GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

CEIZ indeks upućuje na usporavanje rasta BDP-a u prvom tromjesečju

CEIZ indeks upućuje na usporavanje rasta BDP-a u prvom tromjesečju
USPORAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.05.2017 / 10:56
Autor: SEEbiz
ZAGREB - CEIZ indeks je u ožujku zabilježio mali porast vrijednosti, za 0,18 bodova u odnosu na veljaču, a njegovo kretanje u prvom tromjesečju upućuje na stagnaciju BDP-a u odnosu na zadnje tromjesečje prošle godine, dok se na godišnjoj razini očekuje rast realnog BDP-a za 2,2 posto, objavljeno je u srijedu iz Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ).

"CEIZ indeks je u ožujku 2017. zabilježio mali porast vrijednosti od 0,18 bodova u odnosu na veljaču, što znači da je ekonomska aktivnost u tom mjesecu nešto ubrzala u odnosu na prethodni mjesec. No, ako promatramo zajedno siječanj, veljaču i ožujak 2017., možemo zaključiti da je nakon značajnog rasta u posljednjem tromjesečju 2016. godine, u prvom tromjesečju 2017. indeks usporio rast i to kumulativno za 1,6 indeksnih bodova u odnosu na zadnje tromjesečje 2016. godine", navode iz EIZ-a.

Analitičari EIZ-a pritom ističu da su slabijem rastu CEIZ indeksa "doprinijele sve njegove komponente, što sugerira da usporavanje aktivnosti karakterizira veliki broj ekonomskih sektora".

Mjereno na godišnjoj razini, vrijednost CEIZ-a i dalje upućuje na nastavak pozitivnih trendova u kretanju BDP-a, iako po nešto nižim stopama rasta u odnosu na prethodna tromjesečja, naglašavaju iz Ekonomskog instituta.

"Na temelju kretanja CEIZ indeksa, očekujemo da je stopa rasta realnog BDP-a u prvom tromjesečju 2017. godine u odnosu na isto razdoblje prethodne godine mogla iznositi 2,2 posto. Desezonirani pak podaci upućuju na to da je u odnosu na prethodno tromjesečje BDP u prva tri mjeseca 2017. godine stagnirao", zaključuje se u objavi EIZ-a o kretanju CEIZ indeksa u ožujku ove godine.

CEIZ indeks je koincidentni ekonomski indikator, odnosno mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na EIZ-u, a svrha mu je pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnoga ciklusa.

Taj je indeks jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija, a za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, CEIZ indeks daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja. CEIZ indeks je dostupan jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nositelji ekonomskih politika i zainteresirana javnost mogu pravovremeno pratiti gospodarska kretanja, napominju iz EIZ-a.

Tagovi: CEIZ indeks, hrvatski BDP
PROČITAJ I OVO
Što je uzrok nedjeljne katastrofe bitcoina?
RASPRODAJA
Što je uzrok nedjeljne katastrofe bitcoina?
NEW YORK - Bitcoin se u nedjelju srušio više od dvanaest posto i pao na najnižu razinu u tri tjedna. Bio je to i najteži dnevni pad bitcoina u dva mjeseca.
Coinbaseov CEO prodao dionice u vrijednosti 291,8 milijuna dolara prvi dan trgovine
PRODAJA
Coinbaseov CEO prodao dionice u vrijednosti 291,8 milijuna dolara prvi dan trgovine
NEW YORK - Glavni izvršni direktor Coinbasea Brian Armstrong prodao je dionice u vrijednosti 291,8 milijuna dolara prvi dan trgovine.
Britanski turisti mogli bi biti dobra vijest za Hrvatsku
PUTOVANJA
Britanski turisti mogli bi biti dobra vijest za Hrvatsku
LONDON - Sjedinjene Američke Države, Gibraltar, Izrael i Island naći će se na 'zelenoj' listi osam zemalja ili teritorija koje britanska vlada planira označiti sigurnima za putovanja od 17. svibnja, prema istraživanju koje je naručio tamošnji sektor putovanja.
Bitcoin potonuo dvanaest posto
KRIPTOVALUTE
Bitcoin potonuo dvanaest posto
NEW YORK - Najpopularnija kriptovaluta potonula je čak dvanaest posto u nedjelju ujutro.
Dionice Krke najjače od svibnja 2008.
UZLET
Dionice Krke najjače od svibnja 2008.
LJUBLJANA - Glavni ljubljanski indeks SBITOP ove je godine već zabilježio 16 posto rasta, a dionice Krke vratile su se na razinu iznad 100 eura prvi put od svibnja 2008.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE