chomsky za Russia Today.

Mogli bismo se zapravo i zapitati zašto je NATO uopće nastavio postojati nakon Hladnog rata, prisnažio je Chomsky.

- Službeno opravdanje za NATO bila je njegova uloga u obrani Zapadne Europe od Rusije koja je mogla napasti Zapad, kaže Chomsky.

Kada ruske prijetnje početkom 90-ih više nije bilo, moglo se očekivati raspuštanje saveza, no dogodilo se suprotno. NATO se proširio prema ruskim granicama suprotno svim sporazumima, dodaje.

-  Misija NATO-a se promijenila. Službena misija NATO-a postala je kontrola globalnog energetskog sustava, naftovoda. To znači, kontrola svijeta, jasan je Chomsky.

U najgorem scenariju, trenutne međunarodne nestabilnosti, posebno tenzije između SAD-a i Rusije, mogu rezultirati nuklearnim ratom u kojem sve strane mogu biti eliminirane.

- Bili smo već u takvim situacijama ranije, dramatično blizu. Moglo bi se dogoditi ponovno, ali neplanirano, slučajnim interakcijama koje se događaju, kaže Chomsky.

Sa svojim nastojanjima da izolira Rusiju kroz konfrontacije i sankcije, Zapad gura Moskvu prema Istoku, prema bližim vezama s Kinom.

- Trenutne zapadne politike guraju Rusiju u bliži odnos s Kinom i njezinim sustavom. U toj interakciji Rusija je slabiji partner i čini ustupke, ali SAD otvoreno kreira sustav moći koji bi zapravo mogao dovesti do značajnog smanjenja američke globalne dominacije, upozorava Chomsky.

Osvrnuo se i na situaciju na Bliskom istoku. Tvrdi da je američka politika, uključivši i intervenciju u Iraku, stvorila okolnosti u kojima je nastala Islamska država. Kritizira i sadašnju američku koaliciju protiv Islamske države jasno rekavši da je akcija trebala ići kroz Vijeće sigurnosti. To se lako moglo izvesti pa bi u takvoj akciji mogle sudjelovati i Sjedinjene države i Iran. Vjerojatno bi Islamska država ubrzo bila slomljena u tom scenariju, zaključuje Chomsky.

Tagovi: Noam Chomsky, Russia Today, Rusija, Ukrajina, NATO, Islamska država, Bliski istok
PROČITAJ I OVO
Goldman Sachs: Ulažite u euro, zaboravite dolar
PREPORUKE
Goldman Sachs: Ulažite u euro, zaboravite dolar
NEW YORK - Analitičari Goldman Sachsa preporučuju investitorima da ulažu dugoročno u euro u trenutku kad je dolar dotaknuo najniže razine u mjesec i pol dana.
Beogradska berza: Povećan promet, u fokusu akcije Dinare
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Povećan promet, u fokusu akcije Dinare
BEOGRAD - Ukupna vrednost trgovanja na Beogradskoj berzi iznosila je danas 23,7 miliona dinara (201,8 hiljada evra), pri čemu su akcije beogradskog preduzeća za spoljnu i unutrašnju trgovinu "Dinara" odnele tri četvrtine prometa.
Zagrebačka burza: Slab promet, Atlantska plovidba dobitnica dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet, Atlantska plovidba dobitnica dana
ZAGREB - Početak tjedna donio je blagi rast indeksa Zagrebačke burze, ali i nastavak slabog prometa.
Grčka ukida karantenu za građane EU-a i još pet zemalja
POTEZI
Grčka ukida karantenu za građane EU-a i još pet zemalja
ATENA - Grčka uprava za civilno zrakoplovstvo objavila je u ponedjeljak da ukida obveznu karantenu od sedam dana za građane Europske unije i još pet zemalja.
Imovina investicijskih fondova u 2021. porasla za milijardu i pol kuna
RAST
Imovina investicijskih fondova u 2021. porasla za milijardu i pol kuna
ZAGREB - Ukupna neto vrijednost imovine (NAV) svih otvorenih investicijskih fondova s javnom ponudom (UCITS fondovi) u Republici Hrvatskoj krajem ožujka 2021. iznosila je 19,3 milijarde kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE