GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

CEIZ indeks: Rast BDP-a usporava u drugom kvartalu 2016.

CEIZ indeks: Rast BDP-a usporava u drugom kvartalu 2016.
USPORAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.07.2016 / 18:00
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Prosječna vrijednost CEIZ indeksa je u prva dva mjeseca drugog tromjesečja smanjena za 0,43 indeksna boda u odnosu na prosjek iz prvog tromjesečja ove godine, što sugerira da će hrvatskog gospodarstvo i u drugom tromjesečju nastaviti rasti, ali da će rast biti usporen, objavio je u utorak Ekonomski institut Zagreb (EIZ).

Po podacima EIZ-a, CEIZ indeks je u travnju i svibnju ove godine ostvario prosječnu vrijednost koja je za 3,7 indeksnih bodova veća u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Istovremeno je, pak, prosječna vrijednost CEIZ indeksa u prva dva mjeseca drugog tromjesečja 2016. godine bila za 0,43 indeksna boda manja od prosječne vrijednosti CEIZ indeksa u prvom tromjesečju 2016.

"Ostvarene vrijednosti CEIZ indeksa sugeriraju da će hrvatsko gospodarstvo nastaviti rasti. No zbog činjenice da se vrijednost indeksa u travnju i svibnju blago smanjuje u odnosu na prvo tromjesečje 2016., može se očekivati da će ekonomski rast u drugom tromjesečju 2016. usporiti u odnosu na rast ostvaren u prvom tromjesečju 2016., kada se BDP povećao za 0,9 posto u odnosu na prethodno tromjesečje te 2,7 posto u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine", očekuju analitičari EIZ-a.

No napominju kako za pouzdaniji zaključak o kretanju BDP-a u drugom tromjesečju ove godine treba pričekati objavu vrijednosti CEIZ indeksa za zadnji mjesec drugog tromjesečja, odnosno za lipanj.

CEIZ indeks je mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na Ekonomskom institutu Zagreb, a svrha mu je pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istodobno s promjenama poslovnog ciklusa.

CEIZ je jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija. Za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja. Dostupan je jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nosioci ekonomskih politika i zainteresirana javnost mogu pravovremeno pratiti gospodarska kretanja, napominju iz EIZ-a.

Tagovi: CEIZ indeks, hrvatski BDP
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Indeksi pali na dnevnom i nedeljnom nivou
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Indeksi pali na dnevnom i nedeljnom nivou
BEOGRAD – Trgovanje državnim obveznicama Srbije obezbedilo je da na Beogradskoj berzi danas bude zabeležen visok promet u ukupnom iznosu od gotovo 294,8 miliona dinara (2,5 miliona evra), dok su berzanski indeksi potonuli i na dnevnom i na nedeljnom nivou.
WHO ne savjetuje državama da putovanja uvjetuju cijepljenjem
PUTOVANJA
WHO ne savjetuje državama da putovanja uvjetuju cijepljenjem

ŽENEVA - Izvanredni odbor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u petak je državama savjetovao da ne uvjetuju međunarodna putovanja dokazima o cijepljenju ili imunitetu.

Butković: Gradnja Pelješkog mosta i pristupnih cesta prema planu i bez kašnjenja
DOBRE VIJESTI
Butković: Gradnja Pelješkog mosta i pristupnih cesta prema planu i bez kašnjenja
KOMARNA - Ministar prometa Oleg Butković sa suradnicima obišao je gradilište Pelješkog mosta, ocijeniviši da gradnja teče prema planu i bez kašnjenja i da bi sve trebalo biti gotovo do sredine 2022. godine.
Dolar ojačao uslijed manje sklonosti investitora prema riziku
FOREX
Dolar ojačao uslijed manje sklonosti investitora prema riziku
LONDON - Dolar je ojačao u petak na međunarodnim tržištima prema najvažnijim svjetskim valutama, a rizičnije valute su oslabile jer su investitore obeshrabrile neizvjesnosti po mnogim pitanjima pa su manje bili skloni riziku.
Zagrebačka burza: Atlantska plovidba dobitnica dana, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantska plovidba dobitnica dana, indeksi porasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi, ali i nešto slabiji promet.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE