GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cerar najavljuje protutužbe protiv Hrvatske i BiH

Cerar najavljuje protutužbe protiv Hrvatske i BiH
PROTUTUŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.07.2014 / 15:39
Autor: SEEbiz / Novi list
LJUBLJANA - Nakon presude Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu koja je šokirala Sloveniju, jednog od najvećih, ako ne i najvećeg međunarodno-pravosudnog udarca što ga je pretrpjela slovenska politička elita od stjecanja neovisnosti – a konačna presuda kojom je Sloveniji naloženo da u roku od godinu dana isplati štediše Ljubljanske banke s kamatama to svakako jest – Slovenija razmišlja o protuudaru.
Pobjednik nedavnih izvanrednih parlamentarnih izbora i najvjerojatniji budući premijer Miro Cerar priznaje kako Slovenija razmišlja o protutužbama i tužbama protiv Hrvatske i Bosne i Hercegovine zbog kršenja sporazuma o sukcesiji, piše Novi list.

Treba razmisliti o korištenju svih političkih i pravnih sredstava mirnog rješavanja sporova protiv svih kršenja i kršitelja sporazuma o sukcesiji iz 2001. godine, kazao je Cerar u intervjuu ljubljanskom Dnevniku dodavši da će se presuda iz Strasbourga negativno reflektirati na slovenski proračun i zahtijevati izmjene slovenskog zakonodavstva, iako je to u suprotnosti s važećim sporazumom o sukcesiji iz 2001. godine.

Cerar najavljuje da će Slovenija poštovati presudu, pozivajući i sadašnju vladu da započne pripremu sistemskih mjera koje će omogućiti provedbu presude. Naime, presude Europskog suda za ljudska prava nisu neposredno izvršive u Sloveniji, nego će slovenski parlament najvjerojatnije morati donijeti poseban zakon kojim će osigurati provedbu presude i obeštećenje neisplaćenih štediša Ljubljanske banke.

Cerar, dakle, najavljuje i protutužbe protiv Hrvatske i BiH. Iako nije dodatno obrazlagao o kakvim je točno »pravnim sredstvima« protiv »svih kršenja i kršitelja« sporazuma o sukcesiji riječ, budući slovenski premijer najvjerojatnije misli na moguću tužbu zbog kršenja sporazuma o sukcesiji pred Međunarodnom sudu pravde u Haagu (ICJ).

Tagovi: Miro Cerar, Ljubljanska banka, sukcesija SFRJ
PROČITAJ I OVO
Španjolska pooštrava regulativu za oglašavanje kriptovaluta
KRIPTOVALUTE
Španjolska pooštrava regulativu za oglašavanje kriptovaluta
MADRID - Španjolska će pooštriti pravila o oglašavanju kriptovaluta jer želi osigurati da ulagači budu svjesni rizika povezanih s kriptovalutama, nedavno je objavio državni regulator burze. Nova pravila stupaju na snagu u veljači.
Potražnja za medom nikad nije bila veća
MED
Potražnja za medom nikad nije bila veća
ZAGREB - Potražnja za medom nikad nije bila veća. Cijene idu i do 90 kuna za kilogram, a police se pune medom iz uvoza.
Dolar ojačao prema košarici valuta, euro oslabio
TJEDNI FOREX
Dolar ojačao prema košarici valuta, euro oslabio
ZAGREB – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna porasla jer u očekivanju povećanja kamata američke središnje banke rastu prinosi na tamošnje državne obveznice.
Svjetska tržišta: Indeksi oštro pali, Fed uskoro povećava kamate
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Indeksi oštro pali, Fed uskoro povećava kamate
ZAGREB – Na Wall Streetu su cijene dionica pale i prošloga tjedna, trećega zaredom, a pale su i ostale najveće svjetske burze jer će uskoro zbog visoke inflacije američka središnja banka povećati kamatne stope.
Zagrebačka burza: CROBEX pao nakon sedam tjedana rasta
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: CROBEX pao nakon sedam tjedana rasta
ZAGREB - Crobex indeks Zagrebačke burze protekloga tjedna je blago pao, prekinuvši 7-tjedni pozitivni niz, ponajviše zbog oštre korekcije na kraju tjedna, dok je Crobex10 uspio završiti tjedan s blagim plusom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE