GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

CEIZ indeks ukazuje na snažan rast BDP-a u zadnjem kvartalu 2015.

CEIZ indeks ukazuje na snažan rast BDP-a u zadnjem kvartalu 2015.
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.02.2016 / 19:39
Autor: SEEbiz
ZAGREB - CEIZ indeks u prosincu prošle godine porastao je u odnosu na prethodni mjesec za 0,6 indeksnih bodova povećavši vrijednost treći mjesec zaredom, što upućuje na to da je pred kraj 2015. godine hrvatsko gospodarstvo zabilježilo dodatno ubrzavanje aktivnosti, objavio je Ekonomski institut Zagreb (EIZ).

Iz EIZ-a ističu kako je CEIZ u prosincu 2015. godine zabilježio povećanje vrijednosti u iznosu od 0,6 indeksnih bodova u odnosu na prethodni mjesec, što predstavlja treće uzastopno povećanje mjesečne vrijednosti indeksa.

"Opisana promjena vrijednosti CEIZ indeksa upućuje na to da je u posljednjem mjesecu 2015. godine hrvatsko gospodarstvo zabilježilo dodatno ubrzavanje aktivnosti u odnosu na mjesec studeni, ali i u odnosu na treće tromjesečje", kažu analitičari Ekonomskog instituta.

Pritom ističu kako je kumulativno taj indeks u posljednjem tromjesečju prošle godine u odnosu na prethodni kvartal zabilježio povećanje od 1,6 indeksnih bodova što je najveći zabilježeni rast još od početka 2008. godine.

"S obzirom na to da je CEIZ indeks zabilježio značajno povećanje vrijednosti u sva tri posljednja mjeseca 2015. godine, može se očekivati rast desezonirane vrijednosti BDP-a u četvrtom tromjesečju 2015. Budući da se u trećem tromjesečju desezonirana vrijednost BDP-a povećala za 1,2 posto (prema procjenama EIZ-a), povećanje vrijednosti BDP-a u četvrtom tromjesečju istovremeno znači i ubrzavanje ekonomskog oporavka koji je započeo u zadnjem tromjesečju 2014. godine", ocjenjuju analitičari EIZ-a.
CEIZ indeks je mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na Ekonomskom institutu Zagreb, a svrha mu je pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istodobno s promjenama poslovnog ciklusa.
 CEIZ je jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija. Za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja. Dostupan je jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nosioci ekonomskih politika i zainteresirana javnost mogu pravovremeno pratiti gospodarska kretanja, napominju iz EIZ-a.

Tagovi: CEIZ indeks, hrvatski BDP, hrvatska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Jay-Z ulaže u rizični kapital u sektoru marihuane
INVESTICIJE
Jay-Z ulaže u rizični kapital u sektoru marihuane
LOS ANGELES - Američki raper i producent Jay-Z, suprug pjevačice Beyonce, osnovao je investicijski fond s 10 milijuna dolara kako bi podupirao mala poduzeća u sektoru marihuane u vlasništvu Afroamerikanaca.
Beogradska berza: Slab promet i pad indeksa
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Slab promet i pad indeksa
BEOGRAD – Na Beogradskoj berzi su danas pali i promet i indeksi, nakon kratkotrajnog oporavka zabeleženog u sredu.
Hanfa: Donesena odluka o referentnom i zajamčenom prinosu obveznih mirovinskih fondova za 2020.
ODLUKE
Hanfa: Donesena odluka o referentnom i zajamčenom prinosu obveznih mirovinskih fondova za 2020.

ZAGREB - Na ovotjednoj sjednici Upravnog vijeća Hanfe donesena je odluka o referentnom i zajamčenom prinosu obveznih mirovinskih fondova za 2020. godinu.

Zagrebačka burza: Turistički sektor pod pritiskom, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Turistički sektor pod pritiskom, indeksi pali
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi je u četvrtak vladalo negativno raspoloženje među investitorima, indeksi su zaključili u crvenom teritoriju, a najviše na udaru su se našle turističke dionice.
Cavtat u izboru za najbolju europsku destinaciju 2021.
RANGIRANJA
Cavtat u izboru za najbolju europsku destinaciju 2021.
CAVTAT - Europska organizacija European Best Destinations (EBD) i ove je godine organizirala izbor za najbolju europsku destinaciju, a na popisu se među nominiranih 20 europskih destinacija našao i Cavtat.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE