GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Čeka nas ozbiljno poskupljenje mesa

Čeka nas ozbiljno poskupljenje mesa
MESO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.01.2022 / 07:29
Autor: SEEbiz / jutarnji.hr
ZAGREB - Purex, jedan od najzanimljivijih integriranih sustava proizvodnje purećeg i pilećeg mesa i prerađevina od svinjskog mesa, posluje stabilno i prošle je godine ostvario 70 milijuna kuna prihoda.

Profitabilnost poslovanja te obiteljske tvrtke, koja je prošla težak razvojni put zbog inzistiranja na visokim standardima primjerenim organskoj i ekološkoj proizvodnji, ni u jednom trenutku, prema riječima vlasnika i direktora Milivoja Dragoševića, nije dovedena u pitanje iako je zbog porasta ulaznih troškova malo manja nego lani.

“Nemamo posebnih problema osim što je općenito u sektoru stočarstva vidljiv problem rasta cijena sirovina stočne hrane. S druge strane, cijena mesa još je diskontna. Slična je situacija u mljekarstvu, uzgoju svinja i peradi, a malo se, doduše, oporavila cijena junetine. Takva situacija nije samo kod nas nego u čitavoj Europi. Doduše, u većini zemalja Europske unije stočarski sektor ima ozbiljnije mjere podrške dok su kod nas subvencije kojima bi se takva situacija trebala premostiti male”, ističe Dragošević, koji smatra da je rast cijena mesa neizbježan, piše Jutarnji list.

“Problem je sektorski i moja je procjena je da će se takva situacija odraziti na rast cijena mesa. Poskupljenje se može očekivati krajem prvog kvartala. To, nažalost, nije dobro za kupce i potrošače i svakako će se odraziti na standard građana, ali drugog izlaza, očito, nema. Ako se cijena mesa ne poveća, u ovakvoj situaciji neće ga imati tko proizvoditi. Ne mogu cijene u maloprodaji biti niže od proizvodnih”, objašnjava Dragošević.

Na pitanje koliko bi mogle porasti cijene, Dragošević kaže da je to teško prognozirati, ali smatra da rast neće biti manji od 30 posto.

“Ove nam godine situaciju otežava i ptičja gripa, zbog koje je u europskim zemljama dio peradi uništen. Mi, na sreću, još nemamo tih problema jer u blizini nemamo slučajeva detektiranog virusa ptičje gripe. Osim toga, naša je perad u zatvorenim objektima. Situacija vezana uz virus ptičje gripe može se odraziti na smanjenje proizvodnje mesa peradi, a to također može utjecati na cijenu na tržištu”, napominje on.

Što se tiče Purexa, Dragošević otkriva da su u ovoj godini u proizvodnji zaposlili 20 novih radnika, i to uglavnom iz inozemstva jer, nažalost, domaći radnici nisu zainteresirani za ovu vrstu poslova.

Zaposlili su i desetak domaćih radnika u prodaji.

“U tom se dijelu još može pronaći dobar domaći kadar. Već nam je stiglo petnaestak radnika iz Nepala i Filipina, a očekujemo ih još pet, šest uskoro. Time bi za ovu godinu zadovoljili naše potrebe za radnicima. Inače, imamo trenutno 235 zaposlenika”, kaže on za Jutarnji.

Tagovi: meso, poskupljenje mesa, piletina, puretina, Purex, Milivoj Dragošević
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE