GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

CEIZ indeks ukazuje na ekonomski oporavak

CEIZ indeks ukazuje na ekonomski oporavak
OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.12.2015 / 10:01
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - CEIZ indeks u listopadu ove godine povećan je za 0,2 indeksna poena u odnosu na rujan, objavio je Ekonomski institut Zagreb (EIZ), čiji analitičari ističu da kretanje CEIZ-a, kao i BDP-a, upućuje na to da se gospodarstvo oporavlja.

CEIZ indeks bilježi izraženi trend rasta još od lipnja prošle godine, podsjeća EIZ, a od tada do kraja listopada ove godine vrijednost indeksa kumulativno je porasla za 2,3 indeksna boda.

"Budući da je od posljednjeg tromjesečja 2014. godine pa do trećeg tromjesečja ove godine desezonirani BDP zabilježio pozitivne tromjesečne promjene, možemo potvrditi da kretanje i CEIZ indeksa i BDP-a upućuje na to da se gospodarstvo oporavlja", ocjenjuju analitičari Ekonomskog instituta.

Dapače, ističu da se, "s obzirom na to da se isti uzorak nastavio i u prvom mjesecu četvrtog tromjesečja, može očekivati da će zadnje tromjesečje ove godine obilježiti ista pozitivna gospodarska kretanja koja su obilježila i prethodna četiri tromjesečja".

CEIZ indeks je mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na Ekonomskom institutu Zagreb, a svrha mu je pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istodobno s promjenama poslovnog ciklusa.

CEIZ indeks je jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija. Za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja. Dostupan je jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nosioci ekonomskih politika i zainteresirana javnost mogu pravovremeno pratiti gospodarska kretanja, napominju iz EIZ-a.

Tagovi: CEIZ indeks, hrvatski BDP
PROČITAJ I OVO
Srbija nabavlja pet miliona maski
MASKE
Srbija nabavlja pet miliona maski
BEOGRAD - Za apoteke i zdravstvene ustanove u Srbiji biće nabavljeno pet miliona hirurških maski, a kupovina će biti ograničena, tako da jedna osoba može da kupi nekoliko komada, objavio je list Politika.
Credit Suisse: Kupujte ovih pet azijskih tehnoloških dionica
PREPORUKE
Credit Suisse: Kupujte ovih pet azijskih tehnoloških dionica
ANALIZA - Širenje epidemije koronavirusa uzburkalo je tržište u Aziji i drugdje i pogodilo lance opskrbe širom svijeta.
Azijska tržišta pred najvećim tjednim gubitkom od 2008.
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta pred najvećim tjednim gubitkom od 2008.
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama cijene dionica pale i u petak, peti dan zaredom, pa su, kao i ostale najveće burze u svijetu, pred najvećim tjednim gubitkom od financijske krize 2008. godine jer strahovanja od gospodarskih šteta zbog širenja koronavirusa ne popuštaju.
Wall Street u šest dana potonuo više od 12 posto
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street u šest dana potonuo više od 12 posto
NEW YORK - Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks potonuo šesti dan zaredom, pri čemu je zabilježio najbrži pad u područje korekcije u povijesti, jer ulagači strahuju da bi zbog brzog širenja koronavirusa u svijetu gospodarske štete mogle biti puno veće nego što se očekivalo.
Još jedna sjajna godina za Norveški suvereni fond
FONDOVI
Još jedna sjajna godina za Norveški suvereni fond
OSLO - Norveški suvereni fond bogatstva, najveći svjetski fond, zabilježio je 19,9 posto povrata ulaganja na burzovnom tržištu, zaradivši tako rekordnih 1,69 bilijuna norveških kruna (180 milijardi dolara).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE