GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

CEIZ indeks upućuje na stagnaciju ekonomije na početku godine

CEIZ indeks upućuje na stagnaciju ekonomije na početku godine
INDIKATORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2017 / 11:17
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - CEIZ indeks u siječnju i veljači je usporio rast pa se može zaključiti da je u prvom tromjesečju ekonomska aktivnost usporila u odnosu na kraj prošle godine, ističu analitičari Ekonomskog instituta Zagreb, koji procjenjuju da je u odnosu na prethodno tromjesečje BDP u prva tri mjeseca 2017. pao za skromnih 0,1 posto, dok bi rast na godišnjoj razini mogao iznositi 2,4 posto.

"Nakon značajnog rasta CEIZ indeksa u posljednjem tromjesečju prošle godine, indeks je u siječnju i veljači usporio rast i to kumulativno za 1,3 indeksna boda u odnosu na zadnje tromjesečje 2016. godine. S obzirom na to da je indeks zabilježio smanjenje vrijednosti i u siječnju, možemo zaključiti da je u prvom tromjesečju ove godine ekonomska aktivnost usporila u odnosu na kraj prošle godine", navodi se u priopćenju Ekonomskog instituta Zagreb (EIZ), objavljenom u ponedjeljak.

Po podatcima EIZ-a, samo u veljači ove godine CEIZ je pao za 1,1 bod u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što je najveće godišnje smanjenje vrijednosti indeksa zabilježeno još od travnja 2012. godine.

"Istovremeno, polovica komponenti CEIZ indeksa porasla je na godišnjoj razini, posebice turistički dolasci koji su u veljači 2017. godine na godišnjoj razini ostvarili rast od 10,1 posto.

Prihodi od poreza na dodanu vrijednost ostvarili su značajan pad i tako dali najveći negativan doprinos promjeni vrijednosti CEIZ indeksa u veljači ove godine", navodi se u objavi EIZ-a.

Mjereno na godišnjoj razini, kako se nadalje ističe, vrijednost CEIZ-a ipak upućuje na ubrzavanje ekonomske aktivnosti, iako po nešto nižim stopama rasta u odnosu na prethodna tromjesečja.

"Na temelju kretanja CEIZ indeksa, očekujemo da je stopa rasta realnog BDP-a u prvom tromjesečju 2017. godine u odnosu na isto razdoblje prethodne godine mogla iznositi 2,4 posto. Desezonirani podaci upućuju na to da je u odnosu na prethodno tromjesečje BDP u prva tri mjeseca 2017. godine pao za vrlo skromnih 0,1 posto", procjenjuju analitičari EIZ-a.

CEIZ indeks je koincidentni ekonomski indikator, odnosno mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na EIZ-u, a svrha mu je pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnoga ciklusa.

Taj je indeks jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija, a za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, CEIZ indeks daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja. CEIZ indeks je dostupan jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nositelji ekonomskih politika i zainteresirana javnost mogu pravovremeno pratiti gospodarska kretanja, napominju iz EIZ-a.

Tagovi: CEIZ indeks, hrvatski BDP
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi porasli, trgovine oprezna
RAST
Azijska tržišta: Indeksi porasli, trgovine oprezna
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica blago porasle drugi dan zaredom, no trguje se oprezno zbog jučerašnjeg pada Wall Streeta, nakon najave povećanja poreza u SAD-u.
Wall Street: Indeksi pali nakon Bidenove najave većih poreza za bogate
PAD
Wall Street: Indeksi pali nakon Bidenove najave većih poreza za bogate
NEW YORK - Bidenov plan uključivao bi povećanje stope poreza na kapitalnu dobit za bogate na 39,6%, navodi se u izvještaju Bloomberga.
ECB pojačao tempo kupnje imovine, želi povoljne uvjete financiranja
POTEZI
ECB pojačao tempo kupnje imovine, želi povoljne uvjete financiranja
FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) objavila je u četvrtak da je pojačala tempo kupnje imovine kako bi osigurala povoljne uvjete financiranja koji bi, uz cijepljenje protiv covida 19, trebali poduprijeti oporavak gospodarstva od koronakrize.
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar EI u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar EI u fokusu
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio rast indeksa i nešto bolji promet.
Butković: Razmišlja se o pokrivanju dijela fiksnih troškova povremenim prijevoznicima
TROŠKOVI
Butković: Razmišlja se o pokrivanju dijela fiksnih troškova povremenim prijevoznicima
ZAGREB - Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je nakon sjednice Vlade da se razmišlja o plaćanju dijela fiksnih troškova povremenim prijevoznicima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE