GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cappelli: Mislim da bi ostvarivanje 30% prošlogodišnje sezone bio velik uspjeh

Cappelli: Mislim da bi ostvarivanje 30% prošlogodišnje sezone bio velik uspjeh
OCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.05.2020 / 11:19
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Ministar turizma Gari Cappelli za N1 je govorio o tome kada možemo očekivati prve turiste, te kakva pravila vrijede za vlasnike objekata u Hrvatskoj, a koji žive u Sloveniji.

"U pripremama smo, ali na neki smo način već otvorili granice - vlasnici kuća, brodova, gospodarskih aktivnosti već mogu u Hrvatsku, no problem je što, kada se vrate nazad, imaju karantenu. Mi to bilateralno dogovaramo sa Slovenijom. Mislim da ćemo do kraja tjedna dogovoriti, te da ćemo za par dana moći računati da slovenski državljani nakon boravka u Hrvatskoj neće po povratku u Sloveniju morati u karantenu.

U Sloveniji imaju možda 1-2 slučaja dnevno, ne vidim zašto bi odlazak iz Slavonije ili Zagreba u Pulu ili Crikvenicu bio različit od toga da netko iz Novog Mesta ide u te gradove, jer imamo gotovo istu epidemiološku situaciju", rekao je Gari Cappelli.

Kazao je kako se i da drugima dogovaraju načini putovanja, a da su protokoli sa svim drugima napravljen na temelju prijedloga koje je Hrvatska dala.

"To su prijedlozi koje ćemo bilateralno drugačije dogovarati s nekim zemljama, ovisno o epidemiološkoj situaciji. Neke zemlje imaju bolju, a neku lošu situaciju, te ćemo se s nekima moći ranije, s nekim kasnije dogovarati.

Jedinstvene mjere preporuke protokola vrijede za cijelu EU, ali postoji mogućnost bilateralnih dogovora za zemlje koje stoje identično u epidemiološkom smislu kao Hrvatska", rekao je ministar.

"Zaključak EU-a je da se s trećim zemljama ulazi nakon 15.06. Nama je važno zbog građana BiH, da oni mogu doći, da granice budu propusne. Krajem mjeseca imat ćemo konkretne dogovore s više zemalja i pokrenuti prelaske granica i dolazak turista u Hrvatsku", rekao je Cappelli.

Otkazivanja rezervacija za srpanj i kolovoz još nema, kazao je ministar, te rekao kako je realno očekivati oko 30 posto prošlogodišnje sezone.

"Mislim da bi to bio veliki uspjeh", rekao je Cappelli.

Dodatnih troškova u turizmu ima, jer su donete epidemiološke smjernice o tome kako se ponašati. Hrvatska će sa još 10 zemalja reagirati prema Europskoj komisiji s prijedlogom da bi turizam trebao imati posebnu liniju za financiranje posebnih situacija.

"Mi smo tu inicijativu predlagali 2018. godine, a neke su je zemlje odbijale. Ona bi se sastojala od posebne linije za likvidnost do 2022. godine i posebnih financijskih sredstava u proračunu 2021-2027. No ta je likvidnost bitna, kao i mogućnost da se do 30 posto investicija u turizmu financira iz EU proračuna", rekao je Gari Cappelli.

Tagovi: Gari Cappelli, koronakriza, koronavirus u Hrvatskoj, Cro kartica, Hrvatska turistička zajednica, Kristjan Staničić, hrvatski turizam
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE