GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Četiri kineske kompanije i Končar u utrci za HE Vranduk

Četiri kineske kompanije i Končar u utrci za HE Vranduk
TENDERI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.05.2014 / 08:09
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Interes za izgradnju HE "Vranduk", prioritetnog hidroenergetskog objekta Elektroprivrede BiH, iskazalo je 12 kompanija i konzorcija iz Italije, Turske, Španije, Rumunije, Austrije, Hrvatske, Kine, Slovenije i BiH.

Procedura otvaranja prijava (aplikacija) na Međunarodni javni poziv za pretkvalifikaciju kompanija i konzorcija za izgradnju HE „Vranduk" obavljena je 29. aprila 2014. godine u JP Elektroprivreda BiH. Pretkvalifikacionu dokumentaciju otkupilo je 56 kompanija.

U okviru priprema za početak izgradnje, Elektroprivreda BiH uporedo s provedbom Međunarodnog javnog poziva za pretkvalifikaciju, uz finansiranje vlastitim sredstvima obavlja pripremne i istražne radove na lokaciji Hidroelektrane i sprovodi drugu fazu eksproprijacije nekretnina.

Prijave na Međunarodni javni poziv za pretkvalifikaciju dostavili su:

1. Cooperativa Muratori & Cementisti – C.M.C. DI RAVENNA – Italija
2. Garanti Koza Inşaat Sanayi ve Ticaret A.S. -Turska
3. Kolin Insaat Turizm Sanayi ve Ticaret A.S. – Turska
4. Consortium – RIKO D.O.O. – Slovenija i EURO ASFALT D.O.O SARAJEVO – BiH, Lead Partner RIKO D.O.O.
5. S.C. HIDROCONSTRUCTIA S.A. – Rumunija
6. JV STRABAG AG / Končar inžinjering za energetiku i transport, Lead Partner Strabag AG – Austrija i Hrvatska
7. China International Water & Electric Corp. – Kina
8. JV of Abeinsa Ingenieria y Construction Industrial S.A., Teyma, Gestion de Contratos de Construccion e Ingenieria S.A. and NTF INSAAT TICARET LIMITED SIRKETI, Lead Partner Abeinsa Ingenieria y Construction Industrial S.A. – Španija i Turska
9. POWERCHINA LIMITED – Kina
10. CENGİZ İNŞAAT SANAYİ VE TİCARET A.Ş. – Turska
11. DONGFENG ELECTRIC CORPORATION LIMITED – Kina
12. TELLHOW SCI-TECH CO., LTD – Kina

U narednoj fazi postupka biće izvršena evaluacija dostavljenih prijava. Kompanijama i konzorcijima koji budu zadovoljili kriterije Međunarodnog javnog poziva, biće upućen poziv za dostavu ponuda.

Međunarodni javni poziv za pretkvalifikaciju kompanija i konzorcija za izgradnju HE "Vranduk" realizuje se prema procedurama nabavke međunarodnih finansijskih institucija, Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicijske banke, koje izgradnju Hidroelektrane kreditiraju u iznosu 63,5 miliona eura.

Uz opšte kriterije Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicijske banke, kompanije moraju ispuniti i kriterije koje nalaže specifičnost projekta izgradnje HE "Vranduk". Ključni kriteriji su da je kompanija u posljednih pet godina ostvarila prihod od 40 miliona eura na poslovima izgradnje hidrokapaciteta karakteristika kao što je HE "Vranduk", odgovarajući stručni kadar i oprema, finansijska stabilnost i pravni kredibilitet.

HE "Vranduk" je planirana kao protočno postrojenje derivacionog tipa sa više objekata koji će funkcionalno predstavljati jednu cjelinu. Ukupna snaga HE "Vranduk" iznosiće oko 20 MW, dok je predviđena godišnja proizvodnja 96,38 GWh, saopšteno je iz JP EPBiH.

Tagovi: HE Vranduk, Končar, China International Water & Electric Corp., Power China, Riko, Dongfeng electric corporation, Strabag, Tellhow sci-tech
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Posao za Suzuki lansirao dionice AD Plastika
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Posao za Suzuki lansirao dionice AD Plastika
ZAGREB - Utorak je na Zagrebačkoj burzi donio rast indeksa, ali i slabašan promet.
Kongres hotelijera i kampinga: Turistička 2021. teška, ali moguće bolja od 2020.
TURIZAM I KORONA
Kongres hotelijera i kampinga: Turistička 2021. teška, ali moguće bolja od 2020.
ZAGREB - Hotelijeri vjeruju da 2021. turistički neće biti laka godina, ali da bi mogla biti bolja nego ova s obzirom na stečena iskustva u pandemiji te uz dobru pripremu, nastavak suradnje javnog i privatnog sektora i u svjetlu očekivanja cjepiva, istaknuto je u utorak na prvom danu online kongresa hotelijera i kampinga.
Ministarstvo financija izdalo jednogodišnje trezorce u iznosu od dvije milijarde kuna
TREZORCI
Ministarstvo financija izdalo jednogodišnje trezorce u iznosu od dvije milijarde kuna
ZAGREB - Ministarstvo financija u utorak je na aukciji prodalo dvije milijarde kuna jednogodišnjih trezorskih zapisa, što je za 400 milijuna kuna više od planiranoga, uz i nadalje nisku kamatnu stopu od 0,06 posto.
Euro blizu najviših razina u tri mjeseca prema dolaru
FOREX
Euro blizu najviših razina u tri mjeseca prema dolaru
LONDON - Tečaj eura u utorak se na međunarodnim tržištima zadržao nedaleko najviših razina u tri mjeseca prema dolaru, u kontekstu očekivanja novih monetarnih poticaja u SAD-u koja pritišću dolar.
Turska prodala 10 posto Istanbulske burze katarskom suverenom fondu
PRODAJA
Turska prodala 10 posto Istanbulske burze katarskom suverenom fondu
ANKARA - Turski fond bogatstva (TWF) objavio je u ponedjeljak da je prodao 10 posto dionica jedine burze u državi Borsa Istanbul Qatar Investment Authorityju (QIA) za 200 milijuna dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE