GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

CEIZ indeks ukazuje na nastavak pozitivnih kretanja

CEIZ indeks ukazuje na nastavak pozitivnih kretanja
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.01.2016 / 13:38
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - CEIZ indeks u studenom prošle godine povećan je za 0,08 indeksnih bodova u odnosu na prethodni mjesec, objavio je Ekonomski institut Zagreb (EIZ), čiji analitičari ističu da kretanje CEIZ-a ukazuje na nastavak pozitivnih gospodarskih kretanja i u posljednjem tromjesečju 2015. godine.
Iz Ekonomskog instituta podsjećaju kako CEIZ indeks bilježi izražen trend rasta još od lipnja prošle godine. Od tada pa do kraja studenog prošle godine, vrijednost indeksa kumulativno je porasla za 4,4 indeksna boda.

"Budući da je od posljednjeg tromjesečja 2014. godine pa do trećeg tromjesečja 2015. godine, desezonirani BDP zabilježio pozitivne tromjesečne promjene, možemo potvrditi da kretanje i CEIZ indeksa i BDP-a upućuje na to da se gospodarstvo oporavlja", kažu analitičari EIZ-a.

Također, navode da se "s obzirom na to da se isti uzorak s još nešto snažnijim intenzitetom nastavio i u prva dva mjeseca četvrtog tromjesečja, može očekivati da će zadnje tromjesečje ove godine obilježiti pozitivna gospodarska kretanja koja su obilježila i prethodna četiri tromjesečja, pri čemu je izgledno da bi tromjesečna stopa rasta u zadnjem tromjesečju 2015. mogla biti veća nego što je to bila u trećem tromjesečju".
CEIZ indeks je mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na Ekonomskom institutu Zagreb, a svrha mu je pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istodobno s promjenama poslovnog ciklusa.
CEIZ je jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija. Za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja. Dostupan je jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nosioci ekonomskih politika i zainteresirana javnost mogu pravovremeno pratiti gospodarska kretanja, napominju iz EIZ-a.

Tagovi: CEIZ indeks, Ekonomski institut Zagreb
PROČITAJ I OVO
Howells na mukama: Vlasti Newporta brane mu potragu za bitcoinima
SMETLIŠTE
Howells na mukama: Vlasti Newporta brane mu potragu za bitcoinima
NEW YORK - Britanac James Howells izbacio je hard disk svog računala prije dosta godina dok je čistio svoj ured, a na kojem je imao ključ za kriptovalute. Na tom je hard disku imao spremljenih 7.500 bitcoina.
Čovjek koji ima 220 milijuna dolara vrijednih bitcoina jednostavno je zaboravio lozinku
MISTERIJ
Čovjek koji ima 220 milijuna dolara vrijednih bitcoina jednostavno je zaboravio lozinku
NEW YORK - Stefan Thomas spremio je bitcoine na USB i zaštitio ih lozinkom. Međutim, lozinku je sada zaboravio, pa svom ulaganju jednostavno ne može pristupiti.
Svjetska tržišta: Indeksi pali s rekordnih visina
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Indeksi pali s rekordnih visina
NEW YORK - Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica znatno pale jer su zbog daljnjeg širenja koronavirusa i slabih makroekonomskih pokazatelja splasnule nade u brzi oporavak svjetskog gospodarstva od koronakrize.
Dolar ojačao prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
TJEDNI FOREX
Dolar ojačao prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
LONDON - Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer je splasnula sklonost ulagača prema riziku, kao i optimizam u vezi brzog oporavka globalnog gospodarstva od koronakrize.
Zagrebačka burza: Valamar u zamahu, četvrti uzastopni tjedni rast indeksa
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Valamar u zamahu, četvrti uzastopni tjedni rast indeksa
ZAGREB - I drugog tjedna u novoj godini nastavljena je optimistična trgovina na Zagrebačkoj burzi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE