GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cena pšenice nastavila da raste

Cena pšenice nastavila da raste
PRODUKTNA BERZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.11.2014 / 15:56
Autor: SEEbiz / Beta
NOVI SAD - Kontinuitet velikog porasta cene pšenice i blagog pada cene kukuruza u trgovini na Produktnoj berzi u Novom Sadu nastavljen je drugu sedmicu zaredom, objavila je u petak ta poljoprivredna berza.
Kako se navodi u saopštenju, povećana ponuda na tržištu pšenice i tražnje na tržištu kukuruza su rezultirali sasvim solidnim prometom u trgovanju preko organizovanog berzanskog tržišta koje je u ovoj sedmici iznosilo 2.520 tona robe, uz finansijsku vrednost od 47.5 miliona dinara.

Količinski obim prometa je sasvim približan prometu iz prethodne nedelje ili preciznije manji za 3,56 odsto, dok je finansijska vrednost, što zbog rasta cene pšenice, što zbog većeg prisustva soje u trgovanju veća za 14,83 odsto u odnosu na isti pokazatelj iz prethodne nedelje.

Navodi se da se pšenicom najčešće trgovalo po ceni od 20 dinara za kilogram, bez poreza na dodatu vrednost (PDV), što je porast od 6,22 odsto u odnosu na cenu u prethodnoj nedelji.

Napominje se da je to bila gravitrajuća cena, ali i da je u ovoj sedmici registrovana nova rekordna ovosezonska cena pšenice koja je iznosila 20,1 dinara, bez PDV.

Prema stručnjacima Produktne berze, nepovoljni vremenski uslovi za razvoj ozime pšenice na američkom kontinentu, kao i sve zaoštreniji politički i vojni odnosi dva velika proizvodjača pšenice Rusije i Ukrajine osnovni su razlog rasta cene ove žitarice na medjunarodnom tržištu.

Ta okolnost, kako ističu, svakako generiše dešavanja i na našem tržištu.

Dodaje se da su na srpskom tržištu kukuruza dve povoljne okolnosti su išle na ruku izvoznicima. Prva je pad dinarske cene, a druga pad vrednosti domaće valute, što izvoznici koriste za što veće nabavke, tako da je upravo ovaj segment tražnje bio najprisutniji na tržištu kukuruza.

Tagovi: pšenica, Produktna berza, tržišta-roba, žitarice, kukuruz
PROČITAJ I OVO
Turska zabranila izvoz limuna
ZABRANE
Turska zabranila izvoz limuna
BEOGRAD - Turska je zbog rasta tražnje i podmirivanja sopstvenog tržišta zabranila izvoz limuna do avgusta i ova ograničenja mogla bi da dovedu do nestašice ovog voća na tržištu Srbije i drugih zemalja, izjavio je Rasim Ljajić, ministar trgovine.
Bitcoin prošao znatno bolje od američkih indeksa u prvom kvartalu
KRIPTOVALUTE
Bitcoin prošao znatno bolje od američkih indeksa u prvom kvartalu
NEW YORK - Bitcoin je pao manje od glavnih američkih dioničkih indeksa u prvom tromjesečju, ali još uvijek nije dokazano da može djelovati kao "sigurno utočište" u vrijeme tržišnih previranja.
Beogradska berza: Uzleteli indeksi, Aerodrom Nikola Tesla skočio 20%
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Uzleteli indeksi, Aerodrom Nikola Tesla skočio 20%
BEOGRAD - Indeksi Beogradske berze zabeležili su danas snažan oporavak, pri čemu je akcija Aerodroma “Nikola Tesla” ostvarila rekordan skoki od 20 procenata.
Kako je domišljati njemački poljoprivrednik riješio problem radne snage?
SEZONCI
Kako je domišljati njemački poljoprivrednik riješio problem radne snage?
BERLIN - U Njemačkoj se strahuje da bi ove godine moglo ponestati voća i povrća, a ono kojega će i biti vjerojatno u drastično manjim omjerima, zasigurno će poskupjeti.
Hrvatska plaća najskuplju premiju na zaduživanje u posljednjih trinaest mjeseci
ZADUŽIVANJE
Hrvatska plaća najskuplju premiju na zaduživanje u posljednjih trinaest mjeseci
ZAGREB - Promijenjene okolnosti na financijskim tržištima poskupjele su i prinose na državne vrijednosne papire.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE