GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Čelnici Dubrovnika i CLIA: Oporavak kruzing tržišta u drugom dijelu godine

Čelnici Dubrovnika i CLIA: Oporavak kruzing tržišta u drugom dijelu godine
KRUZERI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.02.2021 / 12:46
Autor: SEEbiz / H
DUBROVNIK - Predstavnici krovnog međunarodnog udruženja kruzing industrije CLIA na video sastanku s čelnicima grada Dubrovnika izrazili su optimizam da će se to tržište oporaviti potaknuto nastavkom cijepljenja te nakon uklanjanja restrikcija za međunarodna putovanja, izvijestili su iz Grada Dubrovnika.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković i njegova zamjenica Jelka Tepšić u tom su video pozivu s predstavnicima CLIA-e (Cruise Lines International Association) razgovarali o oporavku kruzing turizma, stanju na tržištu kružnih putovanja i pokretanju operacija u sezoni 2021.

Glavni direktor CLIA-e za tržište Europe i Ujedinjenog Kraljevstva Ukko Metsolom tom je prilikom podsjetio da je tržište kružnih putovanja i u prošlosti uspješno prevladalo teške posljedice koje su se izrazito negativno odrazile na poslovanje te industrije, poput terorističkog napada 11. rujna ili financijske krize 2008. godine.

Naglasio je da se na brodovima za kružna putovanja i u cijeloj toj industriji velika pažnja posvećuje zdravstvenim i sigurnosnim protokolima, koja su kruzing društva usvojila još prošle godine, kao i da su članice udruženja od srpnja prošle godine zabilježile 200 tisuća putnika bez većih, odnosno bez ikakvih incidenata.

Direktorica CLIA-e za Mediteran Maria Deligianni istaknula je da su Hrvatska i Dubrovnik na mapi CLIA-e u sezoni 2021., poručujući da je nužno, kako prenose iz Grada Dubrovnika, pridobiti povjerenje državnih institucija u Hrvatskoj u uspostavljene sigurnosne i zdravstvene standarde jer se društva moraju na vrijeme pripremiti za pokretanje poslovanja.

"Grad Dubrovnik će stoga već idućeg tjedna dogovoriti radni sastanak između CLIA-e i odgovornih predstavnika nadležnih ministarstava, poput Ministarstva zdravstva, Ministarstva unutarnjih poslova kao i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a kako bi se pravovremeno uspostavio dijalog i uspješno nadišle sve eventualne poteškoće", zaključuju iz Grada Dubrovnika.

Kruzing kao segment turističke industrija je uz putničke agencije među najpogođenijima pandemijom, a iako nema još kompletnih podataka pad broja kružnih putovanja velikih brodova i putnika na njima u svijetu u 2020. se procjenjuje da je iznad 90 posto u odnosu na rezultate iz rekordne 2019.

Te su godine, po podacima CLIA-e, kruzing kompanije-članice tog udruženja, na putovanjima svojih kruzera imali gotovo 30 milijuna putnika, a njihov broj, kao i broj kruzing putovanja te brodova kojima plove se povećavao svake godine od 2009. do 2020.

Slično kao i u svijetu, i u Hrvatskoj je u 2020. došlo do velikog pada kružnih putovanja stranim brodovima, kojih je na Jadranu bilo više od 90 posto manje nego u 2019., a i ono što je ostvareno bilo je u prva dva mjeseca 2020., prije jačeg širenja pandemije po Europi i u Hrvatskoj.

Najviše putovanja kruzera odnosno uplovljanja u hrvatske morske luke ostvareno je upravo u Dubrovniku, koji je zbog velikog pada tog prometa zabilježio i veliki gubitak prihoda od kruzera.

Tagovi: Dubrovnik, Cruise Lines International Association, kruzeri u Dubrovniku, Mato Franković, Jelka Tepšić, Maria Deligianni, Dubrovnik
PROČITAJ I OVO
Pandemija smanjila konzumaciju piva u Češkoj
PIVO
Pandemija smanjila konzumaciju piva u Češkoj
PRAG - Konzumacija piva u Češkoj pala je u pandemijskoj 2020. godini na najnižu razinu u gotovo 60 godina, pokazali su podaci udruge pivara.
Puni profil Ipsilona do tunela Učka otvorit će se znatno prije roka
IPSILON
Puni profil Ipsilona do tunela Učka otvorit će se znatno prije roka
PULA - Jučerašnje otvaranje Parka narodnog ustanka u Pazinu, gdje je Bina Istra bila donator, bila je prigoda da upitamo direktora upravljanja i održavanja Christiana Santalezu kako napreduju radovi na Ipsilonu.
Kina bi mogla testirati svoju digitalnu valutu na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu
TEST
Kina bi mogla testirati svoju digitalnu valutu na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu
PEKING - Kina bi mogla testirati svoju digitalnu valutu među stranim sportašima na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022. godine.
Svjetska potrošnja vina najmanja od 2002.
VINO
Svjetska potrošnja vina najmanja od 2002.
PARIZ - Svjetski potrošnja vina u 2020. godini pala je za tri posto u odnosu na 2019., na najnižu razinu od 2002. godine, navodi se u izvješću koje je objavila Međunarodna organizacija za vinogradarstvo i vinarstvo.
Stratezi JPMorgana zabrinuti za bitcoin
BITCOIN
Stratezi JPMorgana zabrinuti za bitcoin
NEW YORK - Kad je u posljednjih nekoliko navrata Nikolaos Panigirtzoglou svjedočlio ovako negativnom trendu u cijeni bitcoina, kupci bi se vratili i spriječili dublju korekciju. Ovoga puta, strateg JPMorgana je zabrinut.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE