GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

CBCG: Gubitak u prvom kvartalu zabilježilo pet banaka

CBCG: Gubitak u prvom kvartalu zabilježilo pet banaka
GUBITAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.05.2015 / 13:08
Autor: SEEbiz
PODGORICA - U Crnoj Gori je, na kraju prvog kvartala pet od 12 aktivnih poslovnih banaka ostvarilo gubitak od ukupno 2,63 miliona eura.
Prema podacima koje je objavila Centralna banka CBCG, gubitke su u prvom kvartalu zabilježile Crnogorska komercijalna CKB, Hypo Alpe Adria HAAB, NLB Montenegrobanka, Lovćen i Komercijalna banka Budva.

Pozitivan rezultat na kraju prvog kvartala imale su Societe Generale banka Montenegro, Erste, Hipotekarna, Prva, Atlas, Universal Capital i Invest banka.

Najveći gubitak u prvom kvartalu imala je CKB, 908 hiljada eura, dok je u istom periodu prošle godine ostvarila dobitak od 1,43 miliona eura. Prihodi od kamata su na kraju prvog kvartala ove godine dostigli su 5,07 miliona eura, a od naknada i provizija 1,87 miliona eura, prenosi MINA-business.

Gubitak HAAB na kraju prvog tromjesečja iznosio je 658 hiljada eura, dok je u uporednom periodu ostvaren dobitak od 370 hiljada eura. Prihodi od kamata su iznosili 1,72 miliona eura, a od naknada i provizija 305 hiljada eura.

NLB Montenegrobanka je prvi kvartal završila da gubitkom od 525 hiljada eura, dok je u uporednom periodu ostvaren dobitak od 4,38 miliona eura. Prihodi od kamata su na kraju prvog ovogodišnjeg kvartala bili 3,27 miliona eura, a od naknada i provizija 705 hiljada eura.

Među gubitnicima je bila i najmlađa banka u Crnoj Gori - Lovćen banka, koja je prvi kvartal završila sa gubitkom od 478 hiljada eura. Banka je otvorena u avgustu prošle godine zbog čega nema uporednih podataka. Prihodi od kamata su iznosili 179 hiljada eura, a od naknada i provizija 26 hiljada eura.

Najmanji gubitak, od 64 hiljade eura, zabilježila je Komercijalna banka Budva, koja je na kraju prvog kvartala prošle godine imala dobit od 615 hiljada eura. Prihodi od kamata su bili 919 hiljada eura, a od naknada i provizija 186 hiljada eura.

Najveću dobit na kraju prvog kvartala imala je Societe Generale banka Montenegro, 1,97 miliona EUR, 1,6 puta veći nego u uporednom periodu. Prihodi od kamata su dostigli 4,67 miliona eura, a od naknada i provizija 866 hiljada eura.

Dobit Erste banke je u prvom kvartalu porastao 34,2 odsto na 1,92 miliona eura. Prihodi od kamata su iznosili 4,88 miliona eura, a od naknada i provizija 283 hiljada eura.

Dobit Hipotekarne banka je na kraju prvog kvartala smanjen skoro duplo na 463 hiljade eura. Prihodi banke od kamata su dostigli 2,37 miliona eura, a od naknada i provizija 1,09 miliona eura.

Prva banka je na kraju marta imala dobitak od 358 hiljada eura, dok je u istom periodu prošle godine zabilježila gubitak od 697 hiljada eura. Prihodi od kamata su iznosili 1,53 miliona eura, a od naknada i provizija 394 hiljade eura.

Dobitak Atlas banke na kraju prvog tromjesečja porastao je više od dva puta na 184 hiljade eura. Prihodi od kamata su bili 1,55 miliona eura, a od naknada i provizija 675 hiljada eura.

Universal Capital banka završila je prvi kvartal sa dobitkom od 34 hiljade eura, četiri puta većim nego u uporednom periodu. Prihodi od kamata su na kraju marta dostigli 332 hiljade eura, a od naknada i provizija 180 hiljada eura.

Najmanji dobitak na kraju prvog kvartala imala je Invest banka. Dobitak banke je smanjen duplo u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine i iznosio je svega tri hiljade eura. Prihodi od kamata su iznosili 256 hiljada eura, a od naknada i provizija sedam hiljada eura.

Centralna banka (CBCG) je u aprilu izdala dozvolu za rad Ziraat bank Montenegro, a očekuje se da će uskoro početi da radi i Zapad banka iza koje stoji ukrajinski kapital.

Tagovi: CBCG, Crnogorska komercijalna banka, Hypo Alpe Adria, NLB Montenegrobanka, Lovćen banka, Komercijalna banka Budva, Societe Generale banka Montenegro, Erste banka, Hipotekarna banka, Prva banka, Atlas banka, Universal Capital, Invest banka
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Indeksi u minusu na nedeljnom nivou
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Indeksi u minusu na nedeljnom nivou
BEOGRAD – Indeksi Beogradske berze zabeležili su mešovite rezultate poslednjeg trgovačkog dana u nedelji, a investiciona aktivnost je ostala prigušena.
Zagrebačka burza: Stagnacija indeksa i znatno manji promet
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Stagnacija indeksa i znatno manji promet
ZAGREB - Kraj tjedna Zagrebačkoj je burzi donio dramatičnio manji promet i blagi pad indeksa.
Bjelovarski kvargl 25. hrvatski proizvod zaštićen na razini Europske unije
BRENDOVI
Bjelovarski kvargl 25. hrvatski proizvod zaštićen na razini Europske unije
BJELOVAR - Sir "Bjelovarski kvargl" dobio je europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla i postao 25. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji (EU), objavili su u petak iz Ministarstva poljoprivrede.
Riksbank testira rješenje za nacionalnu kriptovalutu
KRIPTOVALUTE
Riksbank testira rješenje za nacionalnu kriptovalutu
STOCKHOLM - Švedska središnja banka Riksbank započela je ovoga tjedna s testiranjem tehničkog rješenja koje bi moglo poslužiti za digitalizaciju nacionalne valute.
Dolar oslabio prema košarici valuta; stabilizacija tečaja jena
FOREX
Dolar oslabio prema košarici valuta; stabilizacija tečaja jena
LONDON - Dolar je u petak oslabio prema košarici najznačajnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, pritisnut stabilizacijom tečaja jena koji je prethodnih dana bio izložen jačim prodajnim pritiscima uslijed veće sklonosti riziku investitora na globalnim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE