GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ČEZ izgubio spor protiv Vlade RS

ČEZ izgubio spor protiv Vlade RS
SPOROVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.08.2011 / 08:46
Autor: SEEbiz / Nezavisne novine
BANJA LUKA - Češka energetska kompanija (ČEZ) izgubila je pokrenuti spor protiv Vlade RS za neuspjeli zajednički projekat izgradnje termoelektrane Gacko 2, zbog čega su Česi za troškove sudskog procesa u kasu RS bili prinuđeni uplatiti 100.000 evra, saznaju "Nezavisne".
To proizilazi iz djelimične presude od 7. jula ove godine kojom se Međunarodni arbitražni sud pri Međunarodnoj trgovinskoj komori (ICC) u Parizu proglasio nenadležnim za proces protiv Vlade RS zaključujući da ona nije strana u sporu u kojem je ČEZ tretirao kao trećetuženu.

Postupak pred tribunalom po tužbi ČEZ-a se nastavlja, ali sada samo protiv prvo i drugotuženih - Rudnika i termoelektrane Gacko i "Elektroprivrede RS". Presuda po tom dijelu tužbe očekuje se na ljeto 2013. godine.

ČEZ je međunarodnu arbitražu protiv RiTE Gacko, "Elektroprivrede RS" i Vlade RS pokrenuo 19. maja 2009. u Parizu zbog, navodnog, odustajanja tuženih strana od izgradnje druge faze TE Gacko sa odštetnim zahtjevom od 60 miliona evra.

Sud je, međutim, u postupku ocjenjivanja nadležnosti utvrdio da Vlada RS nije bila inicijalna strana u Sporazumu o implementaciji projekta izgradnje TE Gacko 2, koji su 16. maja 2007. sklopili ČEZ, "Elektroprivreda RS" i Rudnik i termoelektrana Gacko.

U presudi, koja je u posjedu "Nezavisnih", obrazloženo je da pisana izjava Milorada Dodika, tadašnjeg premijera RS, o podršci projektu od 4. decembra 2006, priložena uz sporazum, "nije dovoljna da dokaže da je namjera Vlade RS bila da postane inicijalna strana".

U Vladi RS su izrazili zadovoljstvo ishodom dijela spora protiv ČEZ-a ocjenjujući je svojevrsnom pobjedom u pravnom, moralnom, ali i finansijskom smislu, potvrđujući da im je ČEZ već uplatio 100.000 evra na ime troškova procesa.

"Do ovakvog ishoda došlo je zahvaljujući bivšem ministru industije, energetike i rudarstva RS Slobodanu Puhalcu, koji je osmislio cijeli koncept i strategiju našeg nastupa pred Međunarodnom trgovinskom komorom, i svjedočenju sadašnje ministrice za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenke Golić koja je iznijela krunske dokaze o neargumentovanosti ČEZ-ovih navoda protiv Vlade", kazao je Milan Baštinac, pomoćnik ministra za elektroenergetiku RS.
Tagovi: ČEZ, Vlada RS, RiTE Gacko
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Atlantic Grupa u fokusu, Dukat dobitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic Grupa u fokusu, Dukat dobitnik dana
ZAGREB - Kraj tjedna donio je korekciju indeksa na Zagrebačkoj burzi no i znatno veći promet no prethodnih dana.
Cijene svinjetine u Njemačkoj snažno pale zbog zaraze u velikoj klaonici
MESO
Cijene svinjetine u Njemačkoj snažno pale zbog zaraze u velikoj klaonici
BERLIN - Cijene svinjetine u Njemačkoj naglo su pale nakon zatvaranja klaonice Toennies među čijim se radnicima proširila zaraza koronavirusom, pa su poljoprivrednici prisiljeni prodavati životinje po niskim cijenama.
Ekocid u malostonskom zaljevu: Školjkama prijeti masovni pomor
UŽASNO
Ekocid u malostonskom zaljevu: Školjkama prijeti masovni pomor
METKOVIĆ - Je li na jugu hrvatskog jadrana na pomolu novi ekocid koji će katastrofalne posljedice imati na domaću marikulturu i u konačnici gastronomiju. Udruga Stonski školjkari obavijestila je javnost pismom u kojem ukazuje na problematiku lokacije i tehnologije odabrane za izgradnju novog Županijskog centra za gospodarenje otpadom (CGO) u Lučinom razdolju.
Korona povećala plaćanje karticama
KARTICE
Korona povećala plaćanje karticama
BEOGRAD - Tokom maja korisnici su 70 odsto više plaćali Visa karticama u odnosu na mart mesec prošle godine. To, kako je saopštila ova kartičarska kompanija, pokazuju rezultati prvog regionalnog istraživanja "U korak sa digitalnom budućnošću" sprovedeno na uzorku od 500 korisnika kartica u zemljama regiona, starosti od 18 do 55 godina.
Gradonačelnik Novalje traži zabranu održavanja svih zabava na Zrću i Katarelcu
ZAHTJEVI
Gradonačelnik Novalje traži zabranu održavanja svih zabava na Zrću i Katarelcu

NOVALJA - Stožer civilne zaštite Grada Novalje održao sjednicu putem videokonferencije nakon čega su objavljeni detalji važni za trenutnu situaciju po pitanju provođenja protuepidemijskih mjera na tome području.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE