GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cappelli: Primjetno blago zaustavljanje bukinga

Cappelli: Primjetno blago zaustavljanje bukinga
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.02.2020 / 13:09
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U hrvatskom turizmu za sada ne osjećamo minuse zbog koronavirusa, ali je buking blago zaustavljen, što je bilo normalno i za očekivati, kazao je na Vladi u četvrtak ministar turizma Gari Cappelli, napominjući da se trenutno najveća otkazivanja događaju u segmentu poslovnog i kongresnog turizma za ožujak.

"Daljnje širenje koronavirusa u Hrvatskoj i ostatku Europe teško je projicirati, ali za očekivati je da će se odraziti na turističke rezultate prvog kvartala, iako ne previše, jer je u tom kvartalu i inače turistički promet slabiji, a udjel u ukupnim godišnjim prihodima od turizma oko pet posto", ocijenio je na Vladi Cappelli.

Iznio je podatke da je u Hrvatskoj trenutno oko 24,5 tisuća turista, što je slično kao lani, a da se pad vidi s azijskih tržišta, posebice iz Kine, čijih je turista u veljači bilo oko dvije tisuće ili 60 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine. No, kako ih je u siječnju ove godine bilo gotovo četiri tisuće ili 70 posto više, Cappelli kaže da je turizam sada ukupno otprilike na nuli s tog tržišta u odnosu na rezultate prošle godine u isto vrijeme.

Istaknuo je i da u vezi ukupnog turističkog fizičkog i financijskog prometa u prva tri mjeseca ove godine zbog situacije s virusom ne očekuje veći negativni utjecaj, osim na već spomenuti segment poslovnog i kongresnog turizma u ožujku.

"Uskrs je ove godine ranije, početkom travnja, što uvijek kada je ranije ne daje pravu sliku onoga što će se događati u turističkoj sezoni. Ove će se godine ta prava slika pokazati tek oko prvosvibanjskih praznika, kada je i inače najveći dolazak talijanskih turista koji, kao i Slovenci i Nijemci, tada te praznike spajaju s još nekima u svojim zemljama", ocijenio je Cappelli.

Važnim je izdvojio i što se u zadnje dvije godine vidi trend 'last minute' rezervacija u svibnju za ljetnu 'špicu', a za koju trenutno u Hrvatskoj, kako je naglasio, još nema nikakvih otkaza, nego se čak na nekima od važnijih tržišta, poput Njemačke i Velike Britanije bilježi stabilna potražnja s malim rastom u odnosu na isto vrijeme 2019. godine.

Prema podacima iz Ministarstva turizma i eVisitora, u Hrvatskoj je od početka ove godine do jučerašnjeg datuma (26. veljače) bilo 482 tisuće turista ili 2,7 posto više nego u istom razdoblju 2019., dok je turističkih noćenja bilo gotovo 1,3 milijuna ili 5,4 posto više.

Tagovi: Gari Cappelli, koronavirus, hrvatski turizam
PROČITAJ I OVO
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE