GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Četrnaest godina od smrti Vlade Gotovca

Četrnaest godina od smrti Vlade Gotovca
SJEĆANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.12.2014 / 12:31
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Filozof, pjesnik i političar Vlado Gotovac umro je na današnji dan 2000. godine.
Rođen je u Imotskom, 18. rujna 1930. Osnovnu školu pohađao je u Prnjavoru (BiH), Župi Biokovskoj i Lovreču, a gimnaziju u Imotskom i Zagrebu gdje je i maturirao na Klasičnoj gimnaziji. Diplomirao je filozofiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Od 1955. do uhićenja 1972. (kada je bio glavni urednik Hrvatskog tjednika), Gotovac je zaposlen kao novinar i urednik Redakcije kulture i drame na Radioteleviziji Zagreb. Bio je glavni urednik Hrvatskog tjednika za vrijeme Hrvatskog proljeća (posebno je značajan Gotovčev uvodnik Čuvanje nade, posljednjeg izvanrednog broja Hrvatskog tjednika). Kao jedan od Proljećara osuđen je na četiri godine zatvora i tri godine gubitka građanskih prava, kao i prava zaposlenja u državnoj službi, prava na objavljivanje i zabranu javnog nastupa.

Zbog intervjua Švedskoj televiziji 1977., ponovno je osuđen na dvije godine zatvora i četiri godine gubitka građanskih prava.

Vlado Gotovac se konačno zapošljava na Hrvatskoj radioteleviziji kao savjetnik direktora 1990. Kratko nakon toga, izabran je za predsjednika Matice hrvatske (osnovana 1842.). Godine 1992. Gotovac je kao kandidat HSLS-a izabran u Hrvatski sabor. Tamo se prometnuo u jednoj od najrječitijih i najvatrenijih kritičara Franje Tuđmana, čiji je režim optuživao za autoritarnost.

Kao jedan od najuglednijih opozicijskih političara, godine 1996. daje ostavku na mjesto predsjednika Matice i biva izabran za čelnika HSLS-a. Međutim, za tzv. zagrebačke krize ispostavilo se kako postoje dvojbe oko njegove praktične političke vještine, te je ugled njegove stranke ozbiljno narušen pregovorima koje je vodio s vladajućom strankom HDZ.

Na izborima 1997. kandidirao se za predsjednika Republike. Za vrijeme izbornog skupa u Puli ga je fizički napao i udarcem u glavu ozlijedio pripadnik elitne Tuđmanove gardijske jedinice. Incident nije imao učinka na izbore, gdje je završio na trećem mjestu iza Tuđmana i SDP-ovog kandidata Zdravka Tomca.

Nakon toga je došlo do borbe za vlast između Gotovca i Dražena Budiše. Gotovac je na stranačkoj konvenciji poražen, te je zajedno s pristašama izašao iz HSLS-a i formirao Liberalnu stranku, čiji je postao čelnik. Nakon raskola na 7. Saboru HSLS-a okuplja istinske hrvatske liberale i osniva novu političku stranku centra – Liberalnu stranku. Na Osnivačkom saboru stranke izabran za predsjednika Liberalne stranke.

Objavio je zbirke pjesama:

Pjesme od uvijek (1956), Opasni prostor (1961), Jeka (poema, 1961), I biti opravdan (poezija i eseji 1963), Osjećanje mjesta (1964), Zastire se zemlja (1967), Približavanje (1968), Prepjevi po sjećanju (1968), Čarobna špilja (1969), Sporne sandale (1970), Sadržaj vjetra; poetsko-grafička mapa s Edom Murtićem (1971), Zabranjena vječnost (1987) Crna kazaljka (1991), Čekati sjevernije (1995), Crna jedra; poetskografička mapa s Edom Murtićem (1995); te eseja, fragmenata, književnih i društvenih polemika: Princip djela, U svakodnevnom, Moj slučaj, Isto, Znakovi za Hrvatsku, Zvjezdana kuga, a tijekom 1971. objavljuje treći svezak knjige Autsajderski fragmenti koja je odmah zabranjena.

Posthumno su objavljene knjige: Crna jedra (Institut Vlado Gotovac, Zagreb 2002; izbor i predgovor Čedo Prica), Razvijanje pjesme (MH, Zagreb 2002; priredila Jelena Hekman), sedam svezaka Djela GOTOVAC (NZ Globus, Zagreb 1995; uredila Jelena Hekman), Posude s vatrom (Litteris, Zagreb 2005; izbor i pogovor Tea Benčić Rimay), Likovni obzori Vlade Gotovca (Institut Vlado Gotovac, Zagreb 2005, priredila Biserka R. Plančić), prijevodi poezije i tekstova na talijanski i engleski jezik; CD na kojem Gotovac govori svoje stihove uz glazbenu pratnju Boška Petrovića.

Gotovac definira poeziju kao pad u živi jezik, u neizvjesnost, ona je za njega povlastica, ona je posebnost čina, ona je britkost za misao, za život, za ispunjenje, čistoća sama - pjesma je zaštićena odsutnošću svega ostaloga. Fasciniran unutrašnjim oblikom pjesme, on joj i prilazi iznutra, primjećuje njene elipse i krugove, njenu uzvišenu semantičnost, njenu opasnost u zbilji, njeno podsjećanje na nesvjestice ljudskog roda. Gotovac od prvog do zadnjeg stiha koji je ispisao teži uspostavljanju poezije ljubavi i tolerancije, razumijevanja, odgovornosti; pronalazi jezik koji kreira pjesmu spoznaje, pronalazi Pjesmu koja ima moć, poštenje, savjest i dostojanstvo.

Nažalost, proročanski zvuče riječi Vlade Gotovca koje je jednom prilikom napisao o Hrvatskoj, njezinoj politici i stanju duha.

"Sve je u Hrvatskoj zdrobljeno, pretvoreno u zgode, u epizode, u djelovanje raznih interesnih grupa – u kojima se nadmeću pojedinci, svaki za svoj račun – i nema drugih mjerila i nema drugih ciljeva; samo se još trivijalne fraze patetično prikazuju kao nada nacije, da bi se izigrala dubina politike i veličina njezine uloge. To je ponašanje cinične i provincijski nemarne samodostatnosti, ona je za sebe uvijek i početak i kraj. Hrvatska je na taj način ne samo zdrobljena nego i posve isključena s povijesnog fronta suvremenog svijeta, gurnuta na njegovu periferiju, gdje se obavljaju zaostali poslovi provincijâ – bili to ratovi ili programi obnove, svejedno."

"Stroj za mljevenje Hrvatske – kako izigrati demokraciju", kolumna, Feral Tribune, 21.6.1999.

Tagovi: Vlado Gotovac, Matica Hrvatska, Hrvatski tjednik, HSLS, Dražen Budiša, TV Zagreb, HRT
PROČITAJ I OVO
U Hrvatsku ovaj vikend ušlo 93.000 putnika, daleko manje nego rekordne 2019.
POČETAK SEZONE
U Hrvatsku ovaj vikend ušlo 93.000 putnika, daleko manje nego rekordne 2019.
ZAGREB - S prvim pravim ljetnim vikendom stigao je i toliko očekivani val turista. U Hrvatskoj ih je trenutačno oko 290 tisuća, među kojima 250 tisuća inozemnih. Više od pola boravi ih u Istri i na Kvarneru, najviše Nijemaca, Slovenaca, Austrijanaca, Čeha i Poljaka.
Britanski turoperatori u srijedu će danom akcije pozvati vladu da olakša putovanja
PUTOVANJA
Britanski turoperatori u srijedu će danom akcije pozvati vladu da olakša putovanja

LONDON - Britanske aviokompanije i turoperatori planiraju „dan akcije“ za srijedu čime bi vladu koja obeshrabruje putovanja Britanaca u popularne destinacije, a među njima je i Hrvatska, pritisnuli da ublaži ograničenja prije vrhunca sezone godišnjih odmora.

Snažan lipanjski rast na Kvarneru daje nadu u dobru turističku sezonu
DOBRE NAZNAKE
Snažan lipanjski rast na Kvarneru daje nadu u dobru turističku sezonu
RIJEKA - Ljeto koje će i kalendarski početi u ponedjeljak te sve bolja epidemiološka situacija u Hrvatskoj i više su nego dobar nagovještaj obećavajuće turističke sezone koja se, sudeći po velikom broju vozila na graničnim prijelazima, polako zahuktava.
Splitsko-dalmatinska županija: Hoteli bi mogli imati bolju špicu sezone nego rekordne 2019.
OPTIMIZAM
Splitsko-dalmatinska županija: Hoteli bi mogli imati bolju špicu sezone nego rekordne 2019.
SPLIT - Najave za špicu sezone zasad su fenomenalne - u velikim hotelskim lancima čak i bolje nego za rekordnu 2019. godinu.
U Crnoj Gori 35.000 turista, 60% u odnosu na 2019.
TURIZAM
U Crnoj Gori 35.000 turista, 60% u odnosu na 2019.
PODGORICA – Prema podacima Nacionalne turističke organizacije (NTO), u Crnoj Gori trenutno boravi 35.000 turista, što je 60 odsto nego u istom periodu 2019. godine, saopštio je danas crnogorski ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE